Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten 11 december 2001
B & W Belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: deze geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

Portefeuille van burgemeester Cor de Vos

Brandweer (2001/13112)
Het college heeft besloten om de commandant van de brandweer, de plaatsvervangend commandant en het hoofd preventie toe te staan om in bepaalde gevallen zogenaamde bestuursdwang toe te passen. Dat houdt in dat zij een gebouw of gedeelte van een gebouw, waarvan een of meerdere vluchtwegen of nooduitgangen onbruikbaar zijn, mogen sluiten. Het doel van dit voorstel is dat er in direct gevaarlijke situaties, zoals onbruikbaar zijn van nooduitgangen en vluchtwegen, snel en effectief kan worden gehandeld.

Bestuursdienst/Juridische Zaken en Veiligheid (2001/8848) De Christelijke Vereniging Martha heeft aan de gemeente gevraagd om de aan de provincie verleende bouwvergunning voor een fietsbrug over de A2 voor vernietiging voor te dragen. Dit verzoek is afgewezen omdat dit besluit volgens de burgemeester niet voor vernietiging vatbaaris.

Welzijnszaken/Welzijn (2001/1375)
Op 1 februari 2002 organiseert de Stichting Nationaal Oranje Comité, naar aanleiding van het huwelijk van prins Willem Alexander en Maxima Zorreguieta, een nationale feestavond in de ArenA in Amsterdam. Hiervoor wordt op verzoek van het paar een dwarsdoorsnee van de Nederlandse bevolking uitgenodigd. Voor mensen uit alle Nederlandse gemeenten zijn plaatsen gereserveerd. Voor Nieuwegein zijn 125 plaatsen beschikbaar. Conform de criteria voor het uitnodigingsbeleid heeft het college besloten de Nieuwegeinse groep samen te stellen uit steeds 20 personen uit de sfeer van jeugd, sport, cultuur, onderwijs, vrijwilligers (ouderen en gehandicapten) en uit 25 college- en raadsleden. De werving gebeurt zoveel mogelijk via intermediairs uit de genoemde sectoren. De gemeente betaalt de toegangskaartjes en de vervoerskosten.

Portefeuille van wethouder Riet van der Nat

Welzijnszaken/Welzijn (2001/13128)
Astrid Lindgren Kinderopvang had al een voorlopige vergunning voor uitbreiding van het kinderdagverblijf aan de Groenling 7-9 van 1 groep van maximaal 12 kinderen naar 1 babygroep van maximaal 14 kinderen en
1 peutergroep van maximaal 16 kinderen. Nu een aantal gegevens binnen zijn die nog ontbraken, heeft het college een definitieve aangepaste vergunning verleend voor de periode 1 december 2001 tot 1 mei 2006.

Welzijnszaken/Welzijn (2001/13124)
De Buitenschoolse Opvang De Vrije Vogels, Groenling 7-9, vraagt aanpassing van hun vergunning aan in verband met uitbreiding van 70 kindplaatsen buitenschoolse opvang. Het college heeft deze vergunning verleend.

Welzijnszaken/Welzijn (2001/13122)
Astrid Lindgren Kinderopvang heeft een verlenging aangevraagd van de vergunning voor het kinderdagverblijf aan de Bosruiter 14 te Nieuwegein.
Er wordt een nieuwe vergunning afgegeven voor de periode van 1 oktober 2001 tot 1 oktober 2006.

Stadsbeheer/Beheer (2001/13121)
De gemeente Nieuwegein gaat in de wijk de Doorslag 280 bomen verwijderen. Daarnaast worden nieuwe bomen aangeplant en wordt de groeiplaats van enkele bestaande bomen verbeterd. Het verwijderen van 280 bomen zal in februari en maart 2002 plaatsvinden. Als leidraad hiervoor is het Bomenbeleidsplan Nieuwegein 2001-2011 gehanteerd. In juni 2001 is dit bomenbeleidsplan uitgebracht en vastgesteld door de gemeenteraad. Dit plan bevat een uitgewerkte visie op beeld en beheer van boombeplantingen in Nieuwegein. Het besluit wordt ter kennisname gebracht aan de raadscommissie Stedelijk beheer, Welzijn en Sociale zaken (SWS). Zie ook persbericht 228 van 4 december 2001.

