European Commission

IP/01/1791

Brussel, 11 December 2001

Luchtvaartmaatschappijen na de aanslagen in de Verenigde Staten zonder verzekering: de Commissie geeft toestemming voor de verlening van steun door België en Zweden

De Europese Commissie blijft zich inzetten om de gevolgen van de aanslagen in de Verenigde Staten voor de luchtvaart te beperken. Nadat zij al toestemming had gegeven voor de noodhulp door het Verenigd Koninkrijk, Luxemburg en Portugal, is zij nu ook akkoord gegaan met de steunregelingen van België en Zweden.

Deze besluiten van de Commissie zijn in overeenstemming met haar mededeling van 10 oktober over "de gevolgen voor de luchtvaart na de aanslagen in de Verenigde Staten"(1)
. In deze mededeling heeft de Commissie benadrukt dat bij wijze van uitzondering bepaalde soorten steun, zoals steun voor verzekeringen, "tot herstel van de schade veroorzaakt door natuurrampen of andere buitengewone gebeurtenissen" (in de bewoordingen van de Europese Verdragen) aan de luchtvaartsector kunnen worden verleend.

De Commissie gaat verder met het onderzoek van de verenigbaarheid van vergelijkbare regelingen voor noodhulp waarvan zij door andere lidstaten in kennis is gesteld.

(1)
COM(2001)574, beschikbaar op de website:
http://europa.eu.int/comm/transport/themes/air/english/air_safety.htm