Gemeente Amsterdam

Strategische visie Amsterdamse binnenstad vastgesteld

Het college van B&W heeft de Strategische Visie voor de Amsterdamse binnenstad vastgesteld. De opdracht voor de binnenstad voor de komende jaren luidt: 'Behoud wat sterk is en versterk wat zwak is'. De visie is het resultaat van uitgebreide gesprekken met individuele burgers en vertegenwoordigers van tal van organisaties, onder andere tijdens de BinnenstadsMarathon op 10 februari jl. Doel van de gesprekken was het ontwikkelen van een visie waarmee de binnenstad tot ná 2008 verder kan in haar ontwikkeling.

Eind 1999 heeft de gemeenteraad bij motie van het raadslid Hoogland gevraagd om het vaststellen van de Strategische Visie Binnenstad als leidraad voor het bestuur van de centrale stad en het bestuur van het aanstaande stadsdeel Amsterdam-Centrum. Door de gebiedsoverstijgende betekenis van de binnenstad is de visie een gezamenlijke opgave en daarmee bindmiddel voor de beide besturen. Het college heeft vervolgens vier trends benoemd waar de visie rondom is gerangschikt: De binnenstad wordt exclusiever, drukker, krijgt minder (traditioneel) productiemilieu en wordt anoniemer.

De visie beschrijft het belang van de binnenstad voor Amsterdam. De binnenstad wordt gezien als het visitekaartje van Amsterdam: Het imago van de binnenstad is sterk bepalend voor het imago van heel Amsterdam. Voor tal van functies en activiteiten is de binnenstad een bijzonder gewild gebied en mede daardoor gaat het in veel opzichten goed met de binnenstad. Dit moet worden behouden en waar mogelijk versterkt. Het versterken van de centrumpositie en het behoud van de functiemenging is een belangrijke voorwaarde. Er zijn echter ontwikkelingen gaande die de voor de binnenstad zo karakteristieke menging aan functies onder druk zetten. Er moet ook oog zijn voor de keerzijde van de populariteit. Het risico is dat sommige functies gaan overheersen ten koste van andere of dat functies geheel uit de binnenstad worden weggedrukt. Hierdoor worden niet alleen de diversiteit en het leefklimaat aangetast, maar verliest de binnenstad ook als creatief en innovatief centrum aan betekenis.

De vijf hoofddoelstellingen van het Beleidsplan Binnenstad uit 1993 worden in de visie onderschreven:

* versterken van de centrumpositie en behoud van de functiemenging;
* behoud van de kwaliteit van het historisch stadsbeeld;
* verbeteren van veiligheid en leefbaarheid;
* verbeteren van de bereikbaarheid;

* zorgen voor een adequaat activiteiten- en voorzieningenniveau.
Daarnaast geeft de visie een aantal richtinggevende uitgangspunten voor het beleid van de Binnenstad:

* De binnenstad moet toegankelijk blijven als woonplek voor alle inkomensgroepen.

* Binnen de functiemenging moeten diversiteit en kwaliteit kenmerkend blijven.

* De binnenstad moet een plek blijven voor innovatieve experimenten.
* De drukte en de overlast die de centrumpositie met zich meebrengt moet beheerst worden.

* Een goede opvang en beheersing van daklozen en verslaafden moet gewaarborgd worden.

* Er moet preventief worden opgetreden tegen initiatieven die een crimineel risico kunnen opleveren.

* Er moeten duidelijke grenzen worden aangegeven aan wat als publieke omgangsnormen nog acceptabel is en er moet worden zorg gedragen voor maatschappelijke cohesie.

In de Strategische Visie neemt het college geen besluit over de wijze waarop de visie moet worden uitgevoerd. Het is na de verkiezingen de verantwoordelijkheid van de besturen van de centrale stad en het stadsdeel Amsterdam-Centrum om de visie te vertalen naar operationeel beleid en uitvoerend instrumentarium. Niettemin is in de Strategische Visie op basis van bijdragen uit de discussies een inventarisatie opgenomen van mogelijke acties en maatregelen. Ook is als bijlage het preadvies op de dubbelnota 'De Binnenstad in Evenwicht' van de raadsleden Irik en Meijer opgenomen. Daarin worden twaalf concrete aanbevelingen gedaan voor de ontwikkelingen in de horeca en het toerisme.

Stefan Rutte


© gemeente Amsterdam - 12-12-2001