Portefeuille van wethouder Margreet Steenhuisen-Kuipers

Milieu (2001/13118)
Bij de ontwikkeling van het bestemmingsplan Blokhoeve zullen een aantal geluidsgevoelige bestemmingen, ondanks het treffen van maatregelen, nog een te hoge gevelbelasting ondervinden van weg- en/of railverkeerslawaai. Op basis van het Besluit grenswaarden binnen zones langs wegen en het Besluit geluidhinder spoorwegen dienen voor deze waarden procedures te worden doorlopen om de hogere waarden vast te stellen.
Het college gaat akkoord met het doorlopen van deze procedures voor hogere waarden.

Milieu (2001/13126)
Op 30 juli 2001 is een aanvraag om een milieuvergunning ontvangen van Henkel.-Ecolab b.v., gevestigd Brugwal 11 te Nieuwegein. De vergunning is gevraagd voor het veranderen van een inrichting voor de productie van was- en reinigingsmiddelen.
Op 2 oktober 2001 is de ontwerpvergunning Wet milieubeheer verleend. Van 4 oktober t/m 1 november 2001 heeft de ontwerpvergunning ter inzage gelegen. Tegen de ontwerpvergunningen zijn vier schriftelijke bedenkingen ingebracht. Ondanks deze bedenkingen ziet het college geen aanleiding om af te wijken van de ontwerpvergunning. Nadat de definitieve vergunning is verleend, wordt de vergunning gedurende een periode van zes weken opnieuw ter inzage gelegd. Gedurende deze termijn kan tegen de definitieve vergunning beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Stadsbeheer/Planvorming (2001/12403)
Door de Vereniging voor Industrie en Handel Nieuwegein (VIHN) is aandacht gevraagd voor de bereikbaarheid van de Nieuwegeinse economische centra. Het college heeft een antwoordbrief verzonden, waarin puntsgewijs wordt ingegaan op de activiteiten voor het bereikbaarheidsconvenant, de situatie van de Plettenburgerbaan en de Zuidstedeweg en van het openbaar vervoer. Geconcludeerd wordt dat geen aantasting van het Nieuwegeinse ondernemingsklimaat wordt verwacht.

Welzijnszaken/Welzijn (2001/1374)
Het college heeft het Masterplan Beeldende Kunst vastgesteld. In het plan De kunst van het geschiedenis opdoen worden kansen en mogelijkheden aangegeven waar kunst een bijdrage kan leveren aan de ruimtelijke inrichting en het leven in Nieuwegein. Het masterplan toont aan hoe kunst in de openbare ruimte kan worden ingezet om de stad te ´bezielen´. De raadscommissie voor Verkeer en vervoer, Milieu en Cultuur bespreekt het voorstel op 10 januari 2002. Zie hierover ook het apart verschenen nieuwsbericht.

Portefeuille van wethouder Herman Idema

Bestuursdienst (2001/13350)
De heer Verhoef heeft de gemeenteraad een brief gestuurd waarin hij aangeeft dat de jaarrekening 2000 van de gemeente onbetrouwbaar is. De raad heeft het college toestemming gegeven deze brief te beantwoorden. Het college deelt de heer Verhoef mee dat zijn mening niet wordt gedeeld, dat de jaarrekening is goedgekeurd door de gemeenteraad en dat de accountant een goedkeurende verklaring heeft afgelegd.

