Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting

Kamers met Kansen
Eerste Foyer de Jeunesse in Nederland opent in Vlissingen Op 13 december is in Vlissingen de eerste "Foyer de Jeunesse" in Nederland officieel geopend. In Engeland en Frankrijk bestaat het concept al jaren, jongerenhuisvesting waar de bewoners een steuntje in de rug krijgen bij het realiseren van een zelfstandig bestaan. De gecombineerde aandacht voor wonen, werken en opleiding is het sterke punt van het Foyerconcept. De SEV, de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting, stimuleert de realisatie van deze ´Kamers met kansen´, door projecten als de Vlissingse Foyer financieel en inhoudelijk te ondersteunen.
Een Foyer de Jeunesse biedt aan een gevarieerde groep jongeren tussen 17 en 23 jaar de mogelijkheid tot begeleid wonen. Zij kunnen er maximaal 2 jaar terecht. Indien gewenst krijgen zij begeleiding van een coach bij het voeren van hun eigen administratie, beheer van hun financiën en het zoeken naar werk of opleiding. De doelgroep wordt gevormd door startende jongeren op de woningmarkt, jongeren die op zoek zijn naar tijdelijke huisvesting vanwege studie of stage, jonge vluchtelingen die een vervolgtraject nodig hebben en startende jongeren op de arbeidsmarkt.
De Foyer de Jeunesse Walcheren is gehuisvest op de hoek van de Walstraat/Nieuwstraat in het centrum van Vlissingen en heeft 24 kamers. Elke bewoner krijgt de beschikking over een eigen kamer, eventueel gemeubileerd. De sanitaire ruimten en kookvoorzieningen zijn bestemd voor gezamenlijk gebruik. Op de begane grond bevindt zich een multifunctionele ruimte voor diverse activiteiten als ontspanning, eten, studeren, voorlichting en informatie. De gemiddelde huur van een kamer ligt rond de ¤ 204,- (f 450,-) per maand inclusief gas, water elektra en coaching. Op dit moment is de Foyer, die 1 mei jl. officieus openging, vol.
Dit initiatief van de Stichting Agogische Zorgcentra Zeeland, voor enkele jaren door diverse Zeeuwse instanties gesubsidieerd, wordt als pilot voor Nederland beschouwd en zal weldra worden gevolgd in andere steden. Voor informatie kan men zich wenden tot onderstaand adres: Foyer de Jeunesse Walcheren, Walstraat 15 4381 ED Vlissingen, tel. 0118 416280, email: foyer@zeelandnet.nl.

---

oorspronkelijke publicatiedatum: 11-12-2001
Contactpersoon: Marjolein Smit