CFO

Inzet CFO voor CAO Gemeenten 2002

Onder het motto 'Meer loon en minder ziekteverzuim' heeft de CFO CNV-bond zijn inzet gepresenteerd voor de onderhandelingen over de nieuwe CAO Gemeenten die op 1 februari 2002 moet ingaan. Onder deze CAO vallen circa 170.000 werknemers bij ruim 500 gemeenten. De CFO heeft na een uitgebreid traject van ledenraadplegingen en discussie met de leden haar inzet bepaald. Op 10 december 2001 zijn de voorstellen uitgewisseld. De werkgevers, verenigd in het College voor Arbeidszaken van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de vakbonden hebben hun inzet toegelicht.

De CFO zet sterk in op terugdringing van het ziekteverzuim en het aanpakken van de arbeidsongeschiktheid. De noodzaak hiervan is onlangs eens te meer aangetoond in de arbeidsmarktmonitor gemeenten. Het ziekteverzuim is opnieuw gestegen van gemiddeld 7,8% naar 8,5%. In gemeenten met meer dan 100.000 inwoners is het ziekteverzuim zelfs 10,2%. De CFO vindt dit beeld onaanvaardbaar hoog. Reden voor de bond om de bestrijding van ziekteverzuim als speerpunt aan te merken bij de CAO-onderhandelingen.

Aanpak werkdruk: In de sector Gemeenten is een arboconvenant opgesteld. Hierin zijn afspraken gemaakt over werkdruk, ziekteverzuim, aanpak van RSI en zwaar werk. Deze doelstellingen moeten worden gerealiseerd. De CFO heeft ook nog een aantal aanvullende wensen.

Geweld: Geweld op de werkplek moet worden uitgebannen. Er moet een sectoraal geweldsprotocol komen. Werknemers moeten een geweldspreventieprogramma aangeboden krijgen, verbaliserende bevoegdheid krijgen en gratis juridische bijstand bij geweld en ongelukken.

Preventie: Alle werknemers moeten gebruik kunnen maken van een bedrijfszorgsysteem. Daarom wordt de IZA-regeling ten aanzien van preventie overal ingevoerd. Deze regeling betreft een bedrijfszorgsysteem, dat aantoonbaar resultaat boekt.

Ziekteverzuim: Gedurende de looptijd van het arboconvenant moet het ziekteverzuim met 1% zijn gedaald. De CFO wil dit percentage nog verder omlaag brengen, zeker nu het ziekteverzuim weer is toegenomen.

Loonparagraaf: Ten aanzien van de loonparagraaf heeft de CFO ingezet op een loonstijging van 3,5% en in het kader van de door de commissie-van Rijn bepleite versterking van de publieke zaak een verhoging van de eindejaarsuitkering om op termijn te komen tot een dertiende maand.

Niemand de WAO in: De CFO vindt het van groot belang dat zieke werknemers zo spoedig mogelijk terugkeren op een werkplek. Eigenlijk mag niemand de WAO in, gemeenten zijn vaak zo groot dat reïntegratie binnen de eigen organisatie bijna altijd mogelijk moet zijn.

Reïntegratie: Er moeten gedurende de looptijd van het arboconvenant 5.000 mensen vanuit de arbeidsongeschiktheid (gedeeltelijk) in de sector aan het werk. Hiertoe wordt een afspraak met reïntegratiebedrijven gemaakt. Het opdrachtgeverschap wordt sectoraal afgesproken.

CFO-onderhandelaar Willem Jelle Berg: 'Met deze plannen wil de CFO zorgen dat minder mensen ziek worden, minder mensen arbeidsongeschikt raken en meer mensen weer perspectief wordt geboden. Twee procent reductie van het ziekteverzuim moet haalbaar zijn. Dat zou 3.400 extra mensen in de gemeenten houden. Dat zet zoden aan de dijk.'

Verder heeft de CFO andere punten ingebracht rond scholing en employability, arbeid en zorg en werktijden.

Informatie: Willem Jelle Berg, onderhandelaar CAO Gemeenten, tel. 070 4 167 162; 06 20 41 04 30.
Dammis de Geus, bestuurder Publiciteit, tel. 070 4 167 140; 06 51 24 40 64.

11 dec 01 14:34