NVM

Nieuwegein, 11 december 2001

Bedrijfsvergelijkend onderzoek 2000: bescheiden groeicijfers van NVM-makelaars

Makelaars zijn na de uitbundige groeicijfers in de tweede helft van de jaren '90 dit jaar bescheiden gegroeid; zowel qua omzet als werkgelegenheid. De groei per individueel kantoor valt zelfs terug. De NVM-makelaars hebben het afgelopen jaar ongeveer f 2,4 miljard omgezet en hebben werk geboden aan ruim 14.400 personen. Hoewel het economisch resultaat per kantoor is gestegen tot f 307.000 is het gemiddeld economisch resultaat per werkzaam persoon licht gedaald. Van de NVM-kantoren heeft 83% het jaar 2000 met een positief exploitatieresultaat afgesloten, het laagste percentage sinds 1995. Agrarisch onroerend goed makelaars realiseren de hoogste groei, mede vanwege de toename van het aantal transacties als gevolg van de agrarische herstructurering.

Deze conclusies worden getrokken uit het recente Bedrijfsvergelijkend onderzoek 2000 - Resultaten op hoofdlijnen, dat de NVM jaarlijks onder haar leden laat uitvoeren door de Vrije Universiteit Amsterdam. Hieruit blijkt dat, ondanks de voorspoedige marktomstandigheden, voor het eerst in vijf jaar de gemiddelde omzet per kantoor met minder dan tien procent groeit. De licht tegenvallende groeicijfers zijn niet alleen het gevolg van een stabiliserende markt, maar met name voor de woningmakelaars geldt dat het aantal bij de NVM aangesloten kantoren sneller groeit dan de markt.

Woningmakelaardij

Ondanks de bescheiden inhaalmanoeuvre van bedrijfs- en agrarisch makelaardij, is en blijft woningmakelaardij het gezichtsbepalend element van de NVM. Bijna 60 procent van de gezamenlijke omzet van de NVM-kantoren is direct afkomstig uit de woningmarkt. De ruim 1100 woningmakelaarskantoren die meewerken aan het onderzoek, behalen in 2000 een gemiddelde omzet van ruim f 900.000. Extrapolerend wordt de totale omzet geschat op f 1,4 miljard, bijna 10 procent meer dan in 1999.

De toename van de woningmarktomzet komt vooral uit verkoopbemiddeling. Ook aankoop en aan- en verhuur zitten in de lift, maar in aanzienlijk mindere mate. De omzet uit taxaties en de verkoop van nieuwbouwwoningen loopt terug. De financiële prestaties van de NVM-kantoren staan onder druk. Het economisch resultaat per kantoor stijgt weliswaar met 3,2 procent, maar het gemiddelde economisch resultaat per werkzaam persoon daalt met 0,2 procent. Het gemiddelde rendement komt uit op 18,8 procent, een aanzienlijke achteruitgang ten opzichte van de indrukwekkende 23,3 procent in 1999.

Bedrijfsonroerend goed

Bedrijfsmakelaardij is na woningmakelaardij de belangrijkste deelmarkt voor de NVM-makelaars (19,2 procent van de gezamenlijk omzet van de NVM-kantoren). 1999 was een topjaar voor de onroerend goedmarkt, de groeicijfers over 2000 zijn minder spectaculair, de omzet neemt met 9,9 procent toe. De gemiddelde omzet bedraagt f 398.000 per kantoor, extrapolatie leidt tot een schatting van de totale omzet van f 432 miljoen. Dit is een stijging met 13 procent ten opzichte van 1999.

Procentueel gezien zit er vooral groei in nieuwbouw (verkoop en verhuur), bemiddeling bij aanhuur en verhuur van bestaande bouw, taxaties en advieswerkzaamheden. Bedrijfsmakelaars zijn met gemiddeld 12,4 werkzame personen groter dan woningmakelaars, agrarische makelaars en financiële dienstverleners. Alleen de vastgoedmanagers zijn gemiddeld groter. De werkgelegenheid bij de grote bedrijfsmakelaars groeit met 6,6 procent. Bij de kleine kantoren loopt het aantal arbeidsplaatsen daarentegen enigszins terug.

Vastgoedmanagement

Vastgoedmanagement draagt in 2000 12,2 procent bij aan de totale omzet van de gezamenlijke NVM-leden, dat is een vergelijkbaar aandeel als het jaar daarvoor. Extrapolatie leidt tot een schatting voor de totale omzet uit vastgoedmanagement van f 235 miljoen. De omzetgroei (gemiddeld, per kantoor) uit vastgoedmanagement ten opzichte van 1999 bedraagt 7,2 procent, waarmee vastgoedmanagement meer groeit dan de woningmakelaardij, maar achterblijft bij bedrijfs- en agrarische makelaardij. Het aantal kantoren dat op een of andere manier actief aan vastgoedmanagement doet, is stabiel ten opzichte van 1999. De toename van de werkgelegenheid bij deze kantoren bedraagt 6,9 procent en is twee maal zo groot als in de gehele makelaarsbranche.

Agrarisch onroerend goed

Agrarische makelaardij is de kleinste deelmarkt voor de NVM-makelaars, maar wel de meest rendabele. Het is de enige deelmarkt met stijgende groeicijfers. De kantoren die daadwerkelijk agrarisch makelen, realiseren gemiddeld f 321.000 aan agrarische omzet. Extrapolerend wordt de totale omzet geschat op f 49,9 miljoen. Deze groeit met 15,2 procent en is in lijn met 1999.

Het aantal transacties stijgt sterk, door verplaatsingen en beëindigingen van agrarische bedrijven. Agrarische makelaardij is de deelmarkt met het hoogste omzetaandeel van niet transactiegebonden advieswerkzaamheden (zoals bij bedrijfsverplaatsing of emigratie). Bemiddeling in productierechten is het bijzondere onderdeel in het dienstenpakket van de agrarische makelaar.

De meeste agrarische portefeuilles zijn zeer klein. Voor tweederde van de kantoren die op deze markt actief zijn, blijft de agrarische omzet onder de f 100.000. Slecht een handjevol kantoren komt uit boven de f 500.000 aan omzet. Desalniettemin was 2000 een uitstekend jaar voor de agrarische makelaars.

Meer informatie:

NVM Communicatie, Marketing & Onderzoek, tel. 030-6085205, fax 030-6035468, Internet: www.nvm.nl, E-mail: T.Luckel@nvmorg.nl.