Partij van de Arbeid

Den Haag, 11 december 2001

HOOFDLIJNEN INBRENG JAAP JELLE FEENSTRA (PvdA) TEN BEHOEVE VAN ALGEMEEN OVERLEG 6DE VOORTGANGSRAPPORTAGE MILIEUHANDHAVING

Structuur

De handhavingsstructuur is nu bestuurlijk/organisatorisch op orde, nu moeten er milieu-resultaten worden geboekt; deliver!! De eerste lijn is versterkt door landsdekkende verplichtende bestuursakkoorden, de tweede lijn is versterkt door de fusie en uitbreiding van de drie V-RO-M inspecties met 65 fte.

Zijn voor de decentrale handhaving ook voldoende medewerkers en middelen aanwezig, wij horen van gemeente en provincie dat vacatures moeilijk te vervullen zijn.

Minister zou het opzetten van regionale milieudiensten met IPO en VNG bespreken; wat is stand van zaken?

Twee vragen; de Voortgangsrapportage geeft veel kwantitatieve gegevens, is sterk geënt op casuïstiek, nodig is een kwalitatief beeld; wordt het milieu er nu beter van en worden overtreders adequaat opgespoord?

En; we willen gedoog-situaties consequent verminderen, door maatregelen op maat zoals waarschuwingen gevolgd door dwangsommen en optreden, ook als dat saneren tot gevolg heeft; graag in volgend overzicht aanpak terugdringen gedogen.

Toezicht Afvalstoffen

Provincies hebben aangegeven extra tijd nodig te hebben om Europese regels voor afvalstoffen in te voeren. Dit betreft de vergunningen per 1 jan 2001 voor 800 gevaarlijke afvalstoffen voor 300 bedrijven. Provincies verwijten VROM niet goed naar hen geluisterd te hebben. Hoe wordt dit alsnog goed geregeld? Wie is aansprakelijk bij ongelukken bij bedrijven zonder adequate vergunning?

Munitie-Opslagen

Hier deugt weinig van:


* bij 38 depots staan 295 woningen in strijd met veiligheidsbeleid
* in 28 gevallen zijn de veiligheidzones niet in de gemeentelijke bestemmingsplannen opgenomen

* 22 van de 38 munitiedepots hebben risico-analyse gehad maar die is niet beoordeeld door VROM

* 4 depots overschrijden de maximale toegestane opslag.
Hoe gaat bevoegd gezag en IMH deze situatie klaren; is er een programmatische aanpak met prioriteitstelling?

Benzine Tankstations

Grootste bedrijven hadden in 1993 klaar moeten zijn, de rest van de kleine in 2000 Achterblijvers moet je financieel straffen omdat ze voordeel hebben gehad van het niet nemen van maatregelen. 20 a 30 % is niet op tijd, PvdA bepleit; ontneem hun wederrechtelijk verkregen voordeel en maak namen en locaties openbaar.

Vuurwerk

Classificatie is nog steeds verre van betrouwbaar; wat gebeurt binnen exporterend land en bij import en vanuit sector, zoals besproken in debatten naar aanleiding van Enschede.

Komt proces van verplaatsingen van risicobedrijven vanuit woonwijken al op gang, wordt gebruik gemaakt van beschikbaar VROM-budget, komen er voldoende landingsplaatsen vrij?

Milieujaarverslagen

De kwaliteit van de milieujaarverslagen is het afgelopen jaar nauwelijks verbeterd. Gemiddeld scoren bedrijven een 5,3, aldus Ernst en Young. Er is veel informatie, maar weinig harde informatie, geen inzicht in risico's, maatregelen en financiën.

Inmiddels is verslaglegging verplicht; hoe wordt toezicht geïntensiveerd zijn er sancties, openbaar making bedrijfsnamen bij goede en slechte voorbeelden?

Luiers

Volgens de AMVB zou 95 procent van de zorginstellingen incontinentiemateriaal moeten scheiden ten gunste van hergebruik, dat gebeurt maar in 40% bij daartoe speciaal opgezet bedrijf Knowaste in Arnhem, zie schriftelijke vragen Feenstra; wat gaat VROM danwel VWS doen aan bekendheid en naleving?

Radio-Actief schroot

De minister zou nog een vergelijking maken met betrekking tot kosten en tijd voor een voorportaal in Rijnmond danwel verwerking bij COVRA; PvdA bepleit een snelle oplossing.

Handhaving haven/gassingen

Vanuit Rijnmond wordt aangegeven dat handhaving hier fors wordt ingevuld, hetgeen economische en logistieke processen kan verstoren, dit maakt vergelijkbaar beleid in buurlanden des te meer noodzakelijk; kan daarin worden voorzien?

Bij gassingen treden veel overtredingen en gevaarlijke situaties op. Hoe staat het met beoordeling door CTB van de toelaatbaarheid van methylbromide, er is inmiddels een alternatief; wat gaat minister doen?