Ingezonden persbericht

Britse voetbalclubs zorgen voor fans - ook na hun dood

Zo'n zeventig keer per jaar is er op Old Trafford een afscheidsplechtigheid waarbij de as van een overleden fan van Manchester United wordt verstrooid. Bij Everton gebeurt het gemiddeld één keer per week. Birmingham biedt zelfs de mogelijkheid van een club-uitvaart in drie varianten: een gouden, zilveren en bronzen uitvaartdienst.

Met deze bijzondere dienstverlening zijn deze grote voetbalclubs geen uitzondering. Bijna alle voetbalclubs uit de hoogste divisies in Engeland, Schotland en Wales bieden hun fans de mogelijkheid om hun as na overlijden op de grasmat te laten verstrooien. De trouw van Britse voetbalfans is legendarisch, naar nu blijkt zelfs tot ver na hun dood. Voor zijn net uitgekomen boek 'The Final Whistle' informeerde voormalig sportjournalist Graham Sharpe bij meer dan tachtig voetbalclubs uit de hoogste divisies in Engeland, Schotland en Wales naar de mogelijkheid van asverstrooiing op hun velden. Slechts bij tien clubs was dat niet mogelijk.

Sommige voetbalclubs met een groot supporterslegioen organiseren vrijwel wekelijks een asverstrooiingsplechtigheid, bij andere clubs komt het vier of vijf keer per jaar voor. Meestal vindt de verstrooiing plaats op het hoofdveld, maar er zijn ook clubs die een speciaal gedenkveld hebben ingericht waar de as van overleden fans kan worden verstrooid. Bij Blackpool gebeurt dat achter het goal. Glasgow Rangers, de club van trainer Dick Advocaat, is inmiddels gestopt met de asverstrooiing omdat het speciaal voor verstrooiing bestemde veld 'vol' is.

Sommige clubs hebben afgezien van asverstrooiing omdat de as de kwaliteit van het veld niet ten goede zou komen. Het heeft geleid tot kale plekken in de grasmat. Bij andere clubs waren bezwaren van spelers doorslaggevend. Torquay geeft om die reden geen toestemming voor asverstrooiing, maar de club biedt wel een alternatief: de as wordt begraven langs de zijlijn, dicht bij de favoriete plek op de tribune van de overleden fan.

HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.UITVAARTMEDIA.COM

UITVAART is het onafhankelijk vakblad voor het uitvaartwezen in Nederland en België en verschijnt 11 keer per jaar. UITVAART is een uitgave van Uitvaart Media.

Van Stolkweg 16, Den Haag
Postbus 80532, 2508 GM, Den Haag
T +31(0)70 351 88 18
F +31(0)70 351 88 09
E uitgever@uitvaartmedia.com
www.uitvaartmedia.com

Adres redactie
Floris Heermalestraat 12, Utrecht
Postbus 15026, 3501 BA Utrecht
T +31(0)30 272 02 51
F +31(0)30 272 37 82
E redactie@uitvaartmedia.com