Provincie Zuid-Holland

12-12-2001
Mantelzorgers in het zonnetje gezet

In het Kurhaus in Scheveningen heeft de provincie zes mantelzorgers uit Zuid-Holland in het zonnetje gezet. De mantelzorgers: mevrouw D. Hitipeuw Tupan uit Moordrecht, mevrouw J. den Uil uit Hardinxveld-Giessendam, mevrouw J. van der Knaap uit Wateringen, mevrouw J. Ligtvoet uit Leiden, mevrouw P. J. Hoek uit Den Haag en mevrouw B. Elberg uit Hoogvliet ontvingen van gedeputeerde Zorg en Ouderenbeleid, Loes van Ruijven, het beeldje "Mantelzorg Meesterwerk". De uitreiking is georganiseerd vanwege het themajaar 2001, 'Mantelzorgers en Vrijwilligers in de Zorg'.

Mantelzorgers zijn mensen die niet werkzaam zijn bij een instelling en onbetaald zorgen voor een naaste. Dit kan bijvoorbeeld een chronisch zieke partner of kennis zijn, een dementerende ouder of een gehandicapt kind. Zij combineren deze zorgtaken met hun eigen gezinsleven en met wellicht een betaalde baan of vrijwilligerswerk. "Hierdoor kan hun sociale leven onder druk komen te staan", aldus verantwoordelijk gedeputeerde Loes van Ruijven. "Deze mensen verdienen het om in de schijnwerpers te staan."

De zes mantelzorgers die het beeldje hebben ontvangen, vertegenwoordigen de ongeveer 300.000 mantelzorgers die Zuid-Holland rijk is. Via een loting uit voorgedragen kandidaten zijn ze geselecteerd. Inwoners van Zuid-Holland, regionale mantelzorgorganisaties en de steunpunten van mantelzorg ontvingen in juni van dit jaar een oproep om mensen voor te dragen.