Gemeente Soest

Afvalkalender niet ontvangen?

De afgelopen week hebben alle huishoudens in Soest en Soesterberg de nieuwe afvalkalender voor het jaar 2002 ontvangen. Hierin staat informatie over het aanbieden van huishoudelijk afval. Wie de kalender niet heeft ontvangen kan hem alsnog aanvragen bij het Reinigingsbedrijf Midden Nederland, tel 035- 6039222.

Speciale buslijn Soest-Soesterberg-Soest

De gemeente Soest legt zich niet neer bij het verdwijnen van de buslijn Soest-Soesterberg. Daarom gaat de gemeente een contract met de firma Klomp sluiten om in de spitsuren een busje te laten rijden tussen station Soest-Zuid en Soesterberg. Het betreft een 9-persoonsbusje dat vanaf 7 januari 2002 zal rijden volgens de route van de huidige buslijn en ook zoveel mogelijk de bestaande haltes aandoet. Het busje rijdt elk half uur tussen 7.00 en 9.00 uur, van 12.00 tot 13.00 uur en van 15.00 tot 18.00 uur. In onderling overleg met de reizigers kunnen deze tijden nog worden aangepast. Om met het busje mee te kunnen rijden, is een pasje nodig. Nadere informatie over het verkrijgen van dit pasje en de tarieven volgt zo spoedig mogelijk. Voorlopig gaat het om een proef van drie maanden. Daarna wordt bekeken of het busje blijft rijden. Dat is mede afhankelijk van het aantal reizigers.

Meer informatie:afdeling Wegen, Grondzaken en Verkeer van de gemeente Soest:
telefoon (035) 609 36 29 of (035) 609 36 84 of (035) 609 36 34.

Snellere afhandeling bouwaanvragen

Dankzij de vaste richtlijnen voor het uiterlijk van kleine bouwwerken, wordt de tijd tussen het aanvragen en het krijgen van een bouwvergunning aanzienlijk bekort. Het zogenaamde sneltoetscriterium is het grote voordeel van deze richtlijnen. Een bouwplan van geringe omvang (dakkapel, aan/uitbouw, tuinhuisje, schuur) dat aan de criteria voldoet, hoeft niet meer door de welstandscommissie te worden beoordeeld. Zonder tussenkomst van de commissie verleent de gemeente een bouwvergunning.

De nieuwe richtlijnen zijn een uitvloeisel van de kadernota Welstand. In deze nota is de komst aangekondigd van objectgerichte en gebiedsgerichte welstandscriteria. De gebiedsgerichte welstandscriteria zijn verwoord in een Beeldkwaliteitskaart voor de hele gemeente, met uitzondering van het landelijk gebied. Eerder is een Beeldkwaliteitsplan gemaakt voor het centrale lint van Soest.

De gebiedsgerichte criteria scheppen duidelijkheid over het soort en type gebouw dat ergens mag worden gerealiseerd. Gekeken wordt of het gebouw in de omgeving past. Ook kijkt de gemeente naar de oriëntatie van het gebouw. Centraal daarbij staan vragen als waar richt het gebouw zich op en heeft het gebouw naar de voorkant toe een gezicht.

Door de ogen van een ander

De nieuwe criteria dwingen de aanvrager van een bouwvergunning verder te denken dan zijn of haar eigen situatie. De aanvrager moet ook naar de omgeving kijken. Hij of zij moet leren zijn of haar gebouw vooraf te zien door de ogen van een ander.

De genoemde criteria werden in het verleden ook gehanteerd, maar toen is vaak te veel over details gesproken, zoals de kleur van de kozijnen en de grootte van de voordeur. Resultaat was vaak dat het gebouw niet in de omgeving past.

De notities Welstandscriteria kleine bouwwerken en Beeldkwaliteitskaart liggen ter inzage in het gemeentehuis vanaf 13 december. Tot 9 januari 2002 kan iedereen commentaar hierop inzenden aan het college van burgemeester en wethouders.

vervoer van deur tot deur

Regiotaxi voor iedereen

Om direct een eventueel misverstand weg te nemen: de Regiotaxi die op
1 januari 2002 van start gaat, is er voor iedereen. Er zijn speciale voorzieningen voor mensen in een rolstoel of voor scootmobielrijders. Wie van de Regiotaxi gebruik wil maken, moet een uur van tevoren bellen met 0900-8099. Deze nieuwe vorm van openbaar vervoer is in het leven geroepen om het openbaar vervoer te behouden en te verbeteren.

De Regiotaxi, verzorgd door Taxi Klomp, levert vraagafhankelijk vervoer. Is er geen vraag, dan rijdt de taxi niet. Deze nieuwe vorm van openbaar vervoer onderscheidt zich bovendien van het bestaande openbaar vervoer doordat de gebruiker van deur tot deur reist. De Regiotaxi is met ingang van 1 januari 2002 vanaf 5.00 uur oproepbaar. De eerste rit wordt die dag om 06.00 uur gereden.Wie minimaal een uur van tevoren belt, wordt een kwartier voor of een kwartier na het gewenste tijdstip thuis opgehaald en zonder overstap naar de opgegeven bestemming gebracht. Wie exact op een bepaald tijdstip wil worden opgehaald, bijvoorbeeld om de trein te kunnen halen, moet twee uur van tevoren bellen. U betaalt de rit met de Regiotaxi contant aan de chauffeur. U krijgt dan een vervoersbewijs. Er wordt dus geen gebruikgemaakt van een strippenkaart. Voor groepen reizigers (vanaf twee personen) geldt een korting, waarbij de tweede reiziger die op hetzelfde tijdstip dezelfde rit maakt de helft van de prijs betaalt.

De naam zegt het al: de Regiotaxi rijdt in de regio Eemland, dus behalve in Soest ook in Amersfoort, Bunschoten, Nijkerk, Woudenberg, Baarn, Eemnes en Leusden. Het gebied tot vier zones om deze plaatsen heen behoort tot het normale vervoergebied. Een rit met de Regiotaxi is maximaal vijf zones. Daarna geldt het commerciële tarief. Per opstapzone betaalt u f 2,90 ( 1,32) en f 2,90 per gereisde zone.

WVG

Maakt u gebruik van de Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG), dan gaat met de invoering van de Regiotaxi iets veranderen. Een deel van de uitkering dat betrekking heeft op het zelf regelen van vervoer vervalt. In plaats daarvan krijg u korting bij het gebruik van de Regiotaxi. De gemeente vult het verschil aan door achteraf de declaratie van de vervoerder te betalen. Als WVG-er betaalt u 80 cent ( 0,36) per zone plus 80 cent opstapzone per rit.

Het telefoonnummer van de Regiotaxi is 0900-8099 (vanaf 1 januari 2002).