WIJNINFO.NL NIEUWS
Oogstbericht december door René van Heusden
Brunello di Montalcino 2001 & 1997 - tweemaal top?
In het Toscaanse Montalcino is men zeer tevreden over de oogst 2001.
Anders dan de laatste twee jaren het geval was begon de oogst ditmaal
op het normale tijdstip, d.w.z. rond half september. Tegenover de
fraaie kwaliteit van het fruit staat wel een daling van de geplukte
hoeveelheid. De opbrengst ligt ongeveer 10% onder het gemiddelde van
de afgelopen jaren.
Oorzaak voor deze vermindering is de late kou in april, net op het
moment dat de wijnstokken begonnen uit te botten. Op 14 april, de
nacht na Pasen, daalde de temperatuur tot onder het vriespunt, met
nogal wat schade als gevolg. Het uiteindelijk effect viel overigens
nogal mee, omdat de planten al snel hun vegetatieve evenwicht
terugvonden.
Een belangrijk gegeven voor 2001 was het goede ondergrondse
waterpeil. Deze reserve was gevormd door een natte winter en een
verregend voorjaar. De zomer was daarentegen lang, zonnig, droog en
heet. Ook tijdens de oogst was het weer schitterend, waardoor de pluk
probleemloos verliep. De eerste impressie van de wijnen is er een van
een rijke structuur met veel body en rijpe tannine.
Zojuist is ook het oogstjaar 1997 van de Brunello op de markt
gekomen. Voor de DOCG Brunello di Montalcino geldt namelijk de
verplichting dat de wijn pas vier jaar na de oogst in de handel
gebracht mag worden. 1997 staat te boek als een topjaar, en door het
lokale consortium beoordeeld met de maximale waardering van *****.
Evenals 2001 was het een jaar met een vrij kleine opbrengst. De reden
daarvan was ook toen nachtvorst in april. De parallel loopt verder
door met een regenachtig voorjaar. Het jaar kreeg zijn definitieve
kwaliteit pas in de zomer, warm maar zonder droogtestress en
resulterend in een perfecte rijping. 1997 is daarmee wellicht de
beste oogst van de jaren '90 geworden.
Elzas 2001 - Indian summer
Hoewel het jaar grillig inzette, met sterk wisselende
weersomstandigheden kende de oogst 2001 in de Elzas een happy end.
Als gebied met een late rijping profiteerde het van het feit dat de
goede zomer werd gevolgd door lang aanhoudend schitterend
najaarsweer. Een krachtige föhn uit het zuiden bracht een warmtegolf
die tot een spectaculaire rijping van het fruit leidde. De pluk begon
rond 22 september voor de vroegrijpe druivenrassen en voor crémants.
Later rijpende rassen profiteerden volop van de Indian summer in
oktober. Vanwege de daaruit voortkomende rijkdom aan suikers durven
sommigen 2001 nu zelfs al te vergelijken met het inmiddels bijna
legendarische 1989. In bepaalde grands crus liep het potentieel
alcoholgehalte op tot wel 15%! Prima materiaal voor vendanges
tardives, maar de hoge mate rijpheid zal hoogstwaarschijnlijk ook
weer leiden tot wijnen met het nodige 'verborgen' restzoet...
Rioja 2001 - klein maar fijn
Volgens de consejo regulador van Rioja is 2001 daar van uitzonderlijk
goede, homogene kwaliteit. De oogst duurde maar liefst twee maanden
lang. Het plukken begon op 4 september en eindigde pas op 3
november. De hoge kwaliteit gaat wel gepaard met een vrij lage
opbrengst van 367 miljoen kilo druiven. Ten opzichte van 2000
betekent dat een daling van circa 25%, maar gelet op de
voorraadpositie zal men daar niet echt rouwig om zijn.
Het jaar begon met een zachte en natte periode tussen november en
april. Het voorjaar was dan weer droog en uitzonderlijk warm, met in
mei en juni uitschieters tot wel 40° C. Ook de zomer verliep naar
wens, met af een toe een welkome regenbui. In veel gevallen droegen
de stokken zo veel fruit dat de consejo aanraadde om een groene pluk
door te voeren. Uitzonderingen hierop vormden de garnacha en oudere
stokken op arme, droge bodems. Het warme voorjaar zorgde daar voor
een onregelmatige knopvorming en bijgevolg ook voor lagere
opbrengsten. Begin juli trad er bij deze stokken ook wat
droogtestress op. Met name in de Rioja Alta, rond Haro leidde een en
ander tot een daling in opbrengst van wel 30%.
De oogst ging begin september al van start in de Rioja Baja; Rioja
Alta en Alavesa volgden pas in oktober. Garnacha had een zeer hoog
potentieel alcoholgehalte dat schommelde tussen 13 en 15%. Bij de
tempranillo bewoog het zich tussen 12 en 14%. Ook overige
analysegegevens doen vermoeden dat er een zeer goed jaar in de maak
is. Ter plaatse spreekt men nu al van een 'historische' oogst!
Saint-Emilion, Pomerol & Fronsac 2001 - 'klassiek' millésime
De drie belangrijkste appellations van de Libournais - Saint-Emilion,
Pomerol en Fronsac -typeren 2001 als een 'klassiek' jaar. In het
Bordeauxjargon betekent dat dat ze het nodige geduld zullen vragen.
Kenmerkend voor het jaar zijn o.a. de vroege start van de vegetatie
en de vrij langzame rijping in de maand augustus. Die was droger dan
normaal, maar tegelijk met sterk wisselende omstandigheden. September
bracht overdag zon en flinke afkoeling 's nachts. De pluk begon op 20
september en duurde, afhankelijk van terroirs en druivenrassen, tot
midden oktober. De tamelijk koele nachten hebben zeker bijgedragen
tot het bewaren van het mooie aromatische potentieel dat tijdens deze
weken werd opgebouwd. Op het moment van plukken verkeerden de druiven
in een perfecte gezondheid. Ze hadden een alcoholpotentieel van vaak
meer dan 13% bij een hogere zuurgraad dan in 2000. Dat laatste
gegeven, gecombineerd met een behoorlijke hoeveelheid tannine,
resulteert in wijnen die minder snel toegankelijk zullen zijn dan die
uit 2000. Het zijn eerder vins de garde, bewaarwijnen. Qua opbrengst
is 2001 iets achtergebleven bij 2000.
Roussillon - Muscat de Noël
Sinds een paar jaar wordt er in de Roussillon speciaal voor de Kerst
een bijzondere Muscat de Rivesaltes gemaakt: de Muscat de Noël. Zo
ook dit jaar. Het bijzondere aan deze wijn is dat het een van de
weinige zoete primeurwijnen is. Dat deze wijn uit de Roussillon komt
is niet toevallig, aangezien dit het herkomstgebied bij uitstek is
voor zogeheten vins doux naturels. De Muscat de Noël wordt
samengesteld uit twee druivenrassen, te weten de muscat à petits
grains en de muscat d'alexandrie. Hij kan als aperitief of als
dessertwijn geschonken worden, bij zowel hartige als zoete gerechten.
--
Dit is een bericht van de Wijninfo.nl mailservice
Kijk voor aan- en afmelden op http://www.wijninfo.nl/