Politiebericht Friesland: Friesland 11-12-2001
Politieberichten van 10/12 (13.00 uur) t/m 11/12 (07.00 uur)

Leeuwarden: inbraak auto
Zondag tussen 17.00 en 19.00 uur werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Van Swietenstraat. Het rechter voorportierraam werd ingeslagen. Uit de auto werden een fototoestel, een radio/cd-speler en een organizer weggenomen. De eigenaar, een 30-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Tytsjerk: mishandeling
Van zaterdag op zondagnacht omstreeks 00.45 uur werden een 14-jarige jongen uit Garyp en een 15-jarige jongen uit Earnewald op de Buorren mishandeld door een groepje jongeren. De jongens waren op weg naar huis, nadat zij de disco hadden bezocht. Zonder aanleiding werden de jongens aangevallen door een groepje jongeren en kregen zij verschillende klappen en schoppen. De jongen uit Garyp kreeg een blauw oog, terwijl de inwoner van Earnewald een stukje voortand verloor en schaafwonden aan het gezicht opliep. Beide jongens hebben aangifte gedaan en de politie heeft de zaak in onderzoek.

Noordwolde: winkeldiefstal
Maandag omstreeks 14.15 uur zag een patrouille een personenauto rijden over de Industriestraat. De bestuurder en inzittende werden gecontroleerd. Bij controle bleek dat de auto niet verzekerd was, het remlicht niet werkte en de bestuurder, een 26-jarige inwoner van Aalden, niet in het bezit was van een geldig rijbewijs. In de auto werden twee tassen aangetroffen, waarin goederen (o.a. toiletartikelen, vlees, jam, frisdranken en koeken) zaten, die van diefstal afkomstig waren. De bestuurder en inzittende, eveneens een 26-jarige inwoner van Aalden, werden aangehouden. De goederen bleken gestolen te zijn bij een supermarkt aan de Industriestraat te Noordwolde. Een medewerker van de winkel, een 57-jarige inwoner van Diever, heeft aangifte gedaan. De beide verdachten zijn overgebracht naar het bureau en ze zijn ingesloten. De auto, alsmede de aangetroffen goederen, werden in beslag genomen.

Noardburgum: inbraak woning
Zondag tussen 16.00 en 20.00 uur werd ingebroken in een woning aan de Reiddekkersstrjitte. Via het forceren van een raampje in de voordeur was men de woning binnengekomen. Uit de woning werden een televisie, een magnetron, een videorecorder, een spelcomputer, een stereotoren, diverse cd`s en een fiets weggenomen. De bewoner, een 29-jarige man, heeft aangifte gedaan.

Drachten: mishandeling
Maandag omstreeks 14.45 uur kwam er een melding binnen dat op de Noorderhogeweg een meisje mishandeld zou worden door een bestuurder van een personenauto. Het meisje werd op het fietspad vermoedelijk opzettelijk aangereden door de bestuurder van de personenauto, waardoor zij ten val kwam. Vervolgens werd zij door de bestuurder geslagen en geschopt. Het meisje, een 16-jarige inwoonster van Drachten, wilde geen aangifte doen en verleende geen enkele medewerking aan het onderzoek. Een inzittende van een passerende auto, een 54-jarige inwoner van Drachten, zei hier iets van en kreeg toen van de bestuurder ook verschillende klappen. Deze man deed aangifte van mishandeling. De bestuurder stapte na de mishandeling in zijn auto en reed weg. De bestuurder van de auto, een 31-jarige inwoner van Drachten, kon even later op het Helmhout worden aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en is ingesloten.

Oldeberkoop: containerbrand
Maandag omstreeks 17.10 uur brak brand uit in een vuilniscontainer, die stond tussen het tuinhuis en de berging van een woning aan de Wolvegasterweg. De bewoner, een 43-jarige man, bluste in eerste instantie het vuur, hetgeen later werd overgenomen door de brandweer. De container ging bij de brand verloren en de zijwand van het tuinhuis en het dak, alsmede de goot van het woonhuis liepen schade op. Vermoedelijk is er iets brandbaars in de container gegooid.

Leeuwarden: mishandeling
Maandag omstreeks 16.20 uur fietsten betrokkenen, een 49-jarige man en een 19-jarige man, beiden uit Leeuwarden, over de Snekertrekweg. De 49-jarige man haalde de jongeman in. Dit gebeurde echter op een manier dat dit irritatie opwekte bij beide betrokkenen. Men stapte af en schreeuwde tegen elkaar en vervolgens werden verschillende klappen uitgedeeld. De 49-jarige deelde daarop een kopstoot uit, waardoor de 19-jarige een bloedende wenkbrauwwond opliep. De jongeman werd overgebracht naar het MCL-Zuid voor behandeling. Beide mannen hebben aangifte gedaan.

Leeuwarden: brand schuurtje
Maandag omstreeks 17.45 uur brak brand uit in een schuurtje aan de Oosterkade. Het schuurtje behoorde bij een aldaar liggende woonboot. Een zwerver, een 47-jarige inwoner van Leeuwarden, gebruikte het schuurtje als slaapplaats. Op het moment dat het vuur uitbrak, lag hij in het schuurtje te slapen. Hij kon ternauwernood ontsnappen. Hoe de brand is ontstaan, is niet bekend. De brandweer heeft het vuur geblust.

Leeuwarden: brand horecagelegenheid
Maandag omstreeks 15.00 uur kwam er een melding dat er brand zou zijn uitgebroken in een café aan de Weerd. Ter plaatse bleek dat het pand vol rook stond. De eigenaar, leeftijd niet bekend, was samen met omwonenden bezig het vuur te blussen. Het vuur was vermoedelijk ontstaan door laswerkzaamheden en woedde tussen de muren. De brandweer, die met groot materieel, was uitgerukt, heeft het vuur geblust.

Aldtsjerk: onder invloed
Dinsdag omstreeks 00.30 uur werd op het Jonkerspaed een personenauto aangetroffen met daarin een slapende bestuurder. De motor draaide en de verlichting brandde. De bestuurder, een 54-jarige inwoner van Damwoude, wakker gemaakt en het bleek dat de man had gedronken. Aan het bureau blies de bestuurder 885 ug/l. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 11 uren. Tevens werd het rijbewijs ingevorderd.

Bakkeveen: hennepkwekerij
Maandag omstreeks 11.00 uur werd een hennepkwekerij ontdekt in de Mandewyk tussen Bakkeveen en Waskemeer. De hennepkwekerij bevond zich in een drietal loodsen. In de loodsen werden in totaal 4000 planten aangetroffen. De planten, met bijbehorende apparatuur, werden in beslag genomen en vernietigd. Tevens werd nog 19 kilo weed aangetroffen, dat ook in beslag werd genomen. In de loodsen werd illegaal stroom, gas en water afgetapt. Ter plaatse werd een 31-jarige inwoner van Maassluis als verdachte aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272