D66

Partijblad Democraat
Idee
Brussel Vandaag

11 december 2001

D66 op de bres voor huurders

Nicky van 't Riet

Reacties: N.vtRiet@tk.parlement.nl

Het huurbeleid zal op korte en lange termijn een flinke verbouwing ondergaan. "Optrekken van huren mag niet worden losgekoppeld van kwaliteit", aldus woordvoerder Nicky van 't Riet.

De huidige methode waarop de hoogte van de maximaal redelijke huur wordt vastgesteld is D66 al jaren een doorn in het oog. Ook het jaarlijks terugkerende debat over het bepalen van de maximale huurstijging was op z'n zachtst gezegd niet ideaal. De politiek keek dan ook met belangstelling uit naar het rapport van de Commissie Huurbeleid, waarin een visie op het huurbeleid voor de korte en de lange termijn wordt uiteengezet. Kernpunten zijn de ontwikkeling van een stelsel van referentiehuren en het voorschrijven van een vastlegging van huurprijsafspraken voor een periode van 5 jaar in het huurcontract. In principe is een jaarlijkse inflatievolgende huurstijging daarbij uitgangspunt.
Voor de korte termijn, tot juli 2005, geldt een zogenaamde gestaffelde huurverhoging. Het maximale jaarlijkse huurverhogingspercentage (met als uitgangspunt de inflatie) wordt afhankelijk gemaakt van de verhouding tussen huur en maximaal redelijke huur. Tussen 70 en 100% van de maximaal redelijke huur is de huurverhoging inflatievolgend, tussen 60 en 70% is die inflatie plus 1 procentpunt, tussen 50 en 60% inflatie plus 1,5 procentpunt. Is de afstand tot de maximaal redelijke huur 50% of kleiner dan is de huurverhoging inflatie plus 2 procentpunten. De introductie van dit systeem is koren op de molen van D66. De fractie had dit namelijk al twee jaar geleden voorgesteld. Een tweede belangrijk punt uit het voorstel van de Commissie Huurbeleid is de geleidelijke afschaffing van de verouderingsaftrek tussen 2002 en 2005. Voor alles blijft een goede verhouding tussen de kwaliteit en de prijs van woningen van belang. Het korten op de huur van een woning louter vanwege het bouwjaar is niet logisch, vandaar dat de verouderingsaftrek volgens D66 geleidelijk kan worden afgeschaft. Wel was D66 zich bewust van negatieve effecten voor huurders als gevolg van het voorstel, en heeft goed geluisterd naar de kritiek die losbarstte.
Deze zorgen hebben geleid tot indiening van een tweetal moties, die inmiddels door de Tweede Kamer zijn aangenomen. De eerste motie die Nicky van 't Riet samen met Groenlinks collega Van Gent indiende, bepleit reparatie van de gebrekenregeling. Bedoeling is dat huurders die een onderhoudsprocedure hebben aangespannen en door de huurcommissie in het gelijk worden gesteld, terwijl de verhuurder blijft weigeren om de betreffende gebreken te herstellen, een maximale aangepaste huurverlaging kunnen eisen (conform de Huurprijzenwet woonruimte). De motie Van Gent/ Van 't Riet vervolgens pleit voor een onderhoudsplan voor verhuurders. Aangezien regelmatig en substantieel onderhoud een vereiste is om de kwaliteit van de woningvoorraad op peil te houden, en een prikkel voor verhuurders noodzakelijk is om onderhoud aan de huurwoning te plegen (die als gevolg van de afschaffing van de verouderingsaftrek wordt verminderd), is door D66 en Groenlinks een plan voorgesteld dat verhuurders verplicht uiterlijk
1 juli 2002 een onderhoudsplan per huurwoning op te stellen, waarmee aannemelijk wordt gemaakt dat de betreffende woning uiterlijk op juli 2005 vrij is van achterstallig onderhoud.