Ministerie van Justitie

11.12.01

Minister Korthals: technische aanpassing in systeem van vingerafdrukken gerealiseerd

Een en ander is een gevolg van de Wet bescherming persoonsgegevens die op 1 september van dit jaar in werking is getreden en een overgangstermijn van een jaar kent. Deze wet stelt namelijk strengere eisen aan het gebruik van gegevens voor de opsporing die door de overheid voor een ander doel zijn opgeslagen. Dit betekent dat eerst de noodzaak voor gebruik van vingerafdrukken van vreemdelingen in opsporingsonderzoeken moet zijn vastgesteld. Zo moet er sprake zijn van een redelijk vermoeden dat een vreemdeling betrokken is bij het misdrijf.

Het is de bedoeling dat er in 2003 een nieuw Havank-systeem komt. Met de huidige aanpassingen in het systeem is daar al rekening mee gehouden. In zijn brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Korthals op een vraag van het kamerlid Wijn dat hij niet bereid is om van alle Nederlanders vingerafdrukken te nemen in het belang van de opsporing. Dit middel is buitenproportioneel gelet op het aantal van ongeveer 10.000 aangeboden sporen per jaar. Bovendien heeft de bewindsman praktische bezwaren tegen de afname van vingerafdrukken van alle Nederlanders omdat dit een te groot beslag op de capaciteit van de politie zou vergen.

Voor vragen of commentaar met betrekking tot de inhoud van deze pagina's kunt u terecht bij de Directie Voorlichting van Justitie, telefoon: (070) - 3706850,
email: voorlichting@best-dep.minjust.nl,
fax: (070) - 3707594

Laatst gewijzigd: 11-12-2001