Aedes

Energiebedrijven frustreren vrije energiemarkt

11 december 2001

Aedes vereniging van woningcorporaties en Arcares (brancheorganisatie van verzorgingshuizen), spannen voor hun leden een kort geding aan tegen energiebedrijven Essent en Eneco. Het kort geding betreft het hanteren van een onredelijke opzegtermijn door beide energieleveranciers waardoor de huidige contracten niet vrij zijn vanaf 1 januari 2002. Op dat moment wordt de zakelijke energiemarkt geliberaliseerd. Aedes en Arcares menen dat Essent en Eneco oneigenlijk gebruik maken van hun machtspositie.

Het kort geding vindt plaats op woensdag 12 december in Den Bosch. Dit is de eerste rechtszaak die wordt gevoerd over het beëindigen van lopende energiecontracten, vooruitlopend op de liberalisering van de zakelijke energiemarkt. In oktober hebben Aedes en Arcares voor hun (bijna 900) leden een raamcontract gesloten met het energiebedrijf Spark Energy. Omdat dit contract per 1 januari ingaat, hebben alle deelnemers aan deze energiebundeling hun lopende contracten ruim drie maanden van tevoren opgezegd.

Nu de liberaliseringsdatum nadert, worden de leden geconfronteerd met lange opzegtermijnen van zes maanden die eenzijdig zijn vastgesteld. De huidige contractsvoorwaarden zijn een overblijfsel uit de monopolistische tijd waar de klant geen keuze had. Ook hebben de bedrijven nagelaten de afnemers tijdig te informeren over eventuele contractuele consequenties van de liberalisering. Verder is niet duidelijk gemaakt wat afnemers van hun huidige leverancier konden verwachten met betrekking tot energieprijzen. Door de halsstarrige houding van Essent en Eneco wordt een vrije keuze per 1 januari onmogelijk gemaakt. De beide brancheorganisaties voelen zich genoodzaakt deze zaak door de rechter te laten toetsen. Naast woningcorporaties en verzorgingshuizen klagen inmiddels ook vele andere zakelijke afnemers over de tegenwerking van de traditionele energieleveranciers.

Energietoezichthouder DTe (Dienst uitvoering en toezicht Energie) stelt eveneens dat het niet redelijk is als bestaande leveranciers vasthouden aan contracten die zijn gesloten in een tijd dat de afnemer geen keuzevrijheid had. Inmiddels is bekend geworden dat andere energieleveranciers geen problemen hebben met een korte opzegtermijn. Remu verkort de opzegtermijn van zes naar twee maanden om zo de markt meer ruimte te geven.