Ingezonden persbericht


Persbericht

Aansluiten op BaByXL-netwerk van Delftse studenten vertraagd door KPN

Den Haag, 11 december 2001 - Studenten en medewerkers van de Technische Universiteit Delft die deze week zouden worden aangesloten op het DSL breedbandnetwerk van BaByXL Broadband DSL moeten nog een maand wachten. KPN, die de Delftse wijkcentrales voor BaByXL geschikt maakt, levert de noodzakelijke voorzieningen niet op tijd. KPN frustreert hiermee het breedband aanbod in Delft.

BaByXL staat in de startblokken om de eerste studenten aan te sluiten en heeft toegezegd begin december 2001 de ADSL-lijnen op te leveren, rekening houdend met de levertijden van KPN. Nu die levering van de noodzakelijke voorzieningen door KPN met meer dan een maand is vertraagd, is BaByXL pas begin januari 2002 in staat om de eerste ADSL-aansluitingen te realiseren. BaByXL betreurt het ten zeerste dat grote aantallen TU-studenten langer moeten wachten.

BaByXL en KPN voeren al sinds begin 2000 discussie over de toegang tot het aansluitnetwerk van KPN. KPN is, sinds de Telecommunicatiewet van eind 1998, verplicht om toegang te bieden tot het aansluitnetwerk en, daarmee samenhangend, ruimte te creëren in haar wijkcentrales ten behoeve van concurrerende marktpartijen. De geschillen hierover heeft BaByXL bij toezichthouder OPTA neergelegd en die heeft in twee gevallen BaByXL gelijk gegeven. Het betreft een geschil inzake de hoogte van de tarieven die KPN haar concurrenten oplegt met betrekking tot toegang tot de wijkcentrales en een geschil met betrekking tot linesharing . (Tegen beide uitspraken heeft KPN overigens bezwaar aangetekend) Dit laatste geschil heeft betrekking op de TU Delft.

Achtergrond linesharing
KPN stond niet toe dat haar concurrenten van dezelfde telefoonlijn gebruik konden maken zodat eindgebruikers gelijktijdig kunnen telefoneren en internetten. Tot voor kort waren BaByXL en andere concurrenten van KPN gedwongen om een tweede telefoonlijn aan te vragen en te betalen voor eindgebruikers die ADSL breedband af wilden nemen. KPN maakte het voor zichzelf al meer dan een jaar lang wél mogelijk (met MXstream) om over één telefoonlijn gelijktijdig te kunnen telefoneren en internetten en heeft daarmee concurrerende marktpartijen ernstig benadeeld. KPN heeft hiermee de ontwikkeling van de breedbandmarkt in Nederland belemmerd. Met het OPTA besluit van 12 november 2001 is een belangrijke stap gezet in de ontwikkeling van concurrentie in de DSL-sector.

Over samenwerking BaByXL en TU Delft
BaByXL en de Technische Universiteit van Delft (TU Delft) sloten 27 september jongstleden de omvangrijke samenwerkingsovereenkomst voor het leveren van DSL breedband internetverbindingen aan haar studenten en medewerkers.

De samenwerking is afgesloten met de Dienst Technische Ondersteuning (DTO) van de TU Delft. De DTO ondersteunt de ruim 13.000 studenten en 5.500 medewerkers van de universiteit bij het gebruik van informatie- en communicatietechnologie.

Door gebruik te gaan maken van de internetverbindingen van BaByXL komen veel digitale diensten zoals bijvoorbeeld multimediatoepassingen als webcolleges en het snel downloaden van grote (software) bestanden beschikbaar.

Over BaByXL BroadBand DSL
BaByXL BroadBand DSL is een onafhankelijke Nederlandse aanbieder van een snel fijnmazig breedband (Internet)toegangsnetwerk. BaByXL levert haar breedbanddiensten aan Internet Service Providers en Telecombedrijven. Door gebruik te maken van geavanceerde DSL-technologie zorgt BaByXL ervoor dat de bestaande telefoonverbindingen van eindgebruikers ingrijpend worden opgewaardeerd. Hierdoor kunnen particuliere en zakelijke eindgebruikers beschikken over rechtstreekse toegang tot een geavanceerd always on breedbandnetwerk met transmissiesnelheden tot 2 Mbps, 30 tot 40 maal sneller dan de huidige telefoonaansluiting. Deze snelheden brengen nieuwe multimedia-toepassingen via Internet, zoals het ontvangen en verzenden van videobeelden, binnen het bereik van iedere eindgebruiker. Door het plaatsen van geavanceerde apparatuur in wijkcentrales maakt BaByXL breedbandcommunicatie op korte termijn beschikbaar in nagenoeg heel Nederland. BaByXL BroadBand DSL: www.babyxl.com http://www.babyxl.com>

Voor de redactie
BaByXL BroadBand DSL
Anne Breimer
Communicatie Manager
Telefoon: 070 3492 031
Mobiel: 06 518 20823
e-mail: a.breimer@babyxl.com

TU Delft
info@dto.tudelft.nl