Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Vaste Commissie voor Landbouw, Natuurbeheer en Visserij
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
Viss. 2001/8547
datum
11-12-2001

onderwerp
Verslag Visserijraad 27 november 2001 te Brussel TRC 2001/12337 doorkiesnummer

bijlagen

Geachte Voorzitter,

De Raad van Visserijministers is op dinsdag 27 november te Brussel bijeengeweest. De volgende onderwerpen zijn besproken.

datum
11-12-2001

kenmerk
Viss. 2001/8547

bijlage

1. Voorstel wijziging Raadsbeschikking 97/413 inzake verlenging Meerjarig Oriëntatie Programma IV alsmede wijziging verordening 2792/1999 inzake het FIOV (COM(2001)322).
De Raad heeft geen overeenstemming bereikt over de verlenging van het vierde meerjarige oriëntatieprogramma met één jaar. Het ter tafel liggend Voorzitterschapscompromis kreeg steun van ongeveer de helft van de lidstaten. Commissaris Fischler stemde niet in met het compromisvoorstel van de voorzitter. Hij gaf aan dat er nog steeds sprake is van een niet aanvaardbare overcapaciteit en dat de ter tafel liggende Commissievoorstellen beogen een brug te slaan naar de nieuwe situatie.
In mijn interventie heb ik aangegeven problemen te hebben met een volledige doortrekking van de reductiepercentages in 2002. Ik heb voorts betoogd dat verhoging van de capaciteitsdoelstellingen mogelijk moet zijn in verband met investeringen gericht op verhoging van de veiligheid, arbeidsomstandigheden, hygiëne en kwaliteit aan boord van het vissersvaartuig. Dit uiteraard wel onder de uitdrukkelijke voorwaarde dat een en ander niet mag leiden tot verhoging van de visserijdruk.
De voorzitter constateerde grote verschillen van opvatting en heeft voorgesteld dit dossier verder te behandelen in de komende december Raad.
2. Voorstel voor Verordening van de Raad ter bevordering van de omschakeling van vaartuigen en vissers die tot 1999 afhankelijk waren van de visserijovereenkomst met Marokko (COM(2001) 384 def.) De Raad heeft met unanimiteit een politiek akkoord bereikt over het voorstel van de Europese Commissie voor de herstructurering van de Spaans/Portugese vloot in verband met het niet doorgaan van het Marokko-akkoord.
3. Voorstel voor een Raadsbeschikking met betrekking tot de voorlopige toepassing van het met Mauritanië overeengekomen visserijprotocol voor de periode van 1 augustus 2001 tot en met 31 juli 2006 (COM(2001) 588 def.)
De Raad heeft met een tegenstem van Griekenland en Italië een politiek akkoord bereikt over het nieuwe visserijprotocol tussen de Gemeenschap en Mauritanië.
De Griekse en Italiaanse delegaties waren van oordeel dat zij recht hadden op extra licenties. Aan verzoeken dienaangaande werd evenwel niet tegemoetgekomen.
Ik heb in het debat aangegeven dat het pelagisch deel van dit protocol voor Nederland van groot belang is. Bij mijn instemming met dit protocol heb ik een aantal kritische kanttekeningen geplaatst. Ik heb gewezen op de aanzienlijke verhoging van het budget voor dit protocol. Voorts heb ik het betreurd dat de Commissie - alvorens de visserijrechten voor koppotigen te verhogen - geen adequate analyse over de toestand van het bestand alsmede over de gevolgen voor de artisanale vloot heeft uitgevoerd. Ik heb gesteld dat aan revisieclausule, die mede op verzoek van Nederland is opgenomen, serieus uitwerking moet worden gegeven. Ook heb ik aangegeven dat de Europese Commissie in eerste instantie zelf de coherentie tussen extern beleid en ontwikkelingsbeleid moet bewaken. Ten slotte heb ik verzocht een algemeen debat over de visserijakkoorden te voeren. Een dergelijke discussie was immers twee jaar geleden al voorzien. Duitsland en het Verenigd Koninkrijk hebben ook in deze zin in de Raad geïntervenieeerd.
4.
a. Verslag van de Europese Commissie over het toezicht op de uitvoering van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid. (COM(2001) 526 def.
Commissaris Fischler heeft in de Raad het verslag over de activiteiten, die in de periode 1996-1999 op het gebied van visserijtoezicht, -inspectie en -handhaving hebben plaatsgevonden, gepresenteerd. De Raad heeft kennisgenomen van de
presentatie.
b. Mededeling van Commissie aan Raad en Parlement over de gedragingen in 2000 die een ernstige inbreuk vormen tegen de regels van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid (COM (2001) 650 final)
Commissaris Fischler heeft de Mededeling gepresenteerd. De Raad heeft kennisgenomen van de presentatie. 5. NEAFC/Noorwegen; stand van zaken met betrekking tot blauwe wijting.
Dit punt is op verzoek van de Europese Commissie aan de agenda toegevoegd en tijdens de lunch besproken. Tot op heden is in de NEAFC (North East Atlantic Fisheries Commission) geen overeenstemming bereikt over de verdeling van de TAC voor blauwe wijting over de Verdragsluitende Partijen. Door het achterwege blijven van internationale beheersafspraken kan aan recente biologische adviezen, waarin herstelmaatregelen worden aanbevolen, geen gevolg worden gegeven.
Daar komt bij dat het nu uitermate moeilijk is om in de jaarlijkse afspraken met Noorwegen en de Faroer overeenstemming te bereiken over een bevredigende uitruil van visserijmogelijkheden. Bij deze uitruil speelt ook blauwe wijting een belangrijke rol. Niettegenstaande het feit dat een aantal lidstaten (waaronder Nederland) een EUaandeel van 50% of meer in de NEAFC-TAC wenst , heeft de Europese Commissie voorgesteld met Noorwegen en de Faroer een ad-hocregeling met een aanzienlijk lager aandeel dan 50% voor het jaar 2002 overeen te komen. Onder druk van een aantal lidstaten (waaronder Nederland), die aandrongen op een hardere lijn van de Commissie, heeft Commissaris Fischler aangegeven bereid te zijn op politiek niveau bij Noorwegen te interveniëren. 6. Diversen
a. Planning werkzaamheden in het kader van het Groenboek. Commissaris Fischler heeft meegedeeld het voornemen te hebben om begin 2002 een Oriëntatieplan aan de Raad voor te leggen. Dit plan bevat de basisarchitectuur voor het nieuwe Gemeenschappelijk Visserijbeleid. De Raad van april 2002 zal een oriënterend debat hierover voeren. De wetgevende voorstellen worden in juli volgend jaar verwacht. b. VN-verdrag inzake migrerende visbestanden. Commissaris Fischler heeft de Raad geïnformeerd over de stand van zaken met betrekking tot de ratificatie van dit Verdrag. Nu Malta als dertigste land heeft geratificeerd, treedt dit verdrag binnenkort in werking zonder dat de Gemeenschap daar een bijdrage aan heeft geleverd. Van dit laatste gaat internationaal helaas een slecht signaal uit. Hij maant de lidstaten, die nog niet gereed zijn met de ratificatie, tot grote spoed.

De staatssecretaris van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

G.H. Faber


---