Partij van de Arbeid

Den Haag, 11 december 2001



Werknemers met een ziekte of handicap hebben recht op werk

Veel werknemers met een ziekte of handicap glijden onnodig de WAO in, terwijl ze zelf aangeven nog goed te kunnen werken. Om dit te voorkomen wil de PvdA-fractie de WAO reserveren voor volledig arbeidsongeschikten.

Gedeeltelijk arbeidsongeschikten blijven wat de PvdA betreft in dienst bij hun werkgever. Deze werknemers krijgen loonsuppletie als dat nodig is en mogen rekenen op aangescherpte ontslagbescherming. Werkgevers zullen adequate compensatie krijgen voor de extra kosten die ze in zo'n nieuw systeem maken.

De adviescommissie Donner heeft eerder aanbevolen het WAO-systeem activerender te maken en het uitgangspunt te hanteren dat gedeeltelijk arbeidsongeschikten niet in de WAO thuishoren. De Sociaal Economische Raad adviseert momenteel over een uitwerking van dat principe. De PvdA-fractie hecht grote waarde aan het door Donner gekozen uitgangspunt en de advisering daarover van de SER. Zonder draagvlak in het bedrijfsleven zal de echte omwenteling in het WAO-beleid echter niet kunnen plaatsvinden.

De PvdA-fractie wil in het debat over de begroting Sociale Zaken een politiek signaal afgeven over de toekomst van het WAO. Werk staat voorop, ook voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten. Geen werknemer zal vanwege ziekte of handicap zijn baan of inkomensbescherming hoeven te verliezen.

De PvdA-fractie heeft de afgelopen jaren bij de staatssecretaris node aandacht gemist voor het falende reintegratiebeleid van uitvoeringsinstellingen. Achtereenvolgende VVD-staatssecretarissen, belast met WAO-beleid, slaagden er niet in de uitvoeringsinstellingen actiever en sneller te laten werken in begeleiding van arbeidsgehandicapten en werkgevers. Dat in schril contrast met de manier waarop sociale diensten, dankzij een actieve houding van de minister van Sociale Zaken, er in slagen veel bijstandsgerechtigden aan het werk te helpen.

Voor verdere informatie: José Smits, telefoon 06-50661027