PERSBERICHT - 11 DECEMBER 2001

Test ANWB Kampioen:
Voorverpakte broodjes smaken niet lekker

Voorverpakte broodjes voor onderweg zijn niet echt lekker. Dat blijkt uit een test van het ANWB-tijdschrift Kampioen. Vers afgebakken broodjes die ter plaatse worden klaargemaakt zijn daarentegen wél smakelijk en nauwelijks duurder. De lekkerste vers belegde broodjes kocht Kampioen-testteam bij Texaco De Slenk aan de A50 en bij Total Oudenhorst aan de A12.

Twee testteams van de ANWB, met onder andere de maker van het Broodje van het Jaar, reden over een aantal snelwegen en zetten bij benzinestations hun tanden in 200 broodjes. En wat bleek: de smaak van voorverpakte broodjes viel meestal tegen. Veel broodjes smaken flauw, de ham is soms net een inlegzool en af en toe is in het geheel niet duidelijk wat je nu eigenlijk eet.

De slechte smaak van voorverpakte broodjes wordt voornamelijk veroorzaakt door de lange houdbaarheid: de eerste dag smaken ze nog wel redelijk, maar voorverpakte broodjes die langer dan een dag in het schap liggen worden minder smakelijk. Het is dus aan te raden om het broodje te kiezen met de langste houdbaarheidsdatum.

Maar het kan beter, want het alternatief voor een voorverpakt broodje is een zogenaamd bake-off broodje. Dat wordt ter plaatse afgebakken en vers belegd. Uit de test bleek dat deze vers afgebakken broodjes veel lekkerder zijn dan voorverpakte broodjes. De allerlekkerste broodjes at het team bij Texaco De Slenk aan de A50 en bij Total Oudenhorst aan de A12.

Het complete testverslag staat in Kampioen nummer 1 (januarinummer) die vanaf 12 december verschijnt.

Noot voor de redactie,