Gemeente Eindhoven

Persbericht: 11 december 2001

Brief verstuurd aan alle bewoners

Start voorbereiding wijkvernieuwing Bloemenbuurt Zuid

De voorbereiding voor de wijkvernieuwing in de Bloemenbuurt Zuid is officieel begonnen. Er is een projectgroep geformeerd, die op 26 november voor het eerst vergaderde. Bewoners zijn over de start geïnformeerd via een brief die 10 december bezorgd is.

Het doel van de wijkvernieuwing is het verbeteren van de buurt op sociaal terrein, de veiligheid op straat, de leefbaarheid en betere woningen. Dit gebeurt onder andere door bestaande huurwoningen te renoveren of te slopen en te vervangen door nieuwbouw. Behalve de huizen wordt ook de woonomgeving verbeterd. De woningen die worden aangepakt zijn in het bezit van Domein. Woningen in particulier eigendom worden niet aangepakt.

Deelnemers Projectgroep
De projectgroep is verantwoordelijk voor het maken van de plannen. De groep bestaat uit een vertegenwoordiging van de Gemeente Eindhoven, Domein, Politie Stratum, Comité Vernieuwing Bloemenbuurt Zuid en Loket W/ O&O. Namens de gemeente zit de Dienst Stedelijke Ontwikkeling en Beheer, het Stadsdeelkantoor Stratum en de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling in de projectgroep. Het Comité Vernieuwing Bloemenbuurt Zuid vertegenwoordigt de huurders. Zij worden daarbij ondersteund door Loket W/O&O dat zich ook bezig houdt met de belangen van particuliere huiseigenaren. De projectgroep vindt het belangrijk de bewoners zoveel mogelijk bij de plannen te betrekken.

Het maken van plannen
Als eerste stelt de projectgroep de zogenaamde startnotitie op. De startnotitie beschrijft hoe het planproces de komende jaren verloopt. Er staat in welke stappen, op welk moment door wie worden genomen. Ook wordt erin vastgelegd op welke wijze de bewoners worden betrokken bij de plannen en hoe zij worden geïnformeerd over de voortgang. Wanneer de startnotitie klaar is, zal de projectgroep de bewoners over de inhoud van de notitie en de wijze van bewonersparticipatie informeren. Nadat de startnotitie is opgesteld, wordt onder verantwoordelijkheid van de projectgroep een masterplan opgesteld. In het masterplan staat wat er inhoudelijk met de wijk gaat gebeuren. Ook bij dit plan speelt de betrokkenheid van de bewoners een grote rol.

Lang traject
Het maken van de plannen neemt een aantal jaren in beslag. Pas als de startnotitie en het masterplan klaar zijn, kan het plan voor de uitvoering gemaakt worden. In dat plan staat welke woningen straks worden gesloopt of gerenoveerd, wat voor woningen er worden terug gebouwd, waar de werkzaamheden beginnen en waar groenvoorzieningen of speeltuinen komen.

Voor de huurders die als gevolg van de plannen hun huis moeten verlaten, wordt er een Sociaal Plan gemaakt. In dit plan staat dat zij worden geholpen bij herhuisvesting en een tegemoetkoming krijgen voor de verhuis- en herinrichtingskosten.

De projectgroep is er zich ervan bewust dat het lange traject van wijkvernieuwing voor bewoners onzekerheid met zich mee brengt. Zij wijzen er daarom op dat er zeker tot 2005 gewerkt wordt aan de plannen. Pas daarna start de fase waarin de plannen worden uitgevoerd.