Gemeente Eemnes


* Gemeenteberichten week 50

* Expositie


* Gebruiksvergunningen brandveiligheid
Persbericht inzake brandveiligheid

* Wijziging dag weekmarkt


* Wijziging openingstijden gemeentehuis
Kerstlunch

* Nieuwjaarsreceptie
'Doe nuchter, Rij alcoholvrij'.....Intensieve alcoholcontroles ook in december van kracht

Gemeenteberichten week 50
Ingekomen meldingen/aangevraagde bouw- en aanlegvergunningen
- Melkpad 53, vergroten woning, ingekomen 28 november 2001.
- Zeeltweg 6, plaatsen tuinhuisje, ingekomen 30 november 2001.
- Goudhaver 9, plaatsen dakkapel, ingekomen 5 december 2001.
- Laarderweg 21, plaatsen kap op schuur, ingekomen 5 december 2001.
- Laarderweg 21a, plaatsen kap op schuur, ingekomen 5 december 2001. Loman of de heer Schiere, beide van de sector VROM.
- Graanoogst 2, plaatsen tuinhuisje.

- Molenweg 17, vergroten woning.

- Zeeltweg 36 (kavel F, Noordbuurt), bouwen woning met berging. bestemmingsplan. Deze bouwplannen liggen vanaf vrijdag 14 december 2001 gedurende 4 weken voor eenieder ter inzage bij de sector VROM. Expositie

Vanaf 17 december 2001 zal in de hal van het gemeentehuis van Eemnes een tentoonstelling te zien zijn met werken van Mary de Valk. Deze tentoonstelling wordt gehouden naar aanleiding van de aankoop van een schilderij, dat de voorkant van de gemeentelijke kerstkaart 2001 siert.
Burgemeester Bijl opent de expositie op maandag 17 december om 19.00 uur.

Mary de Valk, geboren in Laren op de Torenlaan, maakte op jeugdige leeftijd al tekeningen en schetsen met een grote diversiteit aan composities, zoekende naar een eigen stijl. Tijdens de jaren die zij in Vught woonde, heeft zij een opleiding gedaan aan de teken- en schilderakedemie in Den Bosch en Vught. Jarenlang heeft zij les gehad van Ans Markus, nu welbekend en van de landschapsschilders Gerard Ettema en Peter van Oirschot. Zij is een aanhangster van de Haagse School, wat duidelijk tot uiting komt in haar werk. Berglandschappen schilderen is haar favoriete bezigheid en vele doeken hebben dan ook een weg gevonden naar Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Tien jaar geleden is zij met haar man Huub van der Schaal weer teruggekomen richting Laren en woont nu in Eemnes. Naast het schilderen geeft zij ook schilderles aan beginnende en geoefende kunstenaars. Binnenkort exposeert zij ook in haar geliefde Laren. Haar werken zijn gesigneerd met M. van der Schaal, en M. of Mary de Valk.

De tentoonstelling loopt van maandag 17 december 2001 tot en met vrijdag 25 januari 2002. De schilderijen (20 Olieverf en 10 tekeningen) zijn te bezichtigen tijdens de openingstijden van het gemeentehuis: maandag van 9.00-12.00 en van 14.00-20.00 ( in schoolvakanties tot 16.00) dinsdag-vrijdag van 9.00-12.00

Gebruiksvergunningen brandveiligheid

Verleende gebruiksvergunningen brandveiligheid

- Gemeentehuis, Laarderweg 24a.

- Peuterspeelzaal De Speeldeel, Hasselaarlaan 1c.
- Gemeentewerf, Zuidersingel 2.

- Dagverblijf Sherpa, Vlierberg 4.

- KPJ, Wakkerendijk 64a.

- Brandweerkazerne, Noordersingel 2a.

- ZVS Eemnes, Noordersingel 22.

- Kindercentrum De Berenkuil, Raadhuislaan 80.
- Betoncentrale Eemland Beton, Eemweg 78.

