Provincie Drenthe

GS besluiten van 11 december 2001

Assen, 11 december 2001
Persberichtnummer 01-127



Nieuwe milieuregels moeilijk uitvoerbaar voor provincie

De provincie Drenthe zal bestaande milieuvergunningen handhaven, ondanks de invoering van een aantal nieuwe richtlijnen in de Nederlandse milieuwetgeving. De provinciale organisatie is niet voldoende toegerust om binnen de gestelde termijnen alle milieuvergunningen aan te passen. Naast beschikbare menskracht en financiering is aanpassing van richtlijnen ook van invloed op de aansprakelijkheid en eventuele schadevergoedingen. De provincie heeft meer tijd nodig om alle noodzakelijke veranderingen door te voeren. De wijziging van de richtlijnen voor autowrakken baart de provincie zorgen. De provincie heeft in augustus van dit jaar haar zienswijze ingediend bij het ministerie van VROM. De provincie voorziet problemen met een doelmatige handhaving van de regels. Bovendien verwacht de provincie dat de nieuwe richtlijnen voor een aantal autodemontagebedrijven zeer nadelige gevolgen zal hebben. GS achten dat onwenselijk omdat de branche voldoet aan de landelijk gestelde doelstelling. Meer dan 85% van de onderdelen wordt opnieuw gebruikt. De verwijderingstructuur en de werkwijze van de branche is geheel in overeenstemming met de Europese richtlijn betreffende autowrakken. Vanaf 1 januari 2002 vervangt de Europese afvalstoffenlijst het Besluit aanwijzing gevaarlijke afvalstoffen. De nieuwe Europese richtlijn autowrakken treedt vanaf 1 april 2002 in werking en vanaf 1 januari 2004 moeten vergunningen van inrichtingen die afvalstoffen opslaan worden aangepast in verband met nieuwe richtlijnen.

15.000 gulden voor vleermuizenkelder

GS stellen ruim 15.000 gulden (ruim 6.800 euro) beschikbaar voor het bouwen van een vleermuizenkelder bij het Zuidlaardermeer. De kelder wordt 12 meter lang en 1,5 meter breed. GS hebben zich laten adviseren door de Stichting BAT. Die stelt dat er in het gebied rond het Zuidlaardermeer drie soorten vleermuizen voorkomen die gebruik maken van kelders als overwinteringsplek. De stichting acht de plaats van de toekomstige kelder geschikt.
Vleermuizen zijn aandachtsoorten in het soortenbeleid van het Rijk. 3000 gulden (1.361 euro) komt uit het budget Soortenbeleid van het Rijk en de overige 12.058,20 gulden (5.458 euro) wordt gefinancierd vanuit het krediet Natuur en landschap. De Stichting BAT en de Vleermuizenwerkgroep Drenthe zullen de klimaatmeting en de monitoring van het project uitvoeren.

"Runde tot Dollard tou" krijgt 166.537 euro

GS willen 166.537 euro (367.000 gulden) beschikbaar stellen om het watersysteem van de Runde te verbeteren. Het plan houdt in dat het Bargerveen wordt aangesloten op de gietwaterplas bij het glastuinbouwcentrum van Klazienaveen en dat het wateroverschot ter plaatse in de Runde komt om vervolgens dit water van goede kwaliteit door te leiden naar de Ruiten Aa. Er worden plannen uitgewerkt om in een later stadium de verbinding Runde - Ruiten Aa met de Dollard in Groningen weer tot stand te brengen.
Het is de bedoeling dat door dit project het grondwatergebruik door de glastuinbouw wordt verminderd, er een ecologische verbindingzone wordt gerealiseerd als onderdeel van het Trans Ecological Network (TEN) en dat het watersysteem beter te beheersen valt. Naast de provincie Drenthe steken ook de waterschappen Hunze en Aa's, Velt en Vecht, de gemeente Emmen en het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij geld in dit project. Bovendien is het project voorgedragen voor Europese Interreg subsidie.

Begrotingstoezicht

Het college van gedeputeerde staten heeft op basis van de Gemeentewet besloten geen enkele Drentse gemeente onder het preventief begrotingstoezicht te plaatsen. Door alle gemeenten is aan de voorwaarden voldaan die de wet voorschrijft.
De Drentse gemeenten vallen daarom onder het repressief begrotingstoezicht. Dat betekent dat de begroting 2002 en de in het jaar 2002 te nemen wijzigingen daarop niet door gedeputeerde staten hoeven te worden goedgekeurd.

Provincie komt tot vernieuwde aanpak bodemsanering

De provincie Drenthe gaat bodemsaneringstaken overdragen aan gemeenten. Dat hebben GS besloten. Met de overdracht van taken geeft de provincie invulling aan het rijksbeleid ten aanzien van bodemsanering en Stedelijke Vernieuwing. Naast het afstoten van taken, zal de provincie ook nieuwe taken krijgen. Met de overdracht van taken is ook een personele overdracht gemoeid.
GS willen de kwaliteit van bodemsanering behouden en verder ontwikkelen door voldoende kennis en informatie in eigen huis te houden. Op die manier kan de provincie optimaal haar regisseursrol vervullen.
De veranderingen bij de provincie zijn het directe gevolg van het bodemsaneringsbeleid van het rijk. Dat vindt de bodemsanering te duur. Bovendien ontstaat er door discrepantie tussen de omvang van de verontreiniging en de beschikbare middelen stagnatie in ruimtelijke en economische processen. Dit geeft aanleiding om een andere koers te gaan varen en daarmee aan te sluiten bij de Wet stedelijke vernieuwing.
Het kabinet wil een functiegerichte aanpak van bodemsanering en de invloed van de gemeenten versterken, door bevoegdheden, taken en werkzaamheden bij gemeenten neer te leggen. Hierdoor gaat zowel de rol van de provincie als die van de gemeenten aanmerkelijk veranderen. De gemeenten zijn in dit kader opgedeeld in drie categorieën, rechtstreekse gemeenten, programmagemeenten en projectgemeenten. De provincie Drenthe heeft één rechtstreekse gemeente, Emmen. De gemeente Emmen heeft laten weten met ingang van 1 januari 2003 bevoegd te willen worden om de taken en bevoegdheden voortvloeiend uit de Wet bodembescherming uit te kunnen voeren.
De programmagemeenten Assen, Coevorden, Hoogeveen en Meppel kunnen bevoegdgezagtaken toegewezen krijgen maar hebben daar vooralsnog vanaf gezien. De overige gemeenten kunnen alleen de uitvoering van bodemsaneringsprojecten zelf verzorgen, de provincie houdt de bevoegdgezagtaken.
De overdracht van taken naar de gemeenten kan ook overdracht van personeel naar de gemeenten tot gevolg hebben. Hierover worden maatwerkafspraken met de gemeenten gemaakt. Binnen de provinciale organisatie zal een speciale commissie de herplaatsingsprocedure begeleiden. Het gaat in totaal om 6 arbeidsplaatsen. De provincie krijgt er ook nieuwe taken bij. Vanuit het rijk vindt er overdracht van taken plaats op het gebied van het kostenverhaal en van handhaving bij bodemsanering. De kosten van de uitvoering van bodemsanering zullen over meerdere partijen verdeeld worden. De aan derden toe te rekenen vervuiling wordt gefinancierd door de markt. Er is een juridische toets nodig om te beoordelen in hoeverre de bijdrage uit de markt toereikend is om het kostenverhaal te dekken. Voor handhaving heeft VROM de beleidsintentie uitgesproken dat deze in brede zin dient te worden geïntensiveerd. De verwachting is dan ook dat er capaciteitsuitbreiding voor handhaving nodig zal zijn.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl