Bloemenveiling Holland

Weekbericht week 49 2001: Snijbloemen Lees verder ... Weekbericht week 49 2001: Planten Lees verder ... FloraHollandlogo geplaatst (07-12-2001)
Vanaf 1 januari 2002 gaan Bloemenveiling Holland en Bloemenveiling Flora samen verder onder de naam FloraHolland. Afgelopen donderdag is echter al het nieuwe FloraHolland logo geplaatst op de hoofdvestiging in Naaldwijk. Lees verder ...



---

FloraHollandlogo geplaatst

Naaldwijk - Vanaf 1 januari 2002 gaan Bloemenveiling Holland en Bloemenveiling Flora samen verder onder de naam FloraHolland. Afgelopen donderdag is echter al het nieuwe FloraHolland logo geplaatst op de hoofdvestiging in Naaldwijk. Omdat het vervangen van de logo's op de gebouwen van FloraHolland mooi weer vereist, is ervoor gekozen om niet te wachten tot 1 januari. Het grootste logo op de hoofdvestiging heeft een doorsnede van 4 meter. Klik hier voor een foto
Weekbericht week 49 2001: Snijbloemen
week (week 49) uit op bijna 58 miljoen stelen, waarvan bijna 52 miljoen stelen werden verhandeld via de klokken in Naaldwijk, een afname van ruim 3 % t.o.v. week 49 vorig jaar. De middenprijs totaal kwam in week 49 uit op 54 cent, een afname van 2 cent in vergelijking met de middenprijs in de voorafgaande week. Ten opzichte van week 49 vorig jaar is dit 4 cent minder.
Een aantal gegevens per product t.o.v. de vergelijkbare week, week 49 De grootbloemige roos nam met 14% toe in volume en de middenprijs nam af met 2 cent tot een niveau van 70 cent. De kleinbloemige roos kwam uit op een middenprijs van 25 cent (- 3 cent), bij een sterk afnemend volume van 21%. Bij troschrysant nam het aanbod afgelopen week af met
1%, waarbij de middenprijs afnam met 12 cent tot een niveau van 60 cent.

De Santini nam met 23% af in volume en de middenprijs bleef op hetzelfde niveau van 44 cent hangen. Alstroemeria bleef met de middenprijs ook op hetzelfde niveau hangen van 44 cent bij een afnemende aanvoer van 10 %. Freesia vertoonde een aanvoertoename van 4% en de middenprijs nam af tot een niveau van 23 cent (- 8 cent).

Gerbera nam af in middenprijs, n.l. van 69 naar 58 cent bij een volumetoename van 10%. De aanvoer van Hippeastrum (Amaryllis), een belangrijk product voor de Kerstdagen, nam met 2% licht toe in volume, waarbij de middenprijs terugliep tot een niveau van 59 cent (- 4 cent).

De aanvoer van Ilex, een typisch kerstproduct, nam verder toe, n.l. met 17% waarbij de middenprijs steeg met 2 cent tot een niveau van 121 cent. Op maandag zijn we gestart met een aanvoer van 7.000 karren snijbloemen voor de klokken van Naaldwijk. We verwachten deze week een lichte toename van de aanvoer van snijbloemen ten opzichte van voorafgaande week als gevolg van de aanloop naar de Kerstdagen. Tevens verwachten we deze week dat de prijsvorming enigszins stabiel zal blijven.
Weekbericht week 49 2001: Planten
Bij de kamerplanten werden bijna 10% meer producten aangevoerd. De gemiddelde prijs steeg met 2%. Bij de klok nam de aanvoer toe met 3% en de gemiddelde prijs met 1%. Bij de plantenklok was de aanvoer van de groene en bloeiende planten gelijk aan vorig jaar. De aanvoergroei werd gerealiseerd door een grotere aanvoer van kerstarrangementen in vormen en maten. Er werden ruim 35% meer arrangementen aangevoerd waarbij de gemiddelde prijs van de arrangementen ook nog eens 40% hoger was.

Bij de bloeiende planten was de aanvoer een fractie lager dan vorig jaar. De gemiddelde prijs lag 1,4% onder het niveau van vorig jaar. Bij de kerststerren was de aanvoer 8,8% groter dan een jaar geleden. De gemiddelde prijs lag 9,7% onder het niveau van vorig jaar. Meer producten hadden het moeilijk. Bij Anthurium daalde de gemiddelde prijs 12,7% bij een aanvoerstijging van 48%. Bij Spathiphyllum daalde de gemiddelde prijs met 19% bij een aanvoertoename van 18%. En bij Saintpaulia daalde de gemiddelde prijs 15% bij een aanvoerafname van 7%.

De artikelen die wat dichter tegen de kerst aanzitten of waarvan de aanvoer minder groot is doen het beter alhoewel de prijsvorming niet veel boven het niveau van vorig jaar uitkomt zoals Hyacinten, aanvoer
+5%, prijs +8%, Azalea aanvoer -24% prijs +0,3%, Cyclamen aanvoer +3% prijs -2%. Bij de groene planten is de aanvoer gelijk aan vorig jaar. De gemiddelde prijs steeg met 8,5%.

Ficus werd 6% minder aangevoerd, de prijs was +9%. Bij Hedera werden 27% minder stuks aangevoerd bij een gemiddelde prijs die 2% hoger was. Dracaena trok de lijn van de afgelopen weken door. De aanvoer nam met 42% toe, de gemiddelde prijs steeg met 34%, voornamelijk door de aanvoer van grotere planten.

Bij de tuinplanten een grote aanvoer van coniferen. Er werden 60% meer coniferen aangevoerd. De gemiddelde prijs daalde echter met 28%. Ook de aanvoer van heesters zoals Skimmia en Gaultheria lag op een hoog niveau. De aanvoer van de totale productgroep was 36% hoger. Ook hier stond de prijsvorming onder druk en kwam 17% lager uit dan een jaar geleden.