- Peuterspeelzaal De Woelwaters, Aartseveen 72.
Persbericht inzake brandveiligheid

In het afgelopen jaar heeft de onafhankelijke adviescommissie "Alders" haar onderzoeksbevindingen van de cafebrand Volendam aangeboden aan het kabinet. Een hoofdconclusie van de commissie is dat ondernemers, instellingen en overheden moeten (gaan) doen wat afgesproken is. Veel van de bevindingen van de commissie zijn terug te voeren op het niet nakomen van regels, voorschriften of afspraken, o.a. op het gebied van de brandveiligheid.

Alle gemeenten zijn middels een actieprogramma verzocht om intensief aandacht te besteden aan alle aspecten van de brandveiligheid, met specifieke aandacht voor horecagelegenheden en overige voor publiek toegankelijke gebouwen. (winkels, buurtcentra, kerken etc.) Echter ook voor gebouwen met een vergelijkbaar gebruik, dat wil zeggen de aanwezigheid van grotere aantallen personen in bijvoorbeeld bedrijfs- of sportkantines en scholen, is onderstaande informatie van toepassing.

Dit jaar zullen door de brandweer extra controles op naleving van de brandveiligheidsvoorschriften worden uitgevoerd. Daarbij zal specifiek aandacht worden besteed aan de uitgangen, nooduitgangen, vluchtwegen, toegestaan aantal personen en een veilige (correcte) toepassing van eventuele versieringen en decoratiematerialen. Over dit laatste wil de brandweer u hierbij informeren. Uit recent onderzoek blijkt dat veel tot op heden algemeen gangbare decoratiematerialen, o.a. toegepast als wand- en/of plafondversieringen, onvoldoende brandveilig zijn. Ook een eventuele behandeling, bijvoorbeeld door impregnatie, levert lang niet altijd de juiste brandveiligheid op. De gemeente Eemnes zal het volgende beleid hanteren:

Plafondversieringen:

* Dienen onbrandbaar te zijn (NEN 6065, klasse I);
* Natuurlijke materialen zoals sparrentakken zijn niet toegestaan, ook al zijn ze brandveilig behandeld;

* Bij twijfel of een versiering voldoet aan NEN 6065, klasse I dient een geldig certificaat van de leverancier aanwezig te zijn;
* Versieringen mogen niet op zodanige wijze zijn aangebracht dat deze bij brand een risico vormen voor de aanwezigen.

Wandversieringen en overige decoratiematerialen:
* Dienen moeilijk brandbaar te zijn volgens NEN 6065 - klasse II;
* Natuurlijke materialen zoals bijvoorbeeld sparrentakken zijn niet toegestaan, ook al zijn ze brandveilig behandeld;
* Bij twijfel of een versiering voldoet aan NEN 6065, klasse II dient een geldig certificaat van de leverancier aanwezig te zijn;
* Versieringen mogen niet op zodanige wijze zijn aangebracht of geplaatst dat deze bij brand een risico vormen voor de aanwezigen.

Indien bij controle sprake is van een situatie die niet in overeenstemming is met de voorwaarden uit de vergunning en/of bovengenoemd beleid, zal er door de gemeente in het belang van de openbare veiligheid direct worden opgetreden middels de bestuursrechtelijke handhavinginstrumenten. (dwangsom, tijdelijke sluiting)

Zoals vermeld geldt het bovenstaande met name voor publiekstoegankelijk gebouwen. Maar ook in de prive-sfeer kunt u zelf heel veel doen aan de brandveiligheid. Zorg er voor dat kaarsen niet om kunnen vallen of kerstversieringen in brand kunnen steken. Laat kaarsen nooit onbeheerd branden en doof de kaars op tijd.

Als u een kerstboom plaatst adviseren wij u een boom te nemen met kluit en deze regelmatig water te geven. Zo blijft de boom redelijk 'vers' en droogt niet uit.

In geval van vragen kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de afdeling preventie van de brandweer, tel 035-5390689 Wij wensen u prettige en vooral veilige feestdagen.

