Gemeente Deventer

Aan inwoners, bedrijven en instellingen in Deventer en omgeving

Het is al weer ruim twee jaar geleden dat in Turkije een aardbeving plaatsvond die duizenden slachtoffers maakte en veel schade aanrichtte. Ook de Turkse gemeenschap in Deventer verloor dierbare familieleden en familiebezit, vooral in de stad Izmit. Uit onze eigen stad waren in Izmit vier doden te betreuren. De Deventer gemeenschap, Turks en Nederlands, heeft zich in augustus 1999 verenigd in het actiecomité 'Deventer steunt Turkije', en heeft met verschillende acties geld ingezameld voor de wederopbouw in Turkije. In korte tijd is in totaal 380.000 gulden bijeengebracht. Vele particulieren, bedrijven of instellingen uit Deventer en omgeving hebben een bijdrage geleverd. Als bestedingsdoel is gekozen voor een nog te bouwen moeder-kind-kliniek in Izmit. De bestaande kliniek was door de aardbeving verwoest.

Toen de bouw van de kliniek zijn einde naderde en duidelijk was dat voor de inrichting nog financiële middelen ontbraken, is een tweede actieronde voor fondswerving gestart. Die leverde in totaal 75.000 gulden op. Daarmee komt het eindbedrag van de bijdrage van de Deventer gemeenschap voor de moeder-kind-kliniek op ruim 455.000 gulden.

De kliniek is op 19 oktober 2001 officieel geopend. Het actiecomité kon daar door omstandigheden niet bij zijn, maar bereidt een bezoek van een Deventer delegatie in januari of februari voor. Dan kan de kliniek door ons worden bewonderd en praten we verder met het stadsbestuur van Izmit over blijvende samenwerking.

Voor het comité is de tijd nu rijp de boeken te sluiten en in een andere vorm de contacten met Izmit te onderhouden. Eind van dit jaar rondt het comité haar werkzaamheden af.

Namens het actiecomité danken wij nogmaals alle inwoners, bedrijven en instellingen in Deventer en omgeving die met acties of geldelijke steun een bijdrage hebben geleverd voor de kliniek. Wij hopen dat u ook in de toekomst betrokken zult blijven bij de moeder-kind-kliniek in Izmit.

Actiecomité 'Deventer steunt Turkije',

Drs. J. van Lidth de Jeude,
M. Knol,

Voorzitter
Vice-voorzitter.