CDA

Balkenende: eigenzinnig Nederlands drugsbeleid kan niet binnen Europa

11 december 2001

CDA-leider Jan Peter Balkenende heeft maandag 10 decemebr op een spreekbeurt in het Limburgse Heythuijsen minister Korthals opgeroepen om "als een bewindspersoon die moet staan voor veiligheid, de Paarse jaren zestig romantiek ten aanzien van het drugsbeleid op te geven ten gunste van de Limburgse en Nederlandse burger". Balkenende doelde daarbij op de aanhoudende discussie over het Europese aanhoudingsbevel. Naar de mening van de CDA-leider mag Nederland "ondanks ons verschil van opvatting over het beleid" uitzonderingen bepleiten voor eigen medisch-ethisch beleid, maar moet Nederland op het gebied van het drugsbeleid kiezen voor Europese harmonisatie, "evenals dat voor asielbeleid hard nodig is".

"Dweilen met de kraan open"
Balkenende wijst erop dat zeker in een provincie als Limburg overduidelijk is dat "Nederland niet kan denken dat het een eiland is". Hij hield VVD-minister Korthals de goede inspanningen van de VVD-burgemeester van Heerlen voor: "Na de operatie 'Hector' in Venlo komt burgemeester Sackers van Heerlen nu met operatie 'Hartslag'. Ook daar een keiharde aanpak van overlast door het oppakken en verplicht doen afkicken. Prima, maar als Korthals zijn beleid niet wijzigt blijft het dweilen met de kraan open", aldus Balkenende.

Balkenende stelt een aantal concrete maatregelen voor: ? In het Europese aanhoudingsbevel geen uitzondering maken voor het Nederlandse drugsbeleid, maar in de Europese pas blijven lopen. ? Het schrappen van de strafmaatverlichting van het 'voor eigen gebruik' in bezit hebben van kleine hoeveelheden harddrugs (art. 10, lid 5 van de Opiumwet);
? Het hanteren van het 'best will-criterium' in de BOPZ, zodat mensen in het utierste geval ook tegen hun zin kunnen worden opgenomen; Het gaat vaak immers om mensen met verschillende problemen: dakloos, psychiatrisch patiënt en harddrugs verslaafd.
? De zogenoemde 'partydrugs' GHB en PMA die veel worden gebruikt op houseparty's opnemen op de lijst 1 van de Opiumwet, dus strafbaar stellen.