Portefeuille wethouder Bert Lubbinge

Welzijnszaken/Onderwijs (2001/13131)
Het college heeft voor het schooljaar 2001/2002 geld ter beschikking gesteld voor drie activiteiten ter bestrijding van onderwijsachterstanden. Die activiteiten zijn: de integrale aanpak van (onderwijs)achterstanden in Wijkersloot ( 154.000,00/ 69.882,15), intensieve opvang van neveninstromers in het basisonderwijs ( 10.800,00/ 4.900,83) en de opzet van een pilotproject voor coaching van Marokkaanse scholieren ( 35.000,00/ 15.882,31). Het gaat om verdeling van bestaande middelen uit het onderwijsachterstandenplan 1998-2002.
Het besluit wordt ter kennisname voorgelegd aan de raadscommissie Personeel en organisatie, Sport en recreatie en Onderwijs (PSO) van 25 januari 2002.

Welzijnszaken/Sport en Recreatie (2001/12099)
Van vrijdag 31 mei tot en met woensdag 5 juni 2002 wordt er door Bureau de Kermisgids b.v. uit Alphen aan de Rijn een kermis georganiseerd op het
manifestatieterrein (bij sportcomplex Merwestein).

Bedrijfsvoering POI (2001/13346)
Een voorstel tot invoering van een nieuw
personeelsontwikkelingssysteem is in de zomer voorlopig vastgesteld door het college. Vervolgens hebben de medewerkers de mogelijkheid gekregen op de voorstellen in te spreken en is daarover gesproken in de Ondernemingsraad. Deze inspraakronde heeft geleid tot een aantal aanpassingen. Het college heeft het aangepaste
personeelsontwikkelingssysteem nu opnieuw voorlopig vastgesteld. Vervolgens wordt het aan de Ondernemingsraad voorgelegd, waarna de definitieve besluitvorming volgt.

Portefeuille wethouder Evert van Linge

Bestuursdienst/Juridische Zaken en Veiligheid (2001/8851) De heer Ytsma heeft een verzoek ingediend om inhoudelijk te reageren op de d.d. 13 maart 2001 verleende vrijstelling en bouwvergunning voor de fietsbrug over de A2. Het college heeft per brief de heer Ytsma geantwoord dat het besluit formele rechtskracht heeft en de zaak dan ook als afgedaan kan worden beschouwd.

Stadsontwikkeling/Bouw- en Woningtoezicht (2001/13129 en 13130) Het college heeft een lijst met te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week donderdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier.

Stadsontwikkeling/Bouw- en Woningtoezicht (2001/13133) De petanque vereniging (Stichting Petanque Nieuwegein nederland) moet
1 april 2002 wegens de nieuwbouw van woningen in Vreeswijk-noord hun locatie daar verlaten. Medio 2004 kunnen zij pas hun nieuwbouw in de Galecopperzoom betrekken. Vandaar dat het college voor 3 jaar een bouwvergunning wordt verleend voor een tijdelijke onderkomen naast de parkeerplaats bij het bowlingcentrum en de klimhal in de wijk Blokhoeve.

Stadsontwikkeling/Ruimtelijke Ordening (2001/12440) De realisering van het buurt- en sportpark in de Galecopperzoom heeft gedurende 4 weken ter inzage gelegen in het kader een procedure voor een vrijstelling van het bestaande bestemmingsplan (artikel 19, lid 1 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening). Tijdens deze periode is er één zienswijze ingediend. Het college heeft de ingediende zienswijze ongegrond verklaard.

Stadsonwikkeling/Ruimtelijke Ordening (2001/13125) Op 6 februari 2001 is een aanvraag voor een bouwvergunning ontvangen van Libertel BV voor het oprichten van een antennemast met technische ruimte ten behoeve van het mobiele telefoonnetwerk van Libertel op/aan de Rijksweg A27 ter hoogte van parkeerplaats De Knoest. Het bouwplan is in strijd met het vigerende bestemmingsplan Het Klooster, herziening 1994, doch er lijken geen stedenbouwkundige, planologische of beleidsmatige bezwaren te bestaan om medewerking te verlenen aan de bouwaanvraag. Dit moet gebeuren middels een procedure voor een vrijstelling op het bestaande bestemmingsplan (art. 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening). Voorwaarde hiervoor is wel dat de antennemast plaats moet bieden aan meerdere aanbieders van mobiele telefoonnetwerken. Het college is akkoord gegaan met dit vrijstellingsverzoek. Het vrijstellingsverzoek ligt gedurende een periode van vier weken ter inzage in het Informatiecentrum van de Stadswinkel in het gemeentehuis.

