Provincie Utrecht

Persbericht
1008025200

Nieuwe bevoegdheid voor provincie Utrecht op gebied van flora- en faunabescherming

Gedeputeerde staten van de provincie Utrecht stellen de statencommissie Ruimte en Groen voor akkoord te gaan met nieuwe beleidskaders ter bescherming van de flora en fauna. Het gaat om de notitie Implementatie Flora- en faunawet en de Verordening beheer en schadebestrijding dieren. De notitie en verordening lopen vooruit op de Flora- en faunawet die in 2002 in werking zal treden. De nieuwe toetsingskaders zijn tot stand gekomen na intensief overleg met alle betrokken partijen.

In de Verordening Schadebestrijding Dieren is de vrijstelling geregeld voor het opzettelijk verontrusten van soorten die in de provincie Utrecht belangrijke schade toebrengen aan gewassen, vee, bossen, viskwekerijen en water. Een uitzondering wordt gemaakt voor de zwarte kraai en de spreeuw. Voor deze soorten wordt vrijstelling verleend voor het doden. Deze vrijstelling is gebonden aan gebied en aan tijd en heeft tot doel het voorkomen van belangrijke schade aan rijpend fruit, aan pas ingezaaide graan- en maïsakkers en aan pas ingezaaid grasland.

Momenteel zijn er geen aanwijzingen dat verdergaande maatregelen nodig zijn. In overige gevallen kan het voorkomen en bestrijden van schade plaatsvinden door middel van ontheffingen. Na twee jaar wil de provincie evalueren in hoeverre de verordening aanpassing behoeft.

Het instrument 'aanwijzen als beschermde leefomgeving' uit de notitie zal de komende twee jaar beperkt worden ingezet. Bescherming zal plaatsvinden op basis van vrijwilligheid. Verder zal het instrument alleen van toepassing zijn in situaties waarbij het verdwijnen van de betreffende leefomgeving het voortbestaan van beschermde soorten in gevaar brengt. Ook dit instrument zal de provincie na twee jaar eventueel bijstellen.

Voor meer informatie over dit bericht kunt u zich wenden tot Adelei van der Velden, 030 - 258 3325 of per e-mail: adelei.van.der.velden@provincie-utrecht.nl .