Gemeente Zaanstad

Reïntegratie arbeidsgehandicapten op de arbeidsmarkt

dinsdag 11 december 2001

Het Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid Zuidelijk Noord-Holland, RPA- ZNH, start offensief gericht op beschikbare arbeidskracht onder arbeidsgehandicapten in de regio. Vijf speciale projecten in de regio moeten aan gaan tonen of andere, minder orthodoxe, benaderingswijzen van mensen met een arbeidshandicap betere mogelijkheden geeft voor reïntegratie op de arbeidsmarkt.

Gisteren presenteerde het onderzoeksbureau Research voor Beleid uit Leiden de resultaten van een onderzoek dat werd uitgevoerd onder arbeidsgehandicapten in Amstelveen, Amsterdam en Zaanstad. Arbeidsgehandicapten zijn persoonlijk geïnterviewd. Een van de voornaamste bevindingen is dat er onder de 150.000 arbeidsongeschikten in de regio een grote groep mensen aanwezig is, die voor zichzelf kansen ziet om binnen redelijke tijd weer aan het arbeidsproces deel te gaan nemen. Op basis van de onderzoeksgegevens mag worden aangenomen dat een groep van ongeveer 10.000 mensen op korte termijn in gesprek zou willen komen over hun mogelijkheden voor reïntegratie op de arbeidsmarkt.

Gebleken is dat uitkerende instanties in onvoldoende mate in staat zijn om op de juiste wijze hierover in contact te komen met betrokkenen. De geënquêteerden gaven onder andere aan dat er te weinig naar hen wordt geluisterd en dat er onvoldoende wordt aangesloten bij de mogelijkheden van mensen. Regelgeving, wettelijke voorschriften en schotten tussen organisaties en instellingen staan soms een geslaagde aanpak voor reïntegratie in de weg.

Het bestuur van het Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid Zuidelijk Noord-Holland, onder voorzitterschap van dr. R.L. Vreeman, burgemeester van Zaanstad heeft het stafbureau van het RPA-ZNH opdracht gegeven, om in nauwe samenwerking met de betrokken organisaties en instellingen, een plan van aanpak te maken voor een vijftal projecten in de regio Zuidelijk Noord-Holland. Doel van deze projecten is het ontwikkelen van nieuwe werkwijzen, die meer aan gaan sluiten bij de wensen, kansen en mogelijkheden van de arbeidsgehandicapten, die meer centraal zullen gaan staan. Daarnaast zullen zaken als ontschotting tussen organisaties, vrijere toepassing van regelgeving, bevordering van samenwerking en participatie van de doelgroep in de plannen worden meegenomen. Uiteindelijk moet dit gaan leiden tot een substantiële verlaging van het aantal arbeidsgehandicapten en, daarmee gepaard gaande, een toename van de vervulling van het groot aantal openstaande vacatures in de regio.

De plannen dienen gereed te zijn uiterlijk 1 juni 2002 en de projecten dienen te zijn gestart op 1 oktober 2002. De projecten worden gemonitord en de resultaten zullen beschikbaar worden gesteld aan alle belanghebbenden en kunnen worden gebruikt bij nieuwe beleidsvorming. Bij de tijdens de presentatie aanwezige partners binnen het RPA ZNH was een groot animo te bespeuren om medewerking te verlenen aan het initiatief. Binnen de gemeente Zaanstad, met ruim 10.000 arbeidsgehandicapten onder haar burgers, gaat een van de pilot projecten gestalte krijgen.

Zaanstad, 11 december 2001
Persbericht nr. 2001-180

Nadere informatie: Dr. R.L. Vreeman, V
oorzitter Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid Zuidelijk Noord-Holland en burgemeester van Zaanstad (075) 6552000