Provincie Utrecht

Persbericht
1008025200

Subsidie provincie voor aankoop landgoed Beukenburg in Groenekan

Gedeputeerde staten van de provincie Utrecht stellen geld beschikbaar voor de aankoop van landgoed Beukenburg in Groenekan door stichting Het Utrechts Landschap. Het gaat om een subsidie van 4.42 miljoen gulden ( 2.005.709). Het bijzonder waardevolle landgoed valt onder de Natuurschoonwet en komt in aanmerking voor aankoop op grond van het Plan Veiligstelling Gebieden van de provincie. De aankoop omvat vijf woningen, 85 ha bos en 100 ha landbouwgrond, waarvan 20 hectare pachtvrij is.

De aankoop van Beukenburg is van belang om de eenheid en samenhang van het landgoed te waarborgen en nadelige invloed van natuur en landschapswaarden door versnippering te voorkomen. Het landgoed, dat zich kenmerkt door een rijke flora en fauna, bestaat uit loofbos en open grasland. Door zijn ligging vormt Beukenburg een belangrijke schakel in zowel de ecologische verbinding tussen het Kromme-Rijngebied en het Noorderpark-gebied, als tussen de flanken van de Heuvelrug en het laagveengebied.

Het landgoed maakt deel uit van het landinrichtingsgebied Noorderpark en is in het Plan van Aanpak Verdrogingsbestrijding aangewezen als actiegebied met hoogste prioriteit. Bovendien is het landgoed recreatief van groot belang voor de stad Utrecht en omliggende regio. Ook is de aankoop van strategisch belang voor toekomstige ontwikkelingen met betrekking tot natuur, recreatie en landbouw. De landbouwgrond bij Beukenburg zal conform het landinrichtingsplan in agrarisch gebruik blijven.

De aankoop van het landgoed zal op 12 december a.s. ter goedkeuring worden voorgelegd aan het Veiligstellingsoverleg van de Provincie en op 18 december a.s. aan de adviescommissie Ruimte en Groen van Provinciale Staten.

Voor meer informatie over dit bericht kunt u zich wenden tot Adelei van der Velden, 030 - 258 3325 of per e-mail: adelei.van.der.velden@provincie-utrecht.nl .