Partij van de Arbeid

Den Haag, 12 december 2001

VRAGEN VAN DE LEDEN VAN OVEN EN VAN HEEMST (PvdA) AAN DE MINISTERS VAN JUSTITIE EN VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

1. Is het waar dat, nadat eind november de snorfiets van Miranda Vonk uit Oegstgeest bij de Apollohal gestolen bleek en zij met haar broer aangifte deed op het politiebureau in Katwijk (omdat het politiebureau in Oegstgeest was gesloten), de politie aldaar aan hen meedeelde 'wij ondernemen nog niks', ondanks het feit dat de broer de politie had meegedeeld dat hij de vermoedelijke daders kende en de politie gevraagd had bij hen poolshoogte te nemen? (1)

2. Klopt het dat de betrokken broer vervolgens toen maar zelf naar de vermoedelijke daders is gestapt en er vervolgens in is geslaagd de betrokken brommer terug te krijgen?

3. Klopt het dat door de politievoorlichter naar aanleiding van deze berichtgeving is gemeld dat men aan een vermoedelijke dader niets heeft en dat de politie hier last heeft van "een grijs gebied"?

4. Acht u het gewenst dat aangevers van een strafbaar feit, waarop een maximum gevangenisstraf van 6 jaar staat, en die de politie de naam en verblijfplaats van de vermoedelijke daders geven zo worden afgescheept dat zij, in arren moede en met gevaar voor lijf en leden, maar zelf op die daders afgaan?

5. Past de beslissing van de politie om niets aan de zaak te doen in het prioriteitsbeleid van de verantwoordelijke hoofdofficier van justitie ?

6. Bent u het eens met de stelling dat deze aangifte - in de termen van de nota Criminaliteitsbeheersing - beschouwd kan worden als een zaak met opsporingsindicatie, waarvan er in 1999 80.000 ten onrechte bij de politie op de plank bleven liggen?

7. Zo ja, welke verklaring heeft u voor de beslissing van de politie Hollands Midden ?

8. Is inmiddels - nu de strafrechtelijke afwikkeling van de zaak de politie inmiddels op een presenteerblaadje is aangeboden - tegen de vermoedelijke daders proces-verbaal opgemaakt? Wordt vervolging of een andere strafrechtelijke reactie overwogen?

(1) Leidsch Dagblad, 8 december 2001