Rijksuniversiteit Groningen

Afghanistan, South Asia, and the Geopolitics of Today

Als er één land momenteel alle aandacht op zich weet, dan is het wel Afghanistan. Toch weten we nog maar weining over dit land. Hoe komt het dat het land zo onrustig is? Is het een gevolg van de instabiliteit in de hele regio? Wat is de basis van het fundamentalisme? Moeten we het zien als een gevolg van de cultuur van het land of als een uitvloeisel van de (geo-)politieke situatie? Wat zijn de kansen op een duurzame vrede als het scenario van een machtsovername door de Noordelijke Alliantie werkelijkheid wordt? Moet het Westen daar een opbouwende rol in spelen?

Prof.dr. Ranabir Samaddar (1949) was hoogleraar politieke wetenschappen in Calcutta, India en nu directeur van het Peace Studies Programme van het South Asia Forum for Human Rights in Nepal. Hij bestudeert er conflicten in de hele regio en houdt zich ook bezig met feitelijke verzoeningsinitiatieven, bemiddeling en vluchtelingenkwesties.

Prof. Samaddar verzorgt in dezelfde week een openbaar colloquium op de Faculteit Wijsbegeerte onder de titel Global History and the Received Histories of War and Peace op woensdagmiddag 12 december van 15.15 tot 17.00 uur in het gebouw aan de A-weg 30 te Groningen

Datum en tijd

dinsdag 11 december 2001, 20.00 uur

Spreker

prof. dr. Ranabir Samaddar

Voertaal

Engels

Titel

Afghanistan, South Asia, and the Geopolitics of Today

Plaats

Academiegebouw, Broerstraat 5 Groningen

Informatie

Studium Generale Groningen, tel. (050) 363 5594, http://www.rug.nl/studium