Van Dale


van het jaar één' >




-PERSBERICHT-

Utrecht, 11 december 2001

Van klikgebit, euroslip en filmnomade tot biobom en poederpost

VAN DALE DOET BOEKJE OPEN OVER 'TAAL VAN HET JAAR ÉÉN'

Over gebeurtenissen in 2001 valt heel wat te vertellen aan de hand van de verzameling nieuwe woorden uit het afgelopen jaar. In dat opzicht is 2001 een rampjaar, want veel nieuwe woorden - zoals MKZ-crisis, cafébrand, poederpost en biobom - zijn stille getuigen van een ramp. De op handen zijnde invoering van de euro verrijkte het Nederlands met oefeneuro, euroslip en euroklaar. En ook de verloving van Willem-Alexander en Máxima heeft zijn sporen nagelaten in onze taal blijkens wuifdagen, tour d'Hollande, pampaprotest en hofhuwelijk. Over deze en andere nieuwe woorden uit 2001 doet Van Dale een boekje open in Taal van het jaar één.

In Taal van het jaar één kijkt Van Dale in 52 hoofdstukken terug op gebeurtenissen in het eerste jaar van het nieuwe millennium. Leuke en minder leuke feiten die tal van nieuwe Nederlandse woorden opleverden. Een dieptepunt was de MKZ-crisis in de MKZ-driehoek, die Nederland op de rand van een ontboerde natie bracht. Dat de dotcommer en kwel niet alleen verliezen maar ook nieuwe woorden oplevert, blijkt uit e-zeepbel, dotflop en de uit Amerika overgewaaide pink-slip-party oftewel werklozenborrel. 2001 was ook het jaar van de definitieve doorbraak van sms'en, waarmee het gevaar op de loer ligt van de sms-vinger, gsm-duim of zelfs sms-bommetjes. Klein maar dapper maakte de zeggekorfslak zijn opwachting in de Nederlandse taal, wist bijna de aanleg van de A73 te blokkeren en veroverde bovendien een achtste plaats in de top-tien van nieuwe Nederlandse woorden uit 2001.

Top-tien van nieuwe Nederlandse woorden anno 2001 *(per 1-10-2001)


1. MKZ-crisis

2. cafébrand

3. mond- en klauwzeercrisis

4. nieuwjaarsbrand

5. MKZ-gebied

6. rampcafé

7. nieuwjaarsramp

8. zeggekorfslak

9. liquidatiepolitiek

10. WTC-ramp

Taal van het jaar één is geschreven door Ton den Boon, hoofdredacteur van de 13e editie van de Grote Van Dale, en verschijnt medio januari 2002 op het Van Dale Taalweb (www.vandale.nl).


-EINDE BERICHT-