Politiebericht Friesland: Friesland 12-12-2001
Politieberichten van 11/12 (13.00 uur) t/m 12/12 (07.00 uur)

Drachten: inbraak winkel
Van maandag op dinsdag werd ingebroken in een winkel aan de Noorderbuurt. Via een brandtrap werd op de eerste verdieping een raam opengebroken. Uit de kantine werd een kluis opengebroken en het daarin aanwezige geld werd weggenomen. Een medewerkster van de winkel, een 35-jarige inwoonster van Kootstertille, heeft aangifte gedaan.

Sint Annaparochie: auto te water
Dinsdag omstreeks 08.55 uur reed een bestuurder van een personenauto over de Sudhoekstermiddelweg. De bestuurder, een 36-jarige inwoner van Kampen, kwam in een bocht van de weg in de berm terecht en reed vervolgens met zijn auto de sloot in. De bestuurder kon met een nat pak de auto verlaten. De auto werd totaal vernield.

Franeker: softdrugs
Dinsdag omstreeks 13.30 uur werd op de Harlingerweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. Het bleek dat de bestuurder, een 33-jarige inwoner van Franeker, niet in het bezit was van een geldig rijbewijs. Hiervoor kreeg de man een bekeuring. Tijdens de controle roken de agenten een sterke weedlucht. Bij onderzoek in de auto werd een tas met daarin 193 gram weed aangetroffen. Hierop werd de verdachte aangehouden en overgebracht naar het bureau. De weed werd in beslag genomen. De verdachte kreeg een proces-verbaal en werd na verhoor weer in vrijheid gesteld.

Leeuwarden: mishandeling
Dinsdag tussen 14.30 en 14.45 uur werd een 40-jarige inwoner van Leeuwarden achter de kinderboerderij aan de Jeugdweg mishandeld door een drietal mannen. Het slachtoffer werd bebloed aangetroffen op de Brandemeer nabij het winkelcentrum Bilgaard. Het slachtoffer werd overgebracht naar het MCL-Zuid. Het slachtoffer verkocht de krant voor dak- en thuislozen (`De Riepe`). Achter de kinderboerderij was hij even blijven staan bij drie daklozen, die aldaar op een bankje zaten. Terwijl hij daar stilstond, stond plotseling één van de mannen op en begon zonder enige reden of iets te zeggen op hem in te slaan. Het slachtoffer kwam hierdoor ten val en werd vervolgens door de andere mannen geschopt en geslagen. Twee medewerkers van de kinderboerderij, een man en een vrouw, zagen wat er gebeurde en trachten tussenbeiden te komen. Hierop werd de man, een 36-jarige inwoner van Leeuwarden, door de verdachten geslagen. Toen hij op de grond viel, kreeg hij een trap tegen zijn hoofd, waardoor zijn bril werd vernield. De vrouw, een 26-jarige inwoonster van Leeuwarden, werd door de mannen bedreigd. De drie verdachten, te weten een 23-jarige inwoner van Heerenveen, een 29-jarige inwoner van Leeuwarden (broers) en een 29-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats werden aangehouden. De verdachten werden overgebracht naar het bureau. Aan het bureau bleek dat de beide broers zich schuldig hadden gemaakt aan de mishandelingen en bedreiging. Zij werden ingesloten. De 29-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats werd na verhoor weer heen gezonden.

Ureterp: aanrijding met lichtgewonde
Dinsdag omstreeks 14.05 uur reed een bromfietsbestuurder, een 41-jarige inwoner van Marum, over het fietspad van de Feart in de richting van Drachten. Een vrachtwagen, bestuurd door een 59-jarige inwoner van Vries, reed over de weg in dezelfde richting. De weg loopt parallel aan het fietspad. Aan het einde van de weg sloeg de vrachtwagenbestuurder af en zag daarbij de bromfietsbestuurder over het hoofd. De bromfietsbestuurder reed tegen de vrachtwagen aan en kwam hierbij ten val. De man werd gewond overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten en aldaar bleken zijn verwondingen mee te vallen. De man kon na behandeling weer naar huis.

Heerenveen: aanrijding lichtgewonde
Dinsdag omstreeks 15.35 uur verleende een fietser, een 66-jarige inwoner van Charkov, (man was op familiebezoek) op de Oude Veenscheiding geen voorrang aan een fiets, die bestuurd werd door een 71-jarige inwoonster van Heerenveen. De vrouw kwam ten val en werd gewond overgebracht naar het ziekenhuis. Aldaar bleek dat de verwondingen meevielen en na behandeling kon zij weer naar huis.

