Vlaamse Volksunie

N-VA maakt werk van rechtszekerheid en wetgevingskwaliteit (11/12/01)

De ronkende verklaringen bij haar start ten spijt, heeft paarsgroen nog niets terechtgebracht van de belofte om minder, maar wel betere wetgeving te realiseren.
De Nieuw-Vlaamse Alliantie diende reeds talloze voorstellen in voor een echt wetgevingskwaliteitsbeleid. Vanuit de oppositie neemt de N-VA de initiatieven die de meerderheid allang had moeten nemen. Vandaag dienen N-VA-voorzitter Geert Bourgeois en kamerleden Karel Van Hoorebeke en Danny Pieters twee wetsvoorstellen in die moeten verhinderen dat de rechtzoekende het slachtoffer wordt van de toepassing van ongrondwettelijke bepalingen.

In talloze domeinen reeds heeft het Arbitragehof wettelijke regels strijdig geacht met de Grondwet. Dergelijke ongrondwettelijke regels blijven echter deel uitmaken van de rechtsorde tot de wetgever de regels wijzigt, wanneer het arrest op prejudiciële vraag geveld werd. In de praktijk laat dit erg lang op zich wachten. De wetgever laat na om systematisch werk te maken van de aanpassing van ongrondwettelijke wetgeving aan de arresten van het Arbitragehof. De ongrondwettelijke regels worden al te vaak verder toegepast uit onwetendheid. Een aantal voorbeelden:

Reeds in 1990 oordeelde het Arbitragehof dat de vereiste toestemming van de moeder voor de erkenning van een kind door een man wiens vaderschap niet vaststaat, strijdig is met de grondwet. De ongrondwettelijke regeling blijft echter deel uitmaken van ons recht.

Niettegenstaande het Arbitragehof reeds in 1996 stelde dat de mogelijkheid tot regres voor toevallige lichte fouten van statutaire personeelsleden discriminerend is t.o.v. de aansprakelijkheid van contractuele werknemers, blijft de wet ongewijzigd.

De N-VA-wetsvoorstellen voorzien in een wetgevende uitzuivering van wettelijke bepalingen (formulering van Prof. Baeteman) die strijdig zijn met de Grondwet. In de voorgestelde regeling moet de Raad van State, binnen drie maanden na het betekenen van het arrest dat de ongrondwettelijkheid vaststelt, een grondwetsconforme wettekst opmaken. Deze wordt bezorgd aan de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

Deze kleine wetgevende ingreep betekent een enorme vooruitgang voor de rechtzoekende. Dat de regering nalaat om dergelijk initiatief te nemen illustreert nog maar eens dat deze regering geen werk maakt van een beter bestuur.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Geert Bourgeois, Karel Van Hoorebeke, Danny Pieters, N-VA-kamerleden

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be