Provincie Utrecht

Persbericht
1008025200

BRC mag tijdelijk asfalt opslaan aan Isotopenweg

Het Utrechtse bedrijf Van Bentum Recycling Centrale (BRC) mag op zijn terrein aan de Isotopenweg tijdelijk teerhoudend asfalt opslaan. Dat hebben gedeputeeerde staten besloten. BRC heeft bij de provincie melding gedaan van het voornemen om op in Utrecht 1,5 miljoen ton teerhoudend asfaltgranulaat op te slaan.

Jaarlijks komt er in ons land circa 800.000 ton teerhoudend asfalt(granulaat) vrij bij wegwerkzaamheden. Sinds 1 januari van dit jaar mag teerhoudend asfalt niet meer worden gebruikt in wegen en andere bouwwerken. Dat betekent dat asfalt met een gehalte van meer dan 75 milligram polycyclische aromatische koolwaterstoffen per kilo alleen nog kan worden hergebruikt als het eerst wordt gereinigd. Op verschillende plaatsen in het land zijn initiatieven ontstaan om dit asfalt te verwerken.

Nieuwe reinigingsinstallatie
BRC wil samen met Theo Pouw Beheer BV en Smink Afvalverwerking BV in de Botlek een reinigingsinstallatie bouwen voor teerhoudend asfalt(granulaat). In die installatie zal het asfaltgranulaat zodanig worden bewerkt, dat het daarna geschikt is voor hergebruik. De ingebruikname van de installatie in de Botlek laat naar verwachting nog enkele jaren op zich wachten, omdat de initiatiefnemers daarvoor eerst een milieuvergunning moeten aanvragen en daarvoor ook een milieueffectrapportage moeten opstellen. Voor het zover is dat de initiatiefnemers met de verwerking kunnen beginnen moet het teerhoudend asfalt tijdelijk worden opgeslagen. BRC denkt de komende drie jaar in totaal 1,5 miljoen ton asfalt op te slaan aan de Isotopenweg.

Deze activiteit past niet binnen de huidige milieuvergunning van het bedrijf. Voor een dergelijke wijziging hoeft echter geen nieuwe vergunning te worden verleend als de verandering het milieu ten goede komt. Dan kan worden volstaan met een melding van het initiatief bij het bevoegd gezag, in dit geval gedeputeerde staten. Die zijn van mening dat de voorgenomen reiniging van asfalt door de drie initiatiefnemers leidt tot een doelmatiger verwijdering van afvalstoffen. Door de reiniging kan het asfalt immers opnieuw worden gebruikt in de wegenbouw. De opslag van asfaltgranulaat aan de Isotopenweg leidt naar verwachting niet tot hinder voor de omgeving van het bedrijf. Daarom kunnen GS instemmen met het voornemen van BRC om het asfalt tijdelijk op te slaan in afwachting van reiniging, aldus milieugedeputeerde Rombouts.

Garantstelling
De provincie is met het bedrijf overeengekomen dat het voor iedere ton asfaltgranulaat die wordt opgeslagen een vast bedrag stort op een speciale bankrekening. Dit om te voorkomen dat de overheid opdraait voor de (hoge) kosten wanneer het materiaal onverhoopt niet meer door BRC kan worden afgevoerd en de provincie het asfalt naar een andere verwerker moet brengen. Zodra BRC het asfaltgranulaat afvoert naar de Botlek krijgt het dat bedrag per ton terug.

De gemeente Utrecht en de bewonersvereniging Zuilen Gezond zijn inmiddels ingelicht over de plannen van BRC.

Voor meer informatie over dit bericht kunt u zich wenden tot Karin Obdeijn, 030 - 258 2192 of per e-mail:
karin.obdeijn@provincie-utrecht.nl .