Wijziging dag weekmarkt

In verband met de feestdagen zal de weekmarkt in week 52 niet plaatsvinden op donderdag 27 december maar op maandag 24 december 2001.

De markt duurt die dag tot 13.00 uur. Dit heeft het college van B&W op verzoek van de marktkooplieden besloten.

Wijziging openingstijden gemeentehuis
In verband met de feestdagen zijn het gemeentehuis (inclusief de burgerlijke stand) en de gemeentewerf de volgende dagen gesloten:
- maandag 24 december 2001

- dinsdag 25 december 2001

- woensdag 26 december 2001

- maandag 31 december 2001

- dinsdag 1 januari 2002

Op woensdag 2 januari 2002 zijn het gemeentehuis (inclusief de burgerlijke stand) en de gemeentewerf weer geopend vanaf 10.00 uur.

Op donderdag 27 en vrijdag 28 december zijn het gemeentehuis (inclusief de burgerlijke stand) en de gemeentewerf gewoon open.

Kerstlunch

Op vrijdag 21 december 2001 zullen de medewerkers van het gemeentehuis en de gemeentewerf, gezamenlijk de kerstlunch gebruiken. Wij zijn dan vanaf 12.00 uur gesloten en 's middags ook telefonisch niet meer bereikbaar.

Nieuwjaarsreceptie

Op donderdag 3 januari 2002 organiseert het gemeentebestuur van Eemnes een nieuwjaarsreceptie. De receptie vindt plaats in het gemeentehuis van 20.00 tot 22.00 uur.
Alle inwoners van Eemnes en de zakenrelaties van de gemeente zijn uiteraard van harte welkom.
Doe nuchter, rij alcoholvrij intensieve alcoholcontroles ook in december van kracht
De alcoholactie Doe nuchter, Rij alcoholvrij gaat ook tijdens deze feestmaand onverminderd verder. In de komende weken vinden intensieve alcoholcontroles plaats op verschillende locaties (en tijden) in de gemeenten De Bilt, Baarn, Bunschoten en Eemnes. De actie wordt gecoordineerd door het Regionaal Handhavingsproject Verkeer Onder Controle van de Politie Regio Utrecht.

Doe nuchter, Rij alcoholvrij is in oktober gestart. Gedurende een half jaar wordt intensief gecontroleerd op het gebruik van alcohol in het verkeer. De reden om in de gemeenten De Bilt, Baarn, Bunschoten en Eemnes deze actie uit te voeren is gebaseerd op het aantal ongevallen in de afgelopen jaren. Door intensieve alcoholcontroles wil de politie dit aantal verlagen. De actie is opgezet en uitgevoerd in samenwerking met de betrokken gemeenten en verkeersveiligheidsorganisatie 3VO.

Project verkeershandhaving
In 1999 gaven Politie en Openbaar Ministerie (OM) de aftrap voor het project Verkeershandhaving in de regio Utrecht. Tijdens het project worden in verschillende delen van de regio Utrecht intensieve verkeerscontroles uitgevoerd. De controles zijn gericht op snelheid, rood licht negaties, alcohol en het dragen van autogordel en bromfietshelm. De controles worden voornamelijk uitgevoerd op de lokale en regionale wegen, omdat hier relatief veel ongelukken plaatsvinden.

Vanuit de politie werken 28 mensen aan het project Verkeer Onder Controle, waaronder 11 radarwaarnemers en 9 surveillanten. Dit team opereert naast de reeds bestaande inzet van de politie op verkeersgebied. De mobiele controles worden uitgevoerd met behulp van 9 auto's (waarvan 5 radarcontrole-auto's), 4 motoren en 7 laser-controle apparaten. Het OM zet extra personeel in voor de verwerking van bekeuringen.

Voor meer informatie over het Regionaal Handhavingsproject Verkeer Onder Controle kunt u contact opnemen met Ron Looije, projectvoorlichter, telefoon 030 - 22 55 483