FNV

De Waal wil af van P-woord

FNV-voorzitter Lodewijk de Waal wil af van het P-woord. De polder is volgens hem inmiddels synoniem voor vlak, kleurloos, handjeklap. Zelfs een saaie voetbalwedstrijd is tegenwoordig al een poldermatch, aldus De Waal. Studenten van de Haagse Hogeschool hield hij voor de term overlegeconomie te prefereren: Dat woord zegt precies waar het om gaat: om (sociale) economie en om overleg.

Volgens de FNV-voorzitter is de overlegeconomie een typisch Nederlands iets, dat in onze genen zit. Hij voerde drie verklaringen daarvoor aan. Verwijzend naar SER-voorzitter Wijffels heeft het te maken met de eeuwige strijd tegen het water. Die noopte op cruciale momenten tot het achterwege laten van onderlinge geschillen.

Dan de koopmansgeest, die als uitgangspunt heeft dat de beste deal er eentje is waarbij koopman en koper beiden het idee hebben erbij gewonnen te hebben (win-win). En tenslotte de verzuiling: geen van de vroegere zuilen was sterk genoeg om de absolute macht te verkrijgen. Dat dwong tot samenwerking en coalities.

De Waal stelde vast dat het overleg in Nederland werkt. In de SER en de Stichting van de Arbeid floreert het debat over wenselijke maatregelen. De constante wisseling van argumenten verscherpt het begrip en bevordert het draagvlak.

Desondanks signaleert hij ook nadelen: veel speelt zich achter de schermen af, zodat voor buitenstaanders de voortgang nauwelijks waarneembaar is: stroperigheid. Daar staat echter tegenover dat er minder behoefte is aan opportunistische korte termijnpolitiek en dat het overlegstelsel leidt tot relatief grote arbeidsrust.

Een Europese overlegeconomie naar Nederlands model acht de FNV-voorzitter vooralsnog onhaalbaar. Daarvoor zijn de verschillen te groot. Noord en Zuid en misschien nog wel meer Oost tegen West. Maar ook Angelsaksisch versus Rijnlands model.

Meer heil ziet De Waal in het versterken van de Sociale Dialoog tussen werkgevers en werknemers. Die kan volgens hem heilzaam werken ten opzichte van het grote democratisch tekort in het huidige Europa. De Waal: Het Europese Verdrag geeft in potentie ruim baan aan de sociale partners. Als zij onderhandelingen aangaan en tot een akkoord komen, heeft het Europees parlement het nakijken en neemt de Europese Commissie het akkoord zonder meer over. Jammer dus dat de onderhandelingen tussen Europese werkgevers- en werknemersorganisaties zo moeizaam tot stand komen en zo weinig opleveren.

11-12-2001

Bijgevoegd:
Europese_polder.doc