Provincie Utrecht

Persbericht
1008025200

Extra aandacht voor vrijwilligerswerk, armoede en sport

Provincie Utrecht legt nieuwe, sociale accenten

De provincie Utrecht legt een aantal nieuwe accenten in haar welzijnsbeleid. Dat blijkt uit het nieuwe beleidskader Maatschappelijke Participatie en Zorg voor de periode 2002-2005. Het Kader is samen met het programma Maatschappelijke Participatie en Zorg voor het volgende jaar op 10 december jl. in Provinciale Staten van Utrecht vastgesteld.

De provincie Utrecht investeert de komende jaren stevig in het versterken van de sociale samenhang. Jaarlijks wordt hiervoor ruim 6,8 miljoen gulden uitgetrokken. Diverse projecten worden hiermee bekostigd op de terreinen van maatschappelijke participatie en emancipatie, wonen, werken, onderwijs en maatschappelijke zorg- en dienstverlening. Deze projecten worden voor een belangrijk gedeelte uitgevoerd door twee provinciale steunfunctieorganisaties, Schakels en het Multicultureel Instituut Utrecht (MIU). De provincie zet de komende jaren scherper in op preventie. Voorkomen moet worden dat mensen die in een kwetsbare positie verkeren, buiten de maatschappelijke boot vallen en in een isolement geraken. Om deze reden zet de provincie versterkt in op een drietal relatief nieuwe thema's.

1. Vrijwilligerswerk
Vrijwilligers zijn voor de provincie van onschatbare waarde, vanwege hun belangeloze inzet op het sociale terrein. Het Internationale Jaar van de Vrijwilligers (2001) was voor de provincie een uitstekende gelegenheid om meer aandacht te vragen voor de ondersteuning van het vrijwilligerswerk. In mei jl. is een nieuwe subsidieregeling in het leven geroepen, waarmee Utrechte gemeenten aan het vrijwilligerswerk een extra impuls kunnen geven. Hiervoor heeft de provincie 500.000 gulden uitgetrokken. Veel aandacht wordt daarbij besteed aan het werven van nieuwe vrijwilligers. De provincie werkt bovendien aan o.a. een voorbeeldproject in en rondom de steden Utrecht en Amersfoort, met als doelstelling om vrijwilligersorganisaties en allochtone groepen vaker met elkaar te laten samenwerken. Dit gezamenlijke project van MIU en Schakels wordt in 2001-2004 uitgevoerd. Lopende projecten, bijvoorbeeld op het terrein van deskundigheidsbevordering en training van Utrechtse vrijwilligers, kunnen blijven rekenen op steun van de provincie.

2. Armoedebestrijding
Ook dit thema krijgt extra aandacht van de provincie. Ondanks de toenemende welvaart blijkt dat nog steeds tien procent van alle Nederlandse huishoudens een inkomen rond of onder het sociaal minimum heeft. De provincie wil daarom méér werk maken van het anti-armoedebeleid, door o.a. themabijeenkomsten te laten organiseren voor de gemeenten en maatschappelijke instellingen. Op deze wijze worden ervaringen uitgewisseld. Verder ondersteunt de provincie "De arme kant van de provincie Utrecht", een samenwerkingsverband dat zich inzet voor verhoging van de kwaliteit van het anti-armoedebeleid en deskundigheidsbevordering van belangenverenigingen. Dit samenwerkingsverband, dat op 1 juni jl. van start is gegaan, zal in elk geval gedurende één jaar door de provincie worden gesubsidieerd. Overigens hebben Provinciale Staten op 10 december een motie aangenomen, waarin aan het college van GS wordt gevraagd om het anti-armoedebeleid verder inhoud te geven, met aandacht voor o.a. vernieuwende projecten.

3. Sport
Sport mag zich ook in de provincie Utrecht verheugen in een groeiende belangstelling. Veel vrijwilligers zijn in de sport actief. Het is bovendien een sector die veel positieve resultaten oplevert voor de sociale samenhang in de Utrechtse maatschappij. Reden voor de provincie om ook aan dit thema de komende vier jaar extra aandacht te schenken. Zo voert het provinciale bureau Schakels in 2001-2002 een project uit over sportbuurtwerk en heeft het MIU een project uitgevoerd onder Utrechtse voetbalverenigingen, met de bedoeling om deze clubs een meer intercultureel karakter te geven. Relatief nieuw is bovendien dat de provincie een tweejarig project financiert van Sportservice Midden Nederland. Via deze instantie worden de Utrechtse gemeenten geholpen bij het ontwikkelen van een sociaal sportbeleid. De gemeenten worden bijvoorbeeld langs deze weg ondersteund bij het indienen van voorstellen bij het ministerie van VWS voor vernieuwende, breedtesportprojecten.

Voor meer informatie over dit bericht kunt u zich wenden tot Ron van Dopperen, 030 - 258 3196 of per e-mail:
Ron.van.dopperen@provincie-utrecht.nl .