Senter

Persbericht TIPP 11 december 2001

Zes provincies hebben subsidie aangevraagd voor de aanpak van verouderde terreinen en de ontwikkeling van nieuwe bedrijventerreinen. In totaal vragen zij EUR 41,38 miljoen voor de uitvoering van heel diverse projecten. Deze variëren van het herstructureren van verouderde binnenstedelijke terreinen en infrastructuurprojecten tot het ontwikkelen van terreinen voor zwaardere havengebonden bedrijven en bedrijfsverzamelgebouwen.

De provincies konden tot en met 3 december 2001 hun subsidieaanvragen indienen. Medio februari 2002 wordt bekend gemaakt welke provincies een financiële ondersteuning krijgen voor de realisering van hun programmas.

De zes provincies hebben in totaal 27 projecten ingediend met een totale investeringsvolume van EUR 340 miljoen. De provincies hebben met name gekozen voor het benutten van TIPP-gelden bij het oplossen van knelpunten bij revitalisering van verouderde terreinen. In de programmas staan plannen voor de ontwikkeling (300) en herstructurering (800) van in totaal bijna 1100 ha aan bedrijventerreinen. Naast projecten voor bedrijventerreinen hebben de provincies ook elf beleidsvoornemens ingediend, o.a. op het gebied van kennisbevordering in regios, bestuurlijke samenwerking en verbetering van het arbeidsklimaat.

De TIPP is in het leven geroepen om de kwaliteit van het investeringsklimaat in Nederland te verbeteren. Staatssecretaris Ybema van Economische Zaken heeft hiervoor tot en met 2003 in totaal EUR 136,13 miljoen beschikbaar gesteld. Voor de tweede tender is EUR 40,84 miljoen beschikbaar.

Eerste tender

Bij de eerste tender zijn vijf aanvragen van provincies (Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant, Zeeland en Limburg) gehonoreerd met een totaalbedrag van ruim EUR 34 miljoen. In totaal worden met dit geld 33 projecten gerealiseerd.

De derde tender gaat 16 mei 2002 van start en sluit 16 september 2002 om 12.00 uur. Gemeenten kunnen hun voorstellen voor investeringen in bedrijventerreinen nu reeds inleveren bij de provincie. Deze vervult een coördinerende rol en geeft de subsidie door aan de gemeenten. De provincie is verplicht zelf ook bij te dragen aan de investeringsprogrammas (cofinanciering).

Senter kent op basis van een onafhankelijk advies van de Adviescommissie TIPP de subsidie toe.

Provinciale of gemeentelijke bestuurders en andere geïnteresseerden kunnen voor meer informatie terecht bij de provincie. Voor algemene vragen kunt u contact opnemen met Senter, dat de TIPP-regeling uitvoert voor het ministerie. De TIPP-projectadviseurs zijn bereikbaar onder telefoonnummer (070) 361 04 52.

Senter is een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken. Senter voert overheidsbeleid uit op het terrein van technologie, energie, milieu, export en internationale samenwerking. Doelstelling hierbij is het duurzaam versterken van de positie van bedrijfsleven en kennisinstellingen in ons land.


---