Koninklijke Nederlandse Federatie van Landelijke Rijverenigingen en Ponyclubs (KNF)

Virbac Eraquell Rondjes Instructie

Na een lange onderbreking vanwege de MKZ en vanwege allerlei inhaalactiviteiten, zijn op het Federatiecentrum de instructieve avonden weer hervat. Op 30 november jl. stond het eerste Virbac Eraquell Rondje Instructie op het programma met als onderwerp gymnastisering en training. De avond werd verzorgd door springruiter Rob Ehrens, dressuurruiter en instructeur Rien van der Schaft en fysiotherapeut Jarko Dun.

Deze praktijkmensen legden misschien een iets ander accent, maar spraken geheel dezelfde taal. Natuurlijk was het voor iedereen belangrijk een paard aan het werk te krijgen vanuit het actieve achterbeen en met een soepele, verende rug. Zo liet springruiter Mathijs Dekker zien dat zijn 5-jarige Burggraaf x Elcaro-zoon fouten ging maken als hij te dicht onder de sprong kwam, juist omdat hij iets minder mooi uit de schoft en over de rug sprong.

Marga Kolkman, Laura van de Leur en Ingrid Lammertink hadden hun dressuurpaarden meegenomen, waarbij ook weer bleek dat de juiste aanleuning slechts tot stand komt als het paard zich laat begrenzen, recht laat maken en zich vanuit het actieve achterbeen met een deinende rug naar de hand laat rijden. Bij de slotrit van Inge van der Schaft met Indiana Jones (Saros x Onyx) was het iedereen duidelijk dat pas wanneer een amazone stil, soepel en verend meezit met elke beweging van het paard, van dat paard verwacht kan worden dat het zelf ook mee swingt in de rug en lendenen. Oefenen dus!

Het volgende 'rondje instructie' op het Federatiecentrum vindt plaats op vrijdag 11 januari 2002. Menliefhebbers komen dan aan hun trekken met een ongetwijfeld enerverende les van Tjeerd Velstra. Een week later, op 18 januari, doen Barbara en Mischa Koot een boekje open over de Kür op muziek. Ook de Rondjes Educatie op de donderdagavond gaan ook weer van start en wel op 10 januari 2002. De eerste gaat over rugproblemen bij het paard, iets waar fysiotherapeute Solange Schrijer haar licht over zal laten schijnen.

Foto: Claartje van Andel