Gemeente Enkhuizen

AANTEKENINGEN VAN DE OPENBARE VERGADERING VAN DE COMMISSIE ALGEMEEN

BESTUURLIJKE EN ORGANISATIE ZAKEN VAN ENKHUIZEN D.D. 21 NOVEMBER 2001

Aanwezig:

voorzitter: secretaris: leden:

drs. S.P.M. de Vreeze
G. van Dijk
drs. J.C. Tesselaar (E.B.)
J. Hekkert (VVD)
D. van Pijkeren (RPF/SGP)
J. Lok (VL/GL)
K. Koeman (PvdA)
J. Leek-de Boer (CDA)
J. van Keulen (D66)

AGENDA

NR.

ONDERWERP

Spreekrecht

Er wordt geen gebruik van het spreekrecht gemaakt..


1


Opening
. De voorzitter opent met een speciaal bericht in de richting van de radioluisteraars. Eerder deze week bleek de apparatuur niet goed te werken.
Daarvoor excuses.


2
Verslag van de vorige vergadering
Heer Lok was toen afwezig mét afbericht
Mevrouw Leek, punt 4: voor de helderheid: het referendum moet nog in de raad wo rden beslist.
Heer Van Keulen: blz. 35, art. 166 van de Tijdelijke referendum wet zegt dat d e plaatselijke verordening - wellicht met een enkele aanpassing - even goed kan bestaan. Hij wijst de commissieleden verder op de volgende lectuur:

Brief van BZK aan gemeenten van 2 november 2001, CW 2001/89122 Ledenbrief VNG van 14 september 2001, LBR 01/158 Referendumwet in Staatscourant 2001 388 en het Besluit 2001 389 Kijk ook eens op www.referendumwet.nl Heer Lok: ziet een staatsrechtelijk monstrum op zich af komen en wil de proef wel aan.

3
Ingekomen stukken en mededelingen

a. Brief 150901 Kraakbeweging:
Heer Tesselaar: hoe kan het dat de speel-o-theek nu niet in Breedstraat 56 kom t? Dit was immers de aanleiding voor het uitzetten van de krakers. De voorzitte r geeft uitleg, met nadruk op de juridische kern -> het pand stond immers nog g een 1 jaar leeg.
Heer Van Keulen is van mening dat er een besluit ligt om nr. 56 te verkopen. D e voorzitter meldt dat de beantwoording van deze vragen overigens niet in deze maar in de commissie WEV thuishoort. De vragen worden naar wethouder Van Doorni k doorgespeeld.


b. Quick scan gemeentelijke rampenplannen in de regio West-Friesland geen opmerkingen.

c. Verslag commissie Brandweerzaken
Heer Tesselaar merkt op dat Enkhuizen daarbij niet was vertegenwoordigd. De vo orzitter meldt dat dit met een geldige reden was.

4
Wijziging gemeenschappelijke regeling CAW
Heer Lok
: is de toekomst van het CAW als zodanig al bekend? Voorzitter: de commissie van wethouder Dol lijkt de juiste te zijn m.b.t. de advisering van het CAW.
Heer Hekkert
: Wat gaat er met de reserves van het CAW gebeuren? Voorzitter
: de inning van de gelden en de vaststelling van de tarieven zullen een zaak van de gemeenten worden. Dit hoort thuis in de commissie van wethouder Bode.

5
Renovatie aula en inrichting tot stiltecentrum op de gemeentelijke begraafplaats
De voorzitter deelt mede dat de opgevoerde totale renovatiekosten van 300.000 gulden bestaan uit 150.000 regulier onderhoud(sbudget) en de andere 150.000 gulden uit de voorziening onderhoud begraafplaats.
Heer Van Pijkeren
: wenst fractieberaad
Heer Hekkert
: heeft een goed gevoel bij de renovatie, vindt het een verrijking, wenst fractieberaad.
Heer Van Keulen
en de heer Lok: spring goed om met de in de aula aanwezige glas-in-loodramen.
Heer Tesselaar
wijst op het Enkhuizer bedrijf dat `in glad-in-lood' doet. Voorzitter
concludeert dat de commissieleden in beginsel positief adviseren.
6
Gemeenschappelijke regeling GGHONH
Heer Tesselaar
is geen voorstander van schaalvergroting, eerder voor
-verkleining. De heer Hekkert houdt zijn hart vast bij schaalvergroting in de zorg. De voorzitter deelt hun mening en hoopt er het beste van.
Het algemene commissiegevoel is er een van wantrouwen t.a.v. de schaalvergroting, zeker gezien de kostenbeheersing en de hulpverlening.
Er volgt, hoewel niet met vreugde, geen negatief advies.
7
Dualisme
De voorzitter vraagt zich hardop af wat we nu precommissies met dit onderwerp aan moeten, zeker wat betreft de praktische kant. Hij oppert twee alternatieven:

* Nu de zaak al goed doordiscussieren of

* Na de installatie van de nieuwe raad beslissen.
De commissieleden zijn het er unaniem over eens om, met de huidige raad, een aparte discussie, dus vóór de verkiezingen van 6 maart a.s., te starten.

De voorzitter verzoekt de commissieleden de reader-Fijma, zoals onlangs tijdens de eerste bijeenkomst met dualisme als onderwerp, goed te bestuderen, om vervolgens in januari / februari 2002 aanbevelingen te formuleren voor de nieuwe raad. Hij raadt de aanwezigen aan gemeentelijke websites te bekijken op dit punt (opm. secretaris.: de deelraden van de gemeente Amsterdam werken al dualistisch)


8

Veilig Uitgaan
De voorzitter meldt dat 20 november jl. een eerste bijeenkomst is belegd met ho recaondernemers. Deze is zowel inhoudelijk als qua sfeer goed verlopen. De voor zitter doet vervolgens verslag van de huidige stand van zaken. De commissielede n verzoeken de sheets, zoals tijdens genoemde bijeenkomst gebruikt, toegezonden te krijgen.


9

Rondvraag

Heer Koeman
: Is het tegenwoordig een trend dat de vuilniswagen niet meer in de Davidstraat komt, waardoor de bewoners hun bakken op de Westerstraat moeten plaatsen?

Heer Van Keulen
: hoe staat het met de bezetting van de (politie)groep Enkhuizen?

Wat is er gedaan met de brief van mevrouw Van Bijnen ? Secretaris.: IS in behandeling bij juridisch medewerker de heer Schrieken.

Voorzitter
antwoordt dat de groep nog niet op sterkte is, maar wel sterk is verbeterd.


10

Sluiting om 21.20 uur

Volgende vergadering: 19 december 2001.

G. van Dijk, secretaris