Milieudefensie

Persaankondiging

Seminar Milieudefensie:
Hoe wordt import van Russisch hout duurzaam?

Amsterdam, 6 december 2001 --- Op dinsdag 11 december organiseert Milieudefensie in Amsterdam het seminar From Blackbox Towards FSC. Op het seminar zullen Europese houthandelaren en milieuorganisaties bespreken hoe de houtimport uit Rusland duurzaam kan worden. Russische oerbossen behoren tot de laatste ongeschonden bossen van het Noordelijk halfrond.

Wat: Seminar Monitoring Russian Wood Imports - From Blackbox Towards FSC
Wanneer: Dinsdag 11 december 2001, 9.00 - 17.30 uur Waar: Vrije Universiteit Amsterdam, De Boelenlaan 1105

Nederland importeert jaarlijks ruim 770 duizend kubieke meter hout uit Rusland (cijfer 1999). Het grootste deel van dit hout komt uit niet-duurzaam beheerd bos. Rusland heeft op papier een uitgebreide regelgeving voor de bescherming van bossen en is deelnemer aan internationale milieuverdragen. Maar in de praktijk schiet de uitvoering van regels en de controle op de naleving ervan ernstig tekort.

Van het Russisch hout is 30 tot 60 procent van onduidelijke herkomst. Vaak betreft het illegaal gekapt hout of aan corruptie gerelateerd hout. Om het voortbestaan van de Russische oerbossen veilig te stellen is duurzaam bosbeheer noodzakelijk. Daarbij kunnen Europese houtimporteurs een belangrijke rol spelen.

Voor duurzaam bosbeheer zijn transparante handelsketens onontbeerlijk. Finse en Zweedse houtimporteurs hebben al veel ervaring op dit gebied. Op het Milieudefensie-seminar bespreken zij hun ervaringen met Nederlandse handelaren die willen overstappen op duurzame handel, maar in Rusland te maken krijgen met praktische en bureaucratische problemen.

Onder leiding van Teo Wams, directeur Milieudefensie gaan met elkaar in discussie:

* Michael Karpachevskiy (Biodiversity Conservation Center, Rusland)

* Kjell Owe Ahlskog (IKEA, Zweden)
* Hannu Valtanen (Finnish Forestry Industries Federation, Finland)
* Olga Lopina (World Wildlife Fund, Rusland)
* Dhr. Jansen (Houthandel Jansen Nielsen Pilkes, Nederland)