Stadsontwikkeling/Projectbureau Binnenstad (2001/13127) Het Integraal Ontwikkelingsplan Binnenstad (IOB) is in oktober jl. vastgesteld door de gemeenteraad. Dat betekent dat aan verdere planontwikkeling kan worden gewerkt. In het Operationeel Plan 2002-2004 Ontwerp Deelgebieden worden het vervolgtraject en de te hanteren werkwijze beschreven. Het college is akkoord gegaan met de projectdefinitie Communicatieplan Binnenstad 2002-2004 Ontwerp Deelgebieden . Deze projectdefinitie beschrijft de doelstellingen voor het communicatieplan, de organisatie, de begroting en geeft een planning.
Met de goedkeuring van de projectdefinitie door het college van B&W kan het projectbureau Binnenstad van de gemeente het Communicatieplan Binnenstad 2002-2004 Ontwerp Deelgebieden gaan schrijven. De projectdefinitie zal ter kennis worden gebracht van de raadscommissie Binnenstad.

Stadsonwikkeling/Ruimtelijke Ordening (2001/13125) Op 6 februari 2001 is een aanvraag bouwvergunning ontvangen van Libertel BV voor het oprichten van een antennemast met technische ruimte ten behoeve van het mobile telefoonnetwerk van Libertel op/aan de Rijksweg A27 ter hoogte van parkeerplaats De Knoest. Bouwplan is in strijd met met vigerende bestemmingsplan Het Klooster, herziening 1994, doch er lijken geen stedenbouwkundige planologische of beleidsmatige bezwaren te bestaan om medewerking te verlenen aan de bouwaanvraag middels een vrijstellingsprocedure ex artikel 19 lid 1 jo. artikel 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening. Voorwaarde hiervoor is wel dat de antennemast plaats moet bieden aan meerdere aanbieders van mobiele telefoonnetwerken.

Stadsontwikkeling/Projectbureau Binnenstad (2001/13349) Iedereen die tijdens het inspraak- en informatietraject over het Integraal Ontwikkelingsplan Binnenstad (IOB) een bijeenkomst heeft bezocht op schriftelijk heeft gereageerd, ontvangt een brief van het college van B&W. In deze brief wordt uitgelegd hoe alle reacties (zowel tijdens de bijeenkomsten als schriftelijk ingediend) zijn meegenomen met de besluitvorming over het IOB. Uit alle reacties (zie Nota Stadsgesprekken IOB) heeft het college een aantal aanbevelingen gedestilleerd. Deze staan in de Nota van Aanbevelingen IOB, die gelijk met het IOB op 19 oktober jl. is vastgesteld door de gemeenteraad. Het college verplicht hiermee zichzelf de aanbevelingen uit te voeren. In de brief staat onder meer wat deze aanbevelingen zijn.

Stadsontwikkeling/Ruimtelijke Ordening (2001/1373) Het college stelt de voorzitter van de raadscommissie Ruimtelijke ordening, Economische zaken en Volkshuisvesting (REV) voor om de commissievergadering van 8 januari 2002 niet door te laten gaan wegens het ontbreken van inhoudelijke agendapunten.

Agendas

Het college gaat akkoord met de concept-agenda voor de raadsvergadering van
18 december 2001.

Het college neemt kennis van de agenda, de lijst met ter inzage liggende stukken en de lijst met afspraken en toezeggingen voor de raadscommissie SWS op 9 januari 2002 (ook op www.nieuwegein.nl).
---

Invoerdatum 17-12-2001

---

Copyright © Gemeente Nieuwegein Martinbaan 2
3439 NN Nieuwegein