NIEUWE STEEN INVESTMENTS

Nieuwe Steen Investments wijzigt structuur fondsmanagement

HOORN - Nieuwe Steen Investments n.v. (NSI) gaat de structuur van het fondsmanagement wijzigen. Door de overname van NSI Management b.v. door NSI wordt overgegaan van extern naar intern beheer van het fonds. Dit verheldert naar de mening van de directie de juridische structuur van het fonds en de zeggenschapsverhoudingen. De structuurwijziging zal geen invloed hebben op de kostenstructuur en de resultaten van NSI.

Sinds de oprichting van Nieuwe Steen Investments in 1993 is het beheer van het fonds extern gevoerd door NSI Management b.v., eigendom van de heren Ed en Jo Roelof Zeeman. Reden voor dit externe management was dat NSI bij aanvang te klein was om zelf een volwaardige fondsbeheerorganisatie in te richten. Door de sterke groei van NSI in de laatste jaren is dat veranderd en heeft NSI voldoende schaalgrootte gekregen om over te gaan tot intern beheer van het fonds. Zoals aangegeven in het jaarverslag over 2000 was NSI daarom voornemens NSI Management b.v. te verwerven mits dat mogelijk zou zijn zonder aantasting van de vermogenspositie en zonder gevolgen voor de kostenstructuur van NSI. Dat voornemen wordt nu per januari 2002 gerealiseerd.

Tussen beide partijen is overeenstemming bereikt over de overname van de aandelen NSI Management b.v. voor een bedrag van Euro 2,04 miljoen (4,5 miljoen gulden). Dit komt neer op circa negen maal de jaarwinst over 2000 van NSI Management b.v. De directie van NSI verwacht de overnamesom in circa 5 jaar terug te kunnen verdienen.

De heer J.R. Zeeman, oprichter en directeur van NSI zegt over de transactie: 'De overdracht van de fondsbeheerder aan NSI past in de ontwikkeling die Nieuwe Steen Investments de afgelopen jaren als beleggingsfonds heeft doorgemaakt. Het is een verdere formalisering van de structuur en maakt de structuur en de rapportage transparanter. Dat is goed voor het fonds en voor de aandeelhouders.'

Het dagelijkse beheer van het vastgoed van NSI blijft in handen van Zeeman Vastgoed Beheer (ZVB). Dit vanuit de overtuiging dat fondsbeheer en vastgoedbeheer uiteenlopende disciplines zijn die een andere aanpak en focus vereisen.

Een formele scheiding tussen deze disciplines is in de visie van de directie van NSI in het belang van het fonds en de aandeelhouders. Wel is de beheerovereenkomst met ZVB aangepast. NSI is niet langer verplicht vastgoed in beheer te geven bij ZVB. Daarnaast heeft NSI een optie ZVB te verwerven tegen een prijs van 10 maal de winst voor belastingen. Daar staan tegenover een plicht om ZVB te verwerven bij opzeggen van beheerovereenkomst en bij vermindering van de beheerportefeuille van NSI in enig jaar met 15%.

De heer J.R. Zeeman zegt hierover: 'Het is belangrijk afstand te houden tussen beheer van het fonds en beheer van de stenen. ZVB is een uitstekende beheerder die ons in staat stelt voortdurend optimaal geïnformeerd te zijn over de stand van zaken van de portefeuille. Die relatie hebben we nu voor de toekomst vastgelegd, waarbij we als NSI de mogelijkheid houden ZVB over te nemen, mocht onze visie op de scheiding tussen fondsmanagement en vastgoedbeheer veranderen.'

Hoorn, 11 december 2001

Voor nadere informatie:
Nieuwe Steen Investments n.v.
J.R. Zeeman, directeur
G.J. Heijn, directeur
J.J.M. Reijnen, directeur
Tel. 0229 - 29 50 50

Profiel Nieuwe Steen Investments n.v.

Nieuwe Steen Investments n.v. (NSI) is een (closed-end) onroerend goed beleggingsmaatschappij met veranderlijk kapitaal. NSI is op 1 maart 1993 van start gegaan en heeft op 8 augustus 1995 van De Nederlandsche Bank N.V. een vergunning ontvangen als bedoeld in artikel 5 lid 1 van de Wet toezicht beleggingsinstellingen. NSI is sinds 3 april 1998 genoteerd op de Officiële Markt van Euronext Amsterdam en is als fiscale beleggingsinstelling geen vennootschapsbelasting verschuldigd.

Uitgangspunten van het fonds zijn het ter beschikking stellen van een dividend en de financiering van het onroerend goed door middel van maximaal 50% lang vreemd vermogen.

NSI belegt in Nederlands kwalitatief hoogwaardig onroerend goed met een hoog aanvangsrendement. Bij investeringsbeslissingen wordt een gedegen afweging gemaakt tussen risico en rendement. NSI belegt in kantoren, winkels, volumineuze detailhandel, bedrijfsgebouwen en woningen. NSI streeft naar een optimale spreiding, zowel geografisch als over de verschillende categorieën onroerend goed.

11 dec 01 11:45