Gemeente Rotterdam

Beleidsplan beheer woonboten

(11-12) Het College van B. en W. heeft de concept 'Beleidsnotitie Beheer Woonboten' vastgesteld. In de beleidsnotitie wordt het huidige beheer geïnventariseerd en worden voorstellen gedaan voor toekomstig beheer. Het betreft hier maatregelen op de middellange termijn waarover nog overleg nodig is met deelgemeenten, hoogheemraadschappen en bewoners.

Vorig jaar heeft het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam (OBR) het beheer van de circa 200 woonboten in Rotterdam overgenomen van het Gemeentelijk Havenbedrijf (GHR). OBR heeft daarbij een aantal knelpunten geconstateerd, onder andere op het gebied van het vergunningenstelsel, brandveiligheid en het gebruik van de walkanten. Voorbeelden van voorstellen ter verbetering zijn: het verbeteren van de toegankelijkheid van de woonbootlocaties, het ontwikkelen van nieuwe locaties voor woonboten, het vervangen van het vergunningenstelsel door een privaatrechtelijk systeem en het legaliseren van walkantgebruik.

Na overleg met deelgemeenten, hoogheemraadschappen en bewoners zullen stapsgewijs concrete voorstellen ter besluitvorming worden voorgelegd aan de commissies Ruimtelijke Ordening en Grondzaken, Stedelijke Vernieuwing, Sociale Vernieuwing, Volkshuisvesting en Allochtonenbeleid, het College van B. en W. en de Gemeenteraad.