Leeuwarden: winkeldiefstal
Dinsdag omstreeks 16.15 uur kwam er een melding binnen dat bij een winkel aan de Nieuwestad zojuist een man en een vrouw waren betrapt bij een winkeldiefstal. De man en vrouw hadden de winkel verlaten met gestolen goederen in een draagtas. Op de Wirdumerdijk werden de man en vrouw aangetroffen, die bij het zien van de politie er vandoor gingen. Na een korte achtervolging kon de man, een 33-jarige inwoner van Delfzijl, op het Reigersplein worden aangehouden. De vrouw wist te ontkomen. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. In de tassen, die de man bij zich droeg, werden 9 spijkerbroeken (winkelwaarde f 675,75) aangetroffen, die van diefstal afkomstig waren. De broeken zijn in beslag genomen en gaan retour winkel. Een medewerker van de beveiliging van de winkel heeft aangifte gedaan. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt en na verhoor werd hij weer in vrijheid gesteld.

Wolvega: schennis
Dinsdag tussen 19.35 en 20.00 uur werd nabij een flat aan de Gentiaan ten overstaan van een 21-jarige inwoonster van Wolvega openbare schennis der eerbaarheid gepleegd. De vrouw deed aangifte. Uit het onderzoek kwam naar voren dat een 27-jarige inwoner van Wolvega hiervoor verantwoordelijk was. De verdachte werd kort daarna in zijn woning aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Drachten: moeilijkheden AZC
Dinsdag omstreeks 20.00 uur werd een 29-jarige inwoner van Burgum aangehouden ter zake lokaalvredebreuk. De verdachte had op het AZC aan het Noorderend in het verleden moeilijkheden veroorzaakt. De man had daarop een terreinverbod gekregen en mocht zich een week niet op het AZC vertonen. De verdachte hield zich hier niet aan. Toen de verdachte werd aangetroffen, wenste hij ondanks dat dit gevorderd werd, niet te vetrekken. De man werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt, waarna hij weer in vrijheid is gesteld.

Leeuwarden: aanrijding met gewonde
Dinsdag omstreeks 20.20 uur stak een 18-jarige inwoner van Leeuwarden, met zijn fiets de rijbaan van de Groningerstraatweg over. Hij zag daarbij een personenauto, die bestuurd werd door een 53-jarige inwoner van Hurdegaryp, over het hoofd. De fietser werd aangereden en brak zijn been en liep een bloedende hoofdwond op. De jongeman werd overgebracht naar het MCL-Zuid.

Hallum: onder invloed
Dinsdag omstreeks 23.15 uur werd op de Ljouwerterdyk een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder reed slingerend. De bestuurder, een 52-jarige inwoner van Dongjum, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 920 ug/l. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 11 uren. Tevens werd het rijbewijs van de man ingevorderd.

Warten: aanrijding met paard
Dinsdag omstreeks 18.00 uur vond op het Leechlan een aanrijding plaats tussen een personenauto en een paard. Het paard, dat was losgebroken, liep plotseling de weg op voor een personenauto, die bestuurd werd door een 55-jarige inwoner van Grou. Het paard, eigendom van een 26-jarige inwoonster van Warten, overleefde de aanrijding niet. De bestuurder van de personenauto bleef ongedeerd. Zijn auto liep aanzienlijke schade op.

Holwerd: onder invloed
Woensdag omstreeks 00.35 uur werd op de Fonteinstrjitte een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 23-jarige inwoner van Holwerd, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 475 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 4 uren.

Sint Annaparochie: onder invloed
Woensdag omstreeks 02.05 uur werd op de Van Harenstraat een bestuurster van een personenauto gecontroleerd. De bestuurster, een 45-jarige inwoonster van Dongjum, bleek gedronken te hebben. De vrouw was onderweg naar de politie omdat haar vriend kort daarvoor was aangehouden voor het rijden onder invloed (zie politiebericht rijden onder invloed Hallum) De vrouw wilde weten wat er precies was gebeurd. Aan het bureau blies de vrouw 885 ug/l. Tegen de vrouw werd proces-verbaal opgemaakt en zij kreeg een rijverbod voor 11 uur. Ook werd het rijbewijs van de vrouw ingevorderd.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272