Gemeente Groningen

12
DEC

Overeenstemming over Stripmuseum
11-12-2001

De gemeente Groningen, Libéma Beheer BV en de Stichting Het Nederlands Stripmuseum hebben overeenstemming bereikt over een zogenaamde koepelovereenkomst. Daarin staan de hoofdlijnen van de wijze van samenwerking beschreven. Het college van B&W stelt de Raad voor, in te stemmen met deze overeenkomst, waarna aansluitend in januari de verbouwplannen verder kunnen worden uitgewerkt en uitgevoerd. Opening van het Stripmuseum kan dan in de nazomer plaatsvinden.

Het Samenwerkingsverband Noord Nederland en de Provincie Groningen hebben onlangs resp. f 4,1 miljoen en f 1 miljoen subsidie beschikbaar gesteld ten behoeve van de realisering van een stripmuseum in de Nieuwe Westerhaven. Met deze bijdragen en de eerder door de Gemeenteraad afgegeven garantie om extra te willen bijdragen is de komst van het stripmuseum verzekerd.

De afgelopen maanden is door de Stichting Het Nederlands Stripmuseum en de toekomstige exploitant van het museum, Libéma Beheer BV, in nauw overleg met de dienst RO/EZ hard gewerkt aan het werven van extra subsidies en het maken van afspraken over de exploitatie van het museum. Afgesproken is nu dat Libéma Beheer BV het museum van de Stichting huurt en daarbij garant staat voor de exploitatie van de komende 10 jaar.

Naast de daarvoor af te sluiten huurovereenkomst hebben de drie partijen overeenstemming bereikt over een zogenaamde koepelovereenkomst, waarin de hoofdlijnen van de samenwerking zijn neergelegd. B&W stellen de Raad voor deze overeenkomst met Stichting en Libéma Beheer BV te sluiten. Als de raad accoord gaat wordt tevens een krediet van f 6,5 miljoen beschikbaar gesteld te behoeve van het museum.

Omdat ook Libéma Beheer BV (f 1,3 miljoen) en de eigenaar van de Nieuwe Westerhaven het Sociaal Fonds Bouwnijverheid (f 0,3 miljoen) bijdragen beschikbaar hebben gesteld, is een startkapitaal vergaard van in totaal van f 13,2 miljoen voor de aankoop, verbouw- en inrichtingskosten van het museum.

Het Stripmuseum zal worden gevestigd in de markante kop van de Nieuwe Westerhaven aan de noordkant, op de kruising met Westersingel en Aweg. Op de begane grond zal een café-restaurant en stripboekenwinkel worden gevestigd met op de verdieping het eigenlijke stripmuseum.

Ná de instemming van de raad zullen de verbouwplannen verder worden uitgewerkt en uitgevoerd. Naar verwachting zal het nieuwe museum volgend jaar september haar deuren kunnen openen.