European Commission

IP/01/1793

Brussel, 11 december 2001

Vrachtvervoer: De Commissie staat Vlaamse financiële steun toe ter bevordering van het gebruik van de binnenwateren

De Commissie heeft besloten geen bezwaar te maken tegen het plan van de Vlaamse overheid om financiële steun te verlenen voor de bouw van laad- en losinstallaties langs de Vlaamse binnenwateren in België.

Het Vlaams gewest in België gaat een subsidieregeling over vijf jaar instellen om de binnenwateren toegankelijker te maken en het gebruik ervan voor vrachtvervoer te ontwikkelen. Met de regeling wordt financiële steun verleend voor de bouw van laad- en losinstallaties langs de Vlaamse binnenwateren door middel van publiek-private samenwerking. De overheid levert een bijdrage in de kosten voor infrastructuur terwijl de privé-partner alle andere noodzakelijke investeringen doet en nieuwe of additionele vervoertonnage naar de binnenwateren aantrekt. In geen geval zal de overheidssteun meer dan 50% van de totale bouwkosten bedragen. De jaarlijkse begroting bedraagt 8,5 miljoen euro (+/- 350 miljoen BEF). Ongeveer 25 projecten per jaar zouden overheidssteun ontvangen.

De Commissie heeft besloten geen bezwaar tegen de regeling te maken. De beoogde maatregelen zijn niet strijdig met de concurrentievoorschriften en de goede werking van de interne markt. Binnenvaartterminals vereisen aanzienlijke investeringen in infrastructuur (kaden, wegverbindingen, baggeren, enz.). Medefinanciering door de overheid stimuleert investeringen in dit segment van de vervoermarkt. Voorts sporen de voorgestelde maatregelen met de doelstellingen van het gemeenschappelijke vervoerbeleid van de Europese Unie, dat gericht is op bestrijding van congestie en bevordering van milieuvriendschappelijke vervoerwijzen met ongebruikte capaciteit, zoals vervoer over de binnenwateren. De Vlaamse subsidieregeling moet ertoe bijdragen de binnenwateren te integreren in een intermodale vervoerketen en is dus in het belang van de Gemeenschap.