FNV BONDGENOTEN

'Werknemers Philips krijgen kosten reorganisaties op hun bord'

Het loonbod van 0,75 % dat Philips vanmiddag deed voor de nieuwe CAO, is onbespreekbaar voor FNV Bondgenoten. De vakbond stelt, dat Philips via loonmatiging de kosten van overnames en reorganisaties wil betalen. Over de rug van de werknemer dus.
Onderhandelaar Joke Hubert : 'Dit uitermate lage loonbod was weliswaar voorspelbaar, maar ik ben toch erg teleurgesteld in deze opstelling van Philips. Als ze hieraan vasthouden komt het er op neer, dat de werknemers de kosten voor overnames en reorganisaties moeten betalen.'
'Dat Philips dit jaar hoge kosten heeft moeten maken, komt mede door allerlei herstructureringen en overnames. Voor het derde kwartaal van dit jaar gaat het om 400 miljoen euro, bij een totaal verlies van 799 miljoen euro. Maar die investeringen gaan op den duur weer geld opleveren, dus is dat geen reden om daar nu de werknemers voor te laten bloeden.' FNV Bondgenoten ziet dan ook geen reden om de looneis te verlagen.

FNV Bondgenoten vindt dat ze zich niet onverantwoordelijk opstelt met een looneis van 4 %. De bond heeft zich bij de Semiconductor groep uitermate redelijk opgesteld, door af te zien van de bonus van gemiddeld 4 % die dit jaar zou worden uitbetaald om zo werkgelegenheid te kunnen behouden.
Bovendien, het ziet er naar uit dat de markt voor Philips volgend jaar weer aantrekt. Sowieso geldt dat Philips buiten de Semiconductorgroep gewoon een winstgevend bedrijf is met onderdelen als Lighting en Medical Systems.
Tot slot is de looneis van FNV Bondgenoten gebaseerd op het inflatie-cijfer over dit jaar, 3,5 %, en dus is het heel normaal om zeker geen koopkracht in te leveren.

Meer informatie :
Joke Hubert, onderhandelaar FNV Bondgenoten, 0495- 433145 of
06-51256944
Nathalie Koopman, persvoorlichter FNV Bondgenoten, 030 - 2738389 of
06-51406105

11 dec 01 17:02