Gemeente Rotterdam


Raadsvergadering van 6 december 2001

Leden Programmaraad benoemd
De Gemeenteraad heeft drie nieuwe leden benoemd van de Programmaraad, die de kabelexploitant en de gemeente jaarlijks adviseert over het standaardpakket voor radio en televisie. Dat zijn de heren L.W.J. van Atten, C. Zeman en H. Zerouali. De zittende leden mw. M. Thijm en de heren C.J. de Gruiter, P.C. Hanekroot, B.A. Legebeke en W. Poeran zijn herbenoemd; de heer De Gruiter is ook herbenoemd als voorzitter.
Horecapaviljoen Westblaak
De Gemeenteraad heeft definitief erfpacht voor 99 jaar gevestigd op ca. 150 m2 gemeentegrond in de middenberm van de Westblaak voor de bouw van een horecapaviljoen bij het skatepark. De bouwvergunning is inmiddels onherroepelijk; de ondernemer heeft het bouwplan inpandig aangepast. Door de toevoeging van een entresol en uitbreiding van de opslagruimte in de kelder wordt het paviljoen iets kleiner dan in het oorspronkelijke bouwplan, waartegen bezwaren waren aangetekend.

Erfpacht voor kiosken centrum
Op 1 oktober liep de 10-jarige overgangsperiode af van het in 1991 gewijzigde standplaatsenbeleid. Tegen deze achtergrond heeft de gemeente een plan ontwikkeld voor de bouw van enkele kiosken op het Binnenwegplein en aan de Coolsingel, waardoor de betrokken ondernemers na oktober 2001 hun activiteiten kunnen voortzetten. De Gemeenteraad heeft voor een periode van 99 jaar erfpacht gevestigd op twee percelen grond met een kiosk op het Binnenwegplein en twee op de Coolsingel tegenover de Bijenkorf.

Krediet verbouwing ROTEB-vestigingen
De Gemeenteraad heeft de ROTEB een krediet verleend van ¤ 2,95 miljoen ( fl. 6,5 mln.) voor verbouwing van de vestigingen Laagjes en Karnemelksland zodat de vestiging aan de Soerweg kan worden verlaten. In de loop van 2000 is Schoon geïntegreerd met de ROTEB. Een belangrijk uitgangspunt voor de huisvesting is dat aansturing van het werk centraal vanuit één regio gebeurt. De locatie Soerweg ligt ongunstig. Bovendien voldoet deze locatie ruimtelijk niet aan de eisen voor een reinigingsbedrijf. De bestaande locaties Laagjes en Karnemelksland zijn echter goed geschikt te maken. De Laagjes wordt dan de hoofdvestiging voor Zuid. Het nabijgelegen Karnemelksland zal dienst doen als extra stallingsruimte voor materiaal.

Geen subsidie begeleiding gereformeerd schoolonderwijs De Stichting Begeleidingscentrum Gereformeerd Schoolonderwijs krijgt geen subsidie achteraf voor schoolbegeleiding. De gemeenteraad heeft het bezwaar tegen het besluit van B. en W. om geen subsidie te verlenen voor de jaren 1990 tot en met 1993 en 1994 tot en met 1997 ongegrond verklaard. In Rotterdam verzorgt het Centrum Educatieve Dienstverlening (CED), waar alle scholen terecht kunnen, de schoolbegeleiding. De betrokken gereformeerde scholen willen hiervan geen gebruik maken. Zij vinden dat het CED geen schoolbegeleiding kan bieden in overeenstemming met de levensovertuiging en identiteit van de scholen. De gemeenteraad is van mening dat een begeleiding bij een vergaande godsdienstige invulling van de lessen, zoals de scholen dat willen, niet voor rekening van de gemeente hoeft te komen. Het CDA stemde tegen het voorstel.

Bescherming 'klokkenluiders'
De Gemeenteraad heeft in het Ambtenarenreglement opgenomen dat ambtenaren die vermoedens van misverstanden melden niet om die reden mogen worden ontslagen of anderszins benadeeld. Als uitwerking hiervan wordt op korte termijn een uitgebreide 'klokkenluidersregeling' opgesteld. Overigens kunnen medewerkers klachten via zogenaamde vertrouwenspersonen melden, waarvan al een bescherming van de identiteit uitgaat.

Onderzoek positionering RET
Om te voorkomen dat Rotterdam onvoldoende is voorbereid op een mogelijk volledige doorwerking van de Wet Personenvervoer (WPV), wil de Gemeenteraad een onderzoek laten verrichten naar de positionering van de RET. Het gaat om een voorbereidend onderzoek naar een mogelijke verzelfstandiging van de RET tot overheidsNV. Het onderzoek moet leiden tot een rapportage waarin volgens het College in ieder geval de volgende onderwerpen aan de orde komen: ervaringen met marktwerking elders in Nederland, Europese en Nederlandse wetgeving, consequenties personeel (o.a. sociaal statuut, arbeidsvoorwaarden), financiën, positie van materiële vaste activa (o.a. positionering, beheer en onderhoud, veiligheid, toezicht) en gemeentelijke aansturing bij een verzelfstandiging. Dit rapport moet een basis bieden voor verdere besluit-vorming omtrent de relatie tussen gemeente en RET. De Gemeenteraad verwierp een amendement van de SP om een strategische visie voor de RET als een 'stevige tak van dienst' uit te werken en met de uitwerking voor een overheidsNV te wachten tot dit eventueel wettelijk verplicht wordt kreeg geen steun van de overige fracties en haalde het dus niet.

Raad stelt Nieuwbouwprogramma 2001 - 2006 vast
De Gemeenteraad heeft de rapportage Nieuwbouwprogramma 2001 - 2006 vastgesteld. De taakstelling voor Rotterdam die is afgesproken met de Stadsregio betreft het bouwen van 15.700 woningen in de periode van 1-1-1995 t/m 1-1-2005. Op 1-1-2001 moet Rotterdam nog 8.842 woningen realiseren om deze taakstelling uit te voeren. Op basis van een prognose is de conclusie dat dit aantal niet wordt gehaald. Uit een inventarisatie die is gehouden per 1-7-2001 blijkt dat nog maar 44% van het planaanbod over is. Rotterdam volgt hiermee de dalende trend die landelijk zichtbaar is. De inschatting is dat Rotterdam ca. 7500 woningen binnen de resterende VINEX-periode tekort komt. Er wordt naar mogelijkheden gezocht om het bouwtempo alsnog te verhogen. De kwalitatieve aspecten komen niet in het gedrang. De SP stemde tegen het voorstel.

Leefmilieuverordening voor Oud-Mathenesse
Om te voorkomen dat horeca uit Delfshaven zich gaat vestigen in leegstaande panden in Oud-Mathenesse (incl. Witte Dorp) heeft de Gemeenteraad voor deze wijk een leefmilieuverordening vastgesteld. De verordening zorgt er ook voor dat er geen nieuwe 'horeca-achtige' zaken als afhaalcentra en seksinrichtingen in de wijk komen. De deelgemeente Delfshaven wil geen uitbreiding van de horeca, omdat er nu sprake is van een evenwicht tussen wonen, winkelen en horeca. In andere delen van Delfshaven is het beleid erop gericht het aantal horecagelegenheden te verminderen. De verordening moet verhinderen dat deze horeca in de lege winkelpanden aan de Franselaan en in de woonstraten in Oud-Mathenesse trekt.

Concept-masterplan voor knooppunt Kralingse Zoom De gemeente Rotterdam wil het knooppunt Kralingse Zoom herontwikkelen tot een belangrijk stedelijk knooppunt met een uitgebreid openbaar vervoernet, parkeer-plaatsen, kantoren en voorzieningen. De Gemeenteraad heeft het concept-masterplan voor het knooppunt Kralingse Zoom, dat in opdracht van de gemeente is ontwikkeld door de Architecten Cie., vastgesteld als uitgangspunt voor twee verdere studies, in een publiek private samenwerking met Blauwhoed Vastgoedontwikkeling BV. Het plangebied voor het knooppunt Kralingse Zoom ligt aan weerszijden van de Rotterdamse ringweg, 'de Ruit', tussen de Van Brienenoordbrug en het Terbregseplein waar de oostwestlijn van de metro de A16 kruist. Het knooppunt ligt bij de kantoren-locaties Brainpark I, II en III en de Erasmus Universiteit.

Ontwikkeling polder Schieveen
De Gemeenteraad wil voor de polder Schieveen een gecombineerde ontwikkeling van natuur met een bedrijventerrein. De provincie Zuid-Holland wordt gevraagd om, overeenkomstig dit beleidsvoornemen, het streekplan gedeeltelijk te herzien. Deze herziening en het opstellen van een (inrichtings) Milieu Effect Rapport is nodig om de gewenste ontwikkeling voor de polder Schieveen in een bestemmingsplan voor het gebied uit te werken. De polder, die wordt omsloten door de A13, de Zwethkade, de Oude Bovendijk en de Doenkade, heeft een belangrijke functie voor de leefbaarheid in de Randstad. De Gemeenteraad verbindt aan de gecombineerde ontwikkeling van de polder een aantal voorwaarden. Het hoogwaardige bedrijventerrein is hoogstens 75 hectare groot en wordt zo dicht mogelijk tegen de bestaande en geplande infrastructuur aangelegd. Het te ontwikkelen natuurgebied is minstens 200 hectare groot en vrij en goed toegankelijk. Het beheer komt in handen van een natuurbeschermingsorganisatie. De polder wordt voorzien van een waterhuishoudkundig systeem dat voldoet aan de eisen van duurzaamheid en beheersbaarheid. De SP en D66 stemden tegen het voorstel.

Extra geld voor nieuwbouw Boijmans Van Beuningen Door onvoorziene obstakels in de grond en door het niet halen van planningen wordt de nieuwbouw van Museum Boijmans Van Beuningen duurder dan voorzien. De hoofdaannemer is in gebreke gesteld voor het herhaaldelijk niet halen van (bijgestelde) planningen en ook is de bouw tijdelijk stilgelegd in verband met de Jeroen Bosch tentoonstelling. Op 1 december is het werk hervat. Naar verwachting is de bouw in week 48 van het volgend jaar gereed. Een deel van de extra kosten komt voor rekening van de gemeente. Berekend is dat de gemeente een extra bedrag van ¤ 3,21 (fl. 7,05) miljoen moet investeren om de nieuwbouw te kunnen realiseren.

Wanneer Boijmans met een andere aannemer zou moeten doorgaan zou dat, zo is berekend, zeker nog eens ¤ 2,27 (fl. 5) miljoen kosten en een extra vertraging van minimaal drie maanden opleveren. De Gemeenteraad heeft het budget voor de nieuwbouw van het museum in verband daarmee verhoogd met ¤ 3,21 (fl. 7,05) miljoen.

Gemeenteraad stelt Beleidsplan ABW 2002 vast
De Gemeenteraad heeft het beleidsplan Algemene Bijstandswet 2002 van de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SoZaWe) vastgesteld. Gemeenten zijn bij wet verplicht om elk jaar zo'n plan op te stellen. Begin 2002 wordt duidelijk of de doelen uit het verbeterplan SoZaWe aan Zet worden gehaald en of de dienst erin is geslaagd zich om te vormen van een uitkeringsinstantie tot een organisatie voor werk en inkomen. Daarbij hoort dat de dienst volgend jaar meer langdurig werkzoekenden aan werk helpt. Voor wie geen werk in het vooruitzicht heeft, worden armoedebestrijding en schuldhulpverlening op volle kracht voortgezet. Tot slot blijft het beheer van de uitkeringsgelden en vorderingen een belangrijk punt van aandacht. Een motie van de coalitiepartijen ingediend door PvdA-raadslid M.G.J. van Muijen om nog in deze raadsperiode het jaarplan Abw 2002 bij te stellen na afsluiting van de Agenda voor de toekomst, waarbij de daarin gemaakt afspraken richtinggevend zullen zijn, werd met algemene stemmen aanvaard. In deze motie werd eveneens overeen-gekomen dat toekomstige jaarplannen Abw van meetbare, eenduidige en realistische taakstellingen worden voorzien. De SP-motie om zo snel mogelijk - bij voorkeur in het voorjaar van 2002 - een interventieteam voor hulpverlening bij armoedegerelateerde gezondheidsproblemen in te stellen en dit als eerste in te zetten voor schoolgaande kinderen haalde het niet. De overige fracties vond deze prematuur, omdat er nog een rapportage over interventieteams komt.

Actie Zonnestroom gaat door
De Gemeenteraad heeft besloten de actie Zonnestroom voor stimulering van duurzame zonne-energie in Rotterdam voort te zetten tot 2005. Het doel van de actie is om door een gerichtere samenwerking de toepassing van zonnestroomsystemen de komende jaren te stimuleren. Dit gebeurt onder meer door het vergroten van draagvlak en kennis bij bouwpartijen en particulieren. De subsidieregeling voor toepassing van zonnecellen in bestaande huizen wordt voortgezet. Ook de toepassing van zonneboilers blijft de gemeente stimuleren door ondersteuning van de 10.000 zonneboileractie van Eneco. Tot eind 2003 draagt de gemeente aan de plaatsing van zonnecellen op bestaande woningen maximaal ¤ 100 (fl. 220,37) bij per m2, met een maximum van ¤ 600 (fl. 1322,23) per huis. Als een zonneboiler wordt geïnstalleerd in een bestaande woning draagt de gemeente ¤ 200 (fl. 440,74) bij.

3 B-Gemeenten treden toe tot GGD
De gemeenten Bleiswijk, Berkel & Rodenrijs en Bergschenhoek willen per 1 januari 2002 toetreden tot de Gemeenschappelijke Regeling Volksgezondheid Rotterdam en omstreken. In de praktijk betekent het dat de GGD Rotterdam en omstreden in de 3B-gemeenten zal gaan zorgen voor de uitvoering van het beleid op het terrein van de openbare gezondheidszorg. De inwoners van de drie gemeenten maken al voor een groot deel gebruik van de Rotterdamse zorgvoorzieningen. De Gemeenteraad heeft ingestemd met de uitbreiding van het zorggebied van de GGD. Ook Gedeputeerde Staten moeten de GGD-uitbreiding goedkeuren.

Gemeenteraad eens met aanwijzing Rotterdam Airport De gemeente maakt geen bezwaar tegen de aanwijzing van de Minister van Verkeer & Waterstaat voor het gebruik van Rotterdam Airport. De aanwijzing houdt onder meer in dat er 's nachts tussen 23.00 en 7.00 uur alleen kleinere, minder lawaaiige, zaken-vliegtuigen mogen starten of landen. Voor de grote, meest lawaaiige toestellen geldt een verbod tussen 18.00 en 8.00 uur. Op dat nachtverbod is een aantal uitzonderingen van toepassing, zoals noodsituaties, hulpvluchten, regeringsvluchten voor personenvervoer of (medische) spoedvluchten. Het gemeentebestuur blijft aandringen op uitplaatsing van de kleine recreatieve luchtvaart en wil in de tussentijd zoveel mogelijk hinderbeperkende maatregelen. Rotterdam werkt mee aan de herziening van bestemmingsplannen binnen de 35 KE- en de 47 Bkl-geluidszones van Rotterdam Airport, die een gevolg is van de aanwijzing. De motie-Beynen en de motie-Van Middelkoop (1998) zijn met de totstandkoming van de aanwijzing afgedaan; de motie-Van Middelkoop(2000) over uitplaatsing van de kleine recreatieve luchtvaart wordt aangehouden tot de aanwijzing (na de bezwaar- en beroepsfase) definitief is geworden en Rotterdam en de exploitant van Rotterdam Airport, de NV Luchthaven Schiphol, het eens zijn over het uiteindelijke resultaat.
Een motie ingediend door VVD-raadslid J.C. van Duin waarin het college werd opgedragen om alles in het werk te stellen om de werkgelegenheid verbonden aan de Rotterdam Airport in stand te houden en zo mogelijk te bevorderen, werd door de Raad aangenomen. In deze motie werd het college ook opgedragen de Raad terstond te informeren bij een dreigende achteruitgang in de werkgelegenheid op en rond Rotterdam Airport. Alleen de fracties van de SP en Groen Links stemden tegen deze motie.

Wethouder Kombrink onthult etalagekunstwerk

Cultuurwethouder Hans Kombrink onthult op dinsdag 11 december om 19.30 uur een kunstwerk van Hans Wap in de etalage van 'De Pil' aan de Nieuwe Binnenweg 109. Het kunstwerk verbeeldt de relatie tussen homeopathie en gezondheid. De Pil, een winkel met adviesfunctie over het gebruik van kruiden en homeopatische middelen, bestaat sinds 1938. Het kunstwerk van Hans Wap, dat met steun van het Centrum voor Beeldende Kunst tot stand is gekomen, zal permanent de etalage van De Pil sieren.