Gemeente Deventer

Project Buurtbemiddeling van start

De gemeente Deventer, Woonunie Deventer, Raster welzijnsgroep, Politie Regio IJsselland - district Zuid, Rentré Wonen, Stichting Hanzewonen en Stichting Vluchtelingenwerk en Nieuwkomers Regio Deventer hebben dinsdag het Convenant Buurtbemiddeling in Deventer ondertekend. In het convenant zijn afspraken vastgelegd over de onderlinge samenwerking en over de bijdrage aan en rol van iedere deelnemende partij in het project Buurtbemiddeling. Doel van dit project is het verminderen van woonoverlast en het voorkomen van escalaties van conflicten tussen buren en buurtgenoten. Met dit project hopen de samenwerkende organisaties de leefbaarheid te vergroten, de gemeenschapszin te versterken en de zelfredzaamheid van burgers te bevorderen.

Gestimuleerd door signalen vanuit wijkaanpak in het algemeen en de beursavonden in wijk 4 in het bijzonder, hebben verschillende partijen, onder aanvoering van Woonunie Deventer, het initiatief genomen in Deventer te komen tot een samenwerkingsverband buurtbemiddeling in de vorm van een project. Deze organisaties constateerden alle in hun eigen werkgebied een toename in de woon- en buurtoverlast, en hebben daarom besloten hiervoor gezamenlijk een, voor de burger laagdrempelige en kosteloze, oplossing te zoeken. Het ministerie van Justitie onderkent ook het belang van buurtbemiddeling en heeft daartoe besloten een stimuleringssubsidie aan het initiatief in Deventer toe te kennen.

Buurtbemiddeling

Buurtbemiddeling voorziet in vroegtijdige conflictoplossing voor burgers die gewone problemen hebben met medeburgers/buurtgenoten, problemen die in eerste instantie ?te licht? zijn voor het aanpakken via bestaande systemen (zoals bijvoorbeeld politie of justitie) of waarvoor via de bestaande systemen geen bevredigende oplossing tot stand kan worden gebracht. Het gaat hierbij dan in de eerste plaats om burenruzies, die als zij niet goed opgepakt worden, kunnen uitlopen in hinderlijke, slepende conflicten. In de tweede plaats gaat het om het aanpakken van problemen in de buurt, zoals spanningen en conflicten tussen bewoners en jeugdigen of tussen andere groepen bewoners. Als laatste gaat het om zaken die de politie en /of justitie doorverwijzen naar buurtbemiddeling.

Vrijwilligers

De bemiddeling wordt uitgevoerd door getrainde vrijwilligers, die proberen communicatie tussen de partijen mogelijk te maken en te houden, en de gezamenlijke belangen van de betrokken partijen naar voren te halen. Het gaat er daarbij niet om schuldigen aan te wijzen of één van de partijen ?gelijk? te geven, maar om de bewoners de verantwoordelijkheid voor het oplossen van het conflict te geven. Het langetermijndoel is niet zozeer een wijk (of stad) zonder conflicten, maar een stad waarin conflicten opgelost worden.

Convenant

Buurtbemiddeling in Deventer gaat voorlopig voor drie jaar van start. Met de ondertekening van het convenant kan begonnen worden met het uitvoeren van het project. Raster welzijnsgroep voert het project uit. Om in de startfase geen onnodige tijd te verliezen is de projectleider van buurtbemiddeling uit Zutphen gevraagd hulp te bieden bij het opstarten van buurtbemiddeling in Deventer.