Ingezonden persbericht

WIJNINFO.NL NIEUWS

Oogstbericht december door René van Heusden

Brunello di Montalcino 2001 & 1997 - tweemaal top?

In het Toscaanse Montalcino is men zeer tevreden over de oogst 2001. Anders dan de laatste twee jaren het geval was begon de oogst ditmaal op het normale tijdstip, d.w.z. rond half september. Tegenover de fraaie kwaliteit van het fruit staat wel een daling van de geplukte hoeveelheid. De opbrengst ligt ongeveer 10% onder het gemiddelde van de afgelopen jaren.

Oorzaak voor deze vermindering is de late kou in april, net op het moment dat de wijnstokken begonnen uit te botten. Op 14 april, de nacht na Pasen, daalde de temperatuur tot onder het vriespunt, met nogal wat schade als gevolg. Het uiteindelijk effect viel overigens nogal mee, omdat de planten al snel hun vegetatieve evenwicht terugvonden.

Een belangrijk gegeven voor 2001 was het goede ondergrondse waterpeil. Deze reserve was gevormd door een natte winter en een verregend voorjaar. De zomer was daarentegen lang, zonnig, droog en heet. Ook tijdens de oogst was het weer schitterend, waardoor de pluk probleemloos verliep. De eerste impressie van de wijnen is er een van een rijke structuur met veel body en rijpe tannine.

Zojuist is ook het oogstjaar 1997 van de Brunello op de markt gekomen. Voor de DOCG Brunello di Montalcino geldt namelijk de verplichting dat de wijn pas vier jaar na de oogst in de handel gebracht mag worden. 1997 staat te boek als een topjaar, en door het lokale consortium beoordeeld met de maximale waardering van *****. Evenals 2001 was het een jaar met een vrij kleine opbrengst. De reden daarvan was ook toen nachtvorst in april. De parallel loopt verder door met een regenachtig voorjaar. Het jaar kreeg zijn definitieve kwaliteit pas in de zomer, warm maar zonder droogtestress en resulterend in een perfecte rijping. 1997 is daarmee wellicht de beste oogst van de jaren '90 geworden.

Elzas 2001 - Indian summer
Hoewel het jaar grillig inzette, met sterk wisselende weersomstandigheden kende de oogst 2001 in de Elzas een happy end. Als gebied met een late rijping profiteerde het van het feit dat de goede zomer werd gevolgd door lang aanhoudend schitterend najaarsweer. Een krachtige föhn uit het zuiden bracht een warmtegolf die tot een spectaculaire rijping van het fruit leidde. De pluk begon rond 22 september voor de vroegrijpe druivenrassen en voor crémants. Later rijpende rassen profiteerden volop van de Indian summer in oktober. Vanwege de daaruit voortkomende rijkdom aan suikers durven sommigen 2001 nu zelfs al te vergelijken met het inmiddels bijna legendarische 1989. In bepaalde grands crus liep het potentieel alcoholgehalte op tot wel 15%! Prima materiaal voor vendanges tardives, maar de hoge mate rijpheid zal hoogstwaarschijnlijk ook weer leiden tot wijnen met het nodige 'verborgen' restzoet...

Rioja 2001 - klein maar fijn
Volgens de consejo regulador van Rioja is 2001 daar van uitzonderlijk goede, homogene kwaliteit. De oogst duurde maar liefst twee maanden lang. Het plukken begon op 4 september en eindigde pas op 3 november. De hoge kwaliteit gaat wel gepaard met een vrij lage opbrengst van 367 miljoen kilo druiven. Ten opzichte van 2000 betekent dat een daling van circa 25%, maar gelet op de voorraadpositie zal men daar niet echt rouwig om zijn.

Het jaar begon met een zachte en natte periode tussen november en april. Het voorjaar was dan weer droog en uitzonderlijk warm, met in mei en juni uitschieters tot wel 40° C. Ook de zomer verliep naar wens, met af een toe een welkome regenbui. In veel gevallen droegen de stokken zo veel fruit dat de consejo aanraadde om een groene pluk door te voeren. Uitzonderingen hierop vormden de garnacha en oudere stokken op arme, droge bodems. Het warme voorjaar zorgde daar voor een onregelmatige knopvorming en bijgevolg ook voor lagere opbrengsten. Begin juli trad er bij deze stokken ook wat droogtestress op. Met name in de Rioja Alta, rond Haro leidde een en ander tot een daling in opbrengst van wel 30%.

De oogst ging begin september al van start in de Rioja Baja; Rioja Alta en Alavesa volgden pas in oktober. Garnacha had een zeer hoog potentieel alcoholgehalte dat schommelde tussen 13 en 15%. Bij de tempranillo bewoog het zich tussen 12 en 14%. Ook overige analysegegevens doen vermoeden dat er een zeer goed jaar in de maak is. Ter plaatse spreekt men nu al van een 'historische' oogst!

Saint-Emilion, Pomerol & Fronsac 2001 - 'klassiek' millésime De drie belangrijkste appellations van de Libournais - Saint-Emilion, Pomerol en Fronsac -typeren 2001 als een 'klassiek' jaar. In het Bordeauxjargon betekent dat dat ze het nodige geduld zullen vragen. Kenmerkend voor het jaar zijn o.a. de vroege start van de vegetatie en de vrij langzame rijping in de maand augustus. Die was droger dan normaal, maar tegelijk met sterk wisselende omstandigheden. September bracht overdag zon en flinke afkoeling 's nachts. De pluk begon op 20 september en duurde, afhankelijk van terroirs en druivenrassen, tot midden oktober. De tamelijk koele nachten hebben zeker bijgedragen tot het bewaren van het mooie aromatische potentieel dat tijdens deze weken werd opgebouwd. Op het moment van plukken verkeerden de druiven in een perfecte gezondheid. Ze hadden een alcoholpotentieel van vaak meer dan 13% bij een hogere zuurgraad dan in 2000. Dat laatste gegeven, gecombineerd met een behoorlijke hoeveelheid tannine, resulteert in wijnen die minder snel toegankelijk zullen zijn dan die uit 2000. Het zijn eerder vins de garde, bewaarwijnen. Qua opbrengst is 2001 iets achtergebleven bij 2000.

Roussillon - Muscat de Noël
Sinds een paar jaar wordt er in de Roussillon speciaal voor de Kerst een bijzondere Muscat de Rivesaltes gemaakt: de Muscat de Noël. Zo ook dit jaar. Het bijzondere aan deze wijn is dat het een van de weinige zoete primeurwijnen is. Dat deze wijn uit de Roussillon komt is niet toevallig, aangezien dit het herkomstgebied bij uitstek is voor zogeheten vins doux naturels. De Muscat de Noël wordt samengesteld uit twee druivenrassen, te weten de muscat à petits grains en de muscat d'alexandrie. Hij kan als aperitief of als dessertwijn geschonken worden, bij zowel hartige als zoete gerechten.


--
Dit is een bericht van de Wijninfo.nl mailservice
Kijk voor aan- en afmelden op http://www.wijninfo.nl/