Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

12/12/01 Koningin opera bij ter afsluiting van Rotterdam en Porto, culturele hoofdsteden 2001

Hare Majesteit de Koningin woont woensdag 12 december 2001 de opera Vreemde Melodieën bij in de Schouwburg te Rotterdam. De opera is de afsluiting van het Culturele Hoofdstadjaar in Rotterdam en Porto en is speciaal voor deze gelegenheid gecreëerd. Vreemde Melodieën gaat over een historische ontmoeting tussen de Rotterdamse humanist Erasmus en Damiao de Gois, een jonge Portugese humanist en componist. Het orkest Remix-Ensemble Casa da Musica uit Porto voert de opera uit onder leiding van Stefan Asbury. Het is een coproductie van Onafhankelijk Toneel/Opera O.T. uit Rotterdam en de organisaties van Rotterdam 2001 en Porto 2001.

De opera vertelt het verhaal van De Gois en Erasmus. De Gois was een vrije geest die positief reageerde op al het nieuwe dat de ontdekkingsreizigers naar Portugal brachten. Zijn zucht naar kennis bracht hem naar het Noorden waar hij in contact kwam met belangrijke figuren uit de Reformatie. Erasmus waarschuwde hem voor zijn open houding. Terecht, zo bleek bij terugkeer in Portugal: de Contra-reformatie was in opkomst en de Inquisitie lag op de loer. De vreemde melodieën die uit zijn huis kwamen - Vlaamse musici die polyfone muziek speelden - leidden uiteindelijk tot De Gois ondergang.

Het idee voor Vreemde Melodieën is afkomstig van de heer K. Vlaardingerbroek, muziekprogrammeur van het Rotterdamse concert- en congresgebouw, die bij toeval stuitte op een briefwisseling tussen De Gois en Erasmus. De organisatoren van Rotterdam 2001 en Porto 2001 hebben het idee opgepakt en Gerrit Komrij, woonachtig in Portugal, gevraagd het libretto te schrijven. De Portugees Antonio Chagas Rosa, die studeerde aan Nederlandse conservatoria, componeerde de muziek voor de opera.