MAYCROFT CONSULTANCY SERVICES

Emissiehandel: bedrijven gaan interessante tijden tegemoet.

Na de positieve afloop van de klimaatconferentie in Marrakech is de handel in emissierechten haast onvermijdelijk geworden. Voor het bedrijfsleven zal een dergelijke handel in 'het recht om te vervuilen' grote gevolgen hebben. Om hen hierover te informeren, organiseren Cozijnsen en Maycroft Consultancy op 12 december de allereerste workshop over emissiehandel in Nederland.

Nederlands bedrijven gaan interessante tijden tegemoet, met ontwikkelingen die een grote invloed hebben op hun bedrijfsvoering. De komende periode zal herhaaldelijk de proef op de som genomen worden:

- 4 december worden bedrijven- en milieuorganisaties door VROM gebrieft over de uitkomsten van Marrakech en het vervolg;
- 6 december bespreekt de Tweede Kamer de uitkomsten en de vraag welke rol emissiehandel moet spelen, evenals de agenda van de Europese Milieuraad;

- want op 12/13 december behandelt de Milieuraad de voorstellen van de Europese Commissie voor ratificatie van het Kyoto Protocol de opzet van emissiehandel per 2005 en andere maatregelen;
- eind 2001 komt de Commissie Vogtländer met haar advies over emissiehandel op nationaal niveau;

- voorjaar 2002 zal minister Pronk aangeven hoe Nederland haar Kyoto-verplichting gaat halen;

- mei 2002 behandelt het Europees parlement de voorstellen;
- als alles goed gaat zal de EU dan het Kyoto Protocol ratificeren, waardoor, als andere landen meegaan, het Protocol in werking treedt rond de Top in september in Johannesburg over Duurzame Ontwikkeling (Rio + 10).

De circa 160 deelnemende landen hebben recentelijk in Marrakech het klimaatakkoord dat in juli o.l.v. minister Pronk in Bonn was gesloten, bekrachtigd en de puntjes op de 'i' gezet. De belangrijkste uitkomsten zijn:

- vastlegging regels voor internationale handhaving van de emissieafspraken; er ligt een lijst effectieve sancties en maatregelen klaar voor landen die te weinig presteren;

- vastlegging van de voorwaarden van emissiehandel. Er is een aantal richtlijnen vastgelegd over de rapportage en verificatie van emissies en het meetellen van bossen.

Emissiehandel gaat over het verhandelen van rechten op het uitstoten van broeikasgassen. Deze nieuwe vorm van handel biedt marktkansen voor bedrijven en draagt bij aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. Bedrijven kunnen besluiten of ze zelf hun uitstoot verminderen óf (extra) emissieruimte willen verhandelen. De flexibiliteit en goedkope reducties maken emissiehandel een zeer interessant als ook lucratief instrument. Met betrekking tot emissiehandel zullen Nederlandse bedrijven in de toekomst voor een aantal belangrijke keuzes komen te staan, alsmede hun voordeel kunnen halen uit emissiehandel.

Verder heeft de Europese Unie het Engelse handelssysteem voor emissierechten goedgekeurd. Dit wordt het eerste echte Europese systeem wat bedrijven kunnen gebruiken om aan hun emissiequota te voldoen.

Noot voor de redactie (