CBS

Versterkte daling productie industrie

De industriële productie ligt in oktober 6,3% lager dan een jaar eerder. Daarmee zet de productiedaling van het derde kwartaal (-2,6%) versterkt door. In het tweede kwartaal stagneerde de productie terwijl in het eerste kwartaal nog sprake was van een stijging van 1,5%. In de gehele periode januari-oktober heeft de industrie één procent minder geproduceerd dan een jaar eerder. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

Vierde daling op rij
Het oktobercijfer betekent de vierde daling op rij. De dalingen zijn niet aan een specifieke bedrijfstak toe te schrijven: de productie is de laatste maanden over de hele linie lager uitgevallen. Met een elf procent lagere productie is de terugval in de metaalindustrie het grootst. Bezien over de periode januari-oktober is alleen bij de aardolie-, chemische en rubberindustrie nog sprake van een kleine productiestijging. In 2000 als geheel kende de industrie nog een productiegroei van 4,7%.

Industriële productie daalt scherper dan omzet
Zoals het CBS vorige week bekend maakte is de omzet van de industrie in oktober met 3% afgenomen. In combinatie met de daling van de afzetprijzen van 5% en een extra werkdag wees dat in eerste instantie op een ongeveer 2% lagere productie per werkdag. Dat de daadwerkelijke productie scherper is gedaald, wijst op een verkleining van de voorraden eindproduct. Volgens de Conjunctuurtest van het CBS beoordelen steeds meer industriële ondernemers de omvang van de voorraden als te groot. In oktober vond 13% van de ondernemers de voorraden te groot, in juli was dat nog 10%. In beide maanden vond ongeveer 4% de voorraden te klein.

Technische toelichting
De productie-index van de industrie geeft de voor prijsveranderingen geschoonde groei weer van de in deze bedrijfstak gevormde inkomens (de 'toegevoegde waarde'). De veranderingen ten opzichte van een jaar eerder zijn geschoond voor verschillen in het aantal werkdagen, uitgaande van het werkdagenpatroon per bedrijfstak. De veranderingen ten opzichte van de voorgaande maand zijn bovendien gecorrigeerd voor seizoeninvloeden. De gegevens hebben een voorlopig karakter. Cijfers over de industriële productie van voorafgaande maanden kunnen zijn aangepast op grond van informatie die na de publicatie van het vorige persbericht beschikbaar